Blogg

Skal du pusse opp kjøkkenet?

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold

Vi nordmenn ligger på topp i Europa når det kommer til å pusse opp hjemme. Bare i 2017 brukte vi over 70 milliarder kroner på oppussingsprosjekter. Mye av dette beløpet gikk med til oppgradering av kjøkken og bad.

Spesielt et nyoppusset kjøkken er en drøm for mange. Det er en grunn til at man kaller kjøkkenet for husets hjerte. Her tilbringer vi mye av tiden med familien og rommet er vert for både hverdagsmiddager og festmåltider. Et godt utformet kjøkken er et rom som tar hensyn til alle familiemedlemmenes behov og som gir rom for hygge og kos i fellesskap.

I dag finnes det mange smarte og skreddersydde løsninger for både hvitevarer og oppbevaring, noe som gjør at man kan tilpasse kjøkkenet etter familiens behov. Selv om mange i første omgang velger kjøkken etter utseende, har praktiske løsninger en betydelig innvirkning på hverdagen. Har du et lite kjøkken kan dype skuffer gi deg bedre oversikt og mer oppbevaringsplass enn tradisjonelle skap med hyller.

En idé er å la kjøkkenet bli et flerbruksrom i hjemmet. Har du skolebarn i familen, kan det være lønnsomt med et stort spisebord som fungerer som arbeidsstasjon når de skal gjøre lekser. Kanskje har du også plass til et eget kontorhjørne? Eller en liten lesekrok hvor både barn og voksne kan sitte mens man venter på middag?

Det er ikke alltid det er store grep som skal til. En bedre innredningsløsning kan gjøre mye for et velfungerende rom. Er kjøkkenet derimot utdatert kan det hende du må rive hele kjøkkeninnredningen. I så fall har du en gyllen mulighet til å starte på nytt og virkelig tilpasse rommet etter familiens daglige bruk. Et tips er å arrangere de ulike “arbeidsstasjonene” i en fornuftig rekkefølge. Benken som brukes til oppkutting av råvarer bør for eksempel plasseres i nærheten av søppelsortering og vask. Har du små barn kan det være en idé å lage oppbevaringsrom tilpasset deres høyde.

Alt i alt har du et hav av muligheter. Uansett hvilken løsning du velger, bør du gå for et alternativ som skaper en atmosfære familien vil trives i. Dere skal tross alt tilbringe mange timer sammen i dette rommet.

Her er noen praktiske tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet:

  • Planlegg godt før du setter i gang og spør gjerne en fagekspert for gode råd.
  • Åpen eller lukket løsning? En åpen løsning gir en romslig og avslappende atmosfære. I eldre hus er kjøkken og stue ofte separert. Her kan det være verdt det å undersøke om veggen kan tas ned dersom du ønsker en åpen løsning.
  • Avtrekks- eller sirkulasjonsvifte? Avtrekksviften er det mest effektive, men det er ikke alltid det er mulig å installere en slik i boligen.
  • Velg riktig belysning. Lys er viktig for både trivsel og ikke minst arbeidet.
  • Velg en benkeplate som tåler godt bruk, enten det er en plate i marmor, stål eller tre. God benkplass er også avgjørende for et effektivt kjøkken. Gjerne sett inn en kjøkkenøy dersom du har plass.
  • Sett et personlig preg på kjøkkenet. Enten du går for det tradisjonelle hvite eller ønsker å være litt mer leken i fargebruken, bør det gjenspeile menneskene som bor der.

Trenger du lån til oppussing av kjøkkenet?

Å pusse opp kjøkkenet kan fort koste store summer. Både dyre materialer og faghjelp gjør sitt til at prosjektet koster mer enn lommeboken strekker til. En løsning er å skaffe seg et forbrukslån. Disse lånene har langt lavere kostnad enn smålån og kredittkortgjeld og kan brukes til akkurat det du måtte ønske.

