Blog

17 mill. appelsiner i påsken

Oslo (NW): Nordmenn har økt appelsinkonsumet sitt med 20 prosent på fem år. I påsken spiser vi dobbelt så mye som ellers i året.

-Kjell M. Kaasa

I løpet av påskedagene skreller vi oss 5400 tonn appelsiner. Det tilsvarer 17 millioner appelsiner av gjennomsnittlig størrelse.

– Appelsin holder skansen som påskefrukt nummer en, og det er lite som tyder på en endring i nær fremtid. Nordmenn setter pris på høytidstradisjonene sine, sier Hanne Linnert i Bama.

Bama selger dobbelt så mange appelsiner nå før og under påsken.

– I tillegg til å være tradisjon, er den jo veldig praktisk å ha med i tursekken siden den både metter og slukker tørsten, sier Linnert.

En kilo mer

Men det er slutt på tiden da den norske appelsinsesongen var avgrenset fra desember til påske. Nordmenn spiser godt over 3000 tonn i løpet av sommermånedene også.

– Det totale konsumet har økt med 20 prosent på fem år. Hver av oss spiser nå en kilo mer enn i 2001, sier Linnert.

I gjennomsnitt spiser hver nordmann nå åtte kilo appelsiner hvert år.

Tradisjonen med appelsiner til jul og særlig til påske, etablerte seg etter alt å dømme fordi appelsinene bare var å få kjøpt i vinterhalvåret.

– Nå er de tilgjengelige hele året, så vi skal ikke se bort i fra at denne påskeappelsintradisjonen vannes ut på sikt. Det er i hvert fall ikke smaken det står på. Sommerappelsinene er like gode på smak som de du får kjøpt på vinteren og til påske, sier Linnert.

På sommeren importeres appelsinene fra den sydlige halvkule, fra land som Argentina, Sør-Afrika og Chile.

Lover saft og smak

I påsken kommer appelsinene i hovedsak fra Spania og Israel. Norges største frukt- og grønnsaksgrossist lover at det er bryet verdt å komplettere fjellturen med appelsiner i år også.

– Vekstsesongen har vært god og varm i år. Det betyr ekstra søte og saftige appelsiner, sier Linnert i Bama.

For det skal være søtt i Norge. Det er de såkalte dessertvariantene av appelsiner som slår best an her, typer som Lane Late, Navel Late og Shamouti. Vi spiser den helst naturell.

– Andre steder i Europa selges litt mindre søte varianter, som gjerne presses til juice. Men nordmenn er også i ferd med å lære seg å presse appelsinen. Iblandet røde appelsiner, grapefrukt eller klementiner, blir juicen kjempegod, sier Linnert.

Med rikt inntak av appelsiner, er tilførselen av C-vitaminer dekket i hvert fall i påsken. En appelsin er nemlig nok til å dekke det anbefalte minsteinntaket, 60 milligram om dagen.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share