Hos Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner, uten krav om pant eller sikkerhet. Søkeprosessen gjøres enkelt på nett gjennom vårt søknadsskjema. Du fyller kun ut et søknadsskjema, så sammenligner vi bankenes lånetilbud for deg. Dermed sparer du både tid og penger som du i stedet kan bruke på oppussingsprosjektet.

Spar strømutgifter ved matlaging

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold

I forbindelse med matlaging er det ofte andre ting man er opptatt av enn å spare strøm. Men det er faktisk en del man kan gjøre for å spare kroner og miljø samtidig som man til og med jobber fortere og lettere.

Vi har gått til strømleverandøren Agva Kraft for å be om tips og råd fra ENØK-rådgiver Markus Nordquist:
– Jeg vil gjerne starte med det aller beste, sier spareeksperten hos strømleverandøren med et stort smil.

– De aller fleste har morsommere ting å holde på med enn å vaske opp for hånd, og da kan det være godt å vite at oppvaskmaskinen faktisk kan spare både penger og miljø! Årsaken er at det tar mye energi å varme opp vann og oppvaskmaskinen bruker betydelig mindre vann enn du gjør når du vasker opp manuelt. Forutsetningen er at du kjører full oppvaskmaskin, presiserer ENØK-rådgiveren hos Agva Kraft.

– Et annet godt tips er å bruke vannkoker også i forbindelse med matlagning. En god vannkoker jobber normalt mer effektivt enn en kjele på en plate. Dermed kan du starte med å koke vannet for så å helle det og potetene i kjelen før du fortsetter. Dette er enda et tips som sparer både tid, penger og miljø, og sånt er vi i Agva glad i, fortsetter Nordquist.

I det siste har det vært mye snakk om de nye strømmålerne som de fleste etter hvert har fått installert. AMS som det heter (Automatiske måle- og styringssystemer) sender fortløpende forbruket til strømleverandøren og man kan dermed få prisen som er gitt på det aktuelle tidspunktet. Det er verdt å merke seg at innkjøpsprisen til strømleverandøren endrer seg fra time til time. Med AMS kan strømleverandøren lage produkter hvor dette videreføres til kunden og kunden fortløpende kan se forbruket sitt gjennom ulike apper som kommer til å komme i massevis fremover. Men så er spørsmålet: Betyr dette at man skal koke potetene om natten hvis strømmen er billigere da?

– Så absolutt ikke, sier Markus Nordquist.

Agva Kraft vil absolutt poengtere at man ikke skal la de nye målerne redusere sikkerhet. Man skal ikke ha på vaskemaskinen om natten og selvfølgelig ikke koke noe som helst uten å være våken og tilstede. Men de nye produktene som kommer til å komme gjør at kundene vil ha en mye bedre oversikt og faktisk kunne spare penger på å ikke gjøre alt som krever strøm samtidig med andre. Normalt er strømprisen på topp når du lager middag. Da bør du kanskje gjøre matlagingen ferdig før du setter på vaskemaskinen. Dette blir ekstra viktig nå som det ligger an til å bli effekttariff fra netteierne. Dette er et tiltak for å redusere presset på nettet på enkelte tider, og innebærer forenklet sagt at det blir billigere for deg om du fordeler strømbruket gjennom døgnet.

Men nå vil vi gjerne tilbake til konkrete sparetips på kjøkkenet, og spør Nordquist i Agva om han har noe mer lurt på lager.

– Masse, sier Nordquist, som kan fortelle at Agva har et samarbeid om strømtips med WWF Norge under mottoet at den grønneste strømmen er den du ikke bruker.

– Ofte er det snakk om sunn fornuft, men man trenger å være bevisst. Husk for eksempel å bevare varmen i kjelen med lokk om du kan. Pass på at du har riktig temperatur i kjøleskap og fryser, og støvsug jevnlig bak disse.

Til slutt vil vi minne om at du også jevnlig bør sørge for at du har en billig strømleverandør og et riktig produkt. På strømkalkulatorer som Strømvalget kan du enkelt følge med på dette.

Dagligvarebutikk på 5000 kvm holder åpent alle dager – hele året

Den nyetablerte dagligvareaktøren marked.no er en av få dagligvareaktører i landet som holder lovlig åpent hver dag, hele året. Dette inkluderer alle søndager, helligdager, hele pinsen, 17. mai og hele julen.

Mens andre dagligvareaktører holder ulovlig åpent på søndager og andre røde dager, leverer marked.no, med et varelager på 5000 kvadratmeter, dagligvarer på nett rett hjem til sine kunder – helt lovlig.

– Vi gir faktisk kundene våre muligheten til å få varene levert hjem på døra på selve 17. mai. Det er det ingen andre dagligvareaktører som gjør, forteller administrerende direktør i marked.no, Ole Petter Wie.

Wie går hardt ut mot de andre dagligvareaktørene som bryter loven ved å ha søndagsåpne butikker på helligdagene.

– Det er fullstendig uholdbart at de andre aktørene i dagligvarebransjen lyver og jukser for å kapre en urettmessig stor andel av salget på helligdagene. Dette ødelegger bransjens troverdighet og omdømme. Jeg håper at forbrukerne fra og med denne helgen boikotter alle de aktører som kynisk og bevisst bryter loven for å øke sin egen profitt, sier han.

Pasta-revolusjonen

Bari, Italia (NW): I mange år var pasta synonymt med spagetti og makaroni for oss nordmenn. Nå er det store endringer på gang.

-Dag Øyvind Olsen

– Det finnes mange typer pasta, og vi nordmenn har fremdeles mye å lære om hvordan vi kan variere og gjøre pastaretter mer spennende, sier husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Pasta finner nå veien til stadig flere middagsbord, ikke minst på hverdagene.

– Utvalget av pasta er virkelig i ferd med å ta av nå, og vi er glad for at folk over hele landet nå kan få kjøpt fersk pasta, sier Tveit.

Fjordland har lansert ti typer fersk pasta i butikkene, med og uten fyll.

– Pasta smaker så mye bedre når den er fersk. Den blir fastere og finere, og vi ser at flere vil ha fylte varianter. Det nye nå er fersk fullkornspasta som er en sunnere variant, sier produktutviklingssjef Knud Einar Søyland i Fjordland.

Flere av de store italienske pastaprodusentene har også utvidet sortimentet i norske butikker de senere årene.

Pastaen kom opprinnelig fra Kina, men det er Italia som i dag er det store pastalandet og som har videreutviklet de fleste typene pasta.

Raskt og godt

Tiden da spagetti med kjøttsaus var eneste pastarett i Norge, er definitivt forbi.

– Vi opplever at folk nå ser mulighetene pasta gir til å kombinere ulike typer pasta med forskjellige typer tilbehør, sier Guri Tveit.

Hun mener pastaretter med kylling er i ferd med å bli blant de vanligste middagsrettene her i landet.

– Spesielt blant barnefamilier er slike pastaretter populære. De er raske å tilberede og faller i smak både hos barn og voksne.

Pasta kan kombineres med svært mange andre råvarer, og det er ingenting i veien for å blande sjømat og kylling i samme pastarett.

– Kylling har en mild egensmak og kan derfor kombineres med det meste, og dessuten krydres med det meste, sier husstellærer Tveit.

Lag hjemme

I tillegg til at utvalget av pasta øker, har mange de siste årene anskaffet seg pastamaskin for å lage pasta hjemme.

– Man trenger ikke en slik maskin for å lage pasta, man kan bruke kjevle. Men maskinen gjør det enklere å presse ut pastaplatene.

Fersk pasta er enkelt å lage, og med ferske egg gir pastaen en annen matopplevelse enn den tørre.

– Eggene gjør pastaen saftigere og mer glinsende, i tillegg til at smaken blir mye bedre, sier Guri Tveit.

Her er 12 av de vanligste pastatypene:

Spagetti: Lang, tynn og rund. Allsidig

Makaroni: Alle små typer tubepasta som selges i tørr form.

Penne: Større tubepasta, mellomlange.

Fettucini: 1 cm bred og flat båndpasta. Tykk pasta laget av egg og hvete, Dette er den vanligste pastatypen å lage hjemme ved å presse deigen gjennom en pastamaskin.

Tagliatelle: Lang, flat båndpasta. Kan serveres med mange typer sauser.

Linguine: Flat spagetti.

Lasagneplater: Pasta i plater til lasagne.

Vermicelli: Tynne pastatråder, tynnere enn spagetti.

Canneloni: Store tuber av pasta som fylles med noe godt.

Tortellini: Ringformet pasta som er fylt med kjøtt og parmesanost.

Ravioli: To lag pasta med kjøttfyll.

Gnocchi: Dumplinger av pasta som selges tørket eller ferske. Raskere å tilberede enn vanlig pasta.

Kantineforbundet har inngått avtale med Eneas

PRESSEMELDING: Avtalen som Kantineforbundet har inngått med Eneas gir medlemmer av Kantineforbundet betydelige besparelser. Med ca. 25,000 bedriftskunder og et årlig strømforbruk på 1,8 milliarder kWh, samt 20 års erfaring fra det nordiske kraftmarkedet, har Eneas tyngde og kompetanse til å oppnå betydelige besparelser for Kantineforbundets medlemmer.

I løpet av de siste 10 årene har Eneas revidert energifakturaene til 27% av Kantineforbundets medlemmer. I 37% av tilfellene har Eneas avdekket vesentlige feil på medlemmets energikostnader. Dette er 85% høyere enn for norsk industri generelt. Ved feil har utfallet av revisjonen ført til en gjennomsnittlig refusjon til medlemmet på over 90.000 kroner. I tillegg kommer fremtidig besparelse.

Om revisjonstjenesten

  • Medlemmet gir Eneas fullmakt til å innhente informasjon fra nett- og kraftleverandør samt fra aktuelle instanser.
  • Eneas påtar seg å revidere det innhentede materialet og om mulig søke refusjon fra aktuell Leverandør. Eneas påser at Leverandøren krediterer Medlemmets tilgodehavende.
  • Medlemmene vil gjøre individuelle avtaler med Eneas med denne avtales betingelser.

Kantineforbundet har fremforhandlet en unik avtale der medlemmet beholder 60% av refundert/korrigert beløp (mot normalt 50%), samt beholder all fremtidig besparelse selv.

For alle andre tjenester fra Eneas-konsernet tilbys Medlemmene en rabatt på minimum 20% på honoraret. For eksisterende kunder av Eneas vil dette bety 20% rabatt på neste års honorar.

Husker du det rare apparatet på kjøkkenet?

(SPONSET INNHOLD): De som har vokst opp på søttitallet husker wattmeteret like ved komfyren, og på eldre kjøkken fins det fortsatt. Nå kan det bli aktuelt igjen, om enn i en noe annen form.

-Vi som husker søttitallet, husker også et spennende apparat som sto like ved komfyren på kjøkkenet, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. Det hadde en fast rød viser og en sort viser som beveget seg. Dersom vi oppdaget at den sorte viseren gikk over den rød, måtte vi i full fart skru av noen apparater, hvis ikke ble det dyrt! Dette apparatet var et wattmeter, et apparat som viser effekt. Med andre ord måler det effekten av alle elektriske apparater som står på på en gang. Den såkalte T3-tariffen var todelt. Det var én tariff for det som gikk under den røde streken og en høyere tariff for det som gikk over. Årsaken var å unngå overbelastning på nettet i «rushtiden» og måten det ble målt på var ved at strømmåleren hadde to telleverk; ett for vanlig forbruk og ett for overforbruk.

Nå er det mye som skjer fra myndighetenes og nettselskapenes side. Samtidig som alle er i ferd med å få automatiske målere, såkalt Automatisk Målings- og styringssystem (AMS), heller myndighetene til å innføre såkalt effektbasert tariff. I praksis betyr dette at vi får tilbake et todelt tariffsystem for nettleien. Dette vil antagelig ikke påvirke strømprisen fra strømleverandører som Agva Kraft, men det vil påvirke nettleien.

-Årsaken til å innføre systemet er for så vidt logisk nok, sier Arctander i Agva. -I stedet for at befolkningen gjennom nettleien må spleise på at nettet utbygges til å tåle at alle lager mat, dusjer, lader elbilen og varmer opp huset på samme tidspunkt, vil man kunne redusere utbyggingen noe ved å påvirke konsumentene til å jevne ut forbruket sitt. Dette kan spare samfunnet for mye penger.

Agva Kraft er opptatt av at folk sparer penger på strøm, og også av at redusert energibruk letter belastningen på miljøet. I tillegg selger Agva kun opprinnelsesgarantert fornybar energi, noe som betyr at fornybar energi blir mer attraktivt å produsere. Dette miljøengasjementet har resultert i et samarbeid med WWF Verdens Naturfond som blant annet innebærer en del generelle energisparetips.

-Dersom du for eksempel ved hjelp av Agva og WWF sine energisparetips får ned ditt totale strømforbruk, vil du også få færre utfordringer med effekttariff på nettleie, poengterer Arctander. Men i tillegg har han noen tips til hvordan du kan utjevne forbruket over døgnet. -Et veldig enkelt tiltak er å bruke tidsur på for eksempel panelovner, sier representanten for Agva Kraft. -Dersom disse er innstilt på å skru seg av i den timen du typisk lager mat, vil bruken av plater og komfyr ha et større intervall å boltre seg på, sier han. Disse tidsurene kan du også bruke til å spare strøm ved å holde en lavere temperatur i huset når hele familien er på jobb og skole.

Agva Krafts favorittsparetips er å bruke oppvaskmaskin, fordi en full oppvaskmaskin normalt krever mindre energi enn oppvarmingen av vann til manuell oppvask. Men vent med å sette på oppvaskmaskinen til du har lagd ferdig dagens middag, da får du også spredt noe av forbruket utover.

-Samtidig som det blir viktigere å fordele forbruket, både på grunn av timespriser på strøm og effektprising av nettleie, må du aldri la dette gå på bekostning av brannsikkerheten, avslutter representanten for Agva Kraft. Vaskemaskinen bør for eksempel ikke brukes når alle sover eller er ute i huset.

Vi spiser grovere brød

Oslo (NW): Salget av de grove brødslagene øker, viser tall fra landets største bakerier.

Av Elin Bjørnsson

Mesterbakeren og Bakers, som leverer brød til dagligvarebutikker over hele landet, har økt salget av de groveste brødsortene med mellom sju og ti prosent siden 2007.

– De groveste brødsortene utgjør nå nesten halvparten av brødsalget vårt. Vi ser en tydelig nedgang i salget av loff og fint brød og en tilsvarende økning av grovbrød, sier marketingsjef Morten A. Andersen i Bakers.

Det økte forbruket av grovbrød henger tett sammen med interessen for helse og kosthold, mener markedsdirektør Svein Sørnes i Mesterbakeren.

– Folk vil vite hva de spiser. Mange leser innholdsdeklarasjonen på brødposene. Vi merker brødposene våre tydelig med Brødskala’n, slik at det er lett å sjekke hvor grovt brødet er.

Grov skala

Brødskala’n er en merkeordning som ble innført i 2006 og som forteller hvor mye grovt mel brødet inneholder. To tredeler av brødene som selges her i landet er med i merkeordningen som eies av NHO Mat og Drikke.

– Brødskala’n bidrar til at nordmenn bytter ut finbrødet med grovere sorter, helt i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, sier administrerende direktør Knut Maroni i NHO Mat og Drikke, som organiserer store deler av næringsmiddelindustrien i Norge.

Brødskala’n er firedelt. Fint brød inneholder mindre enn 25 prosent grovt mel. Halvgrovt brød inneholder mellom 25 og 50 prosent grovt mel. Grove brød må inneholde minst halvparten grovt mel. Da er hele korn, sammalt mel og kli regnet med. Brød med mer enn 75 prosent grovt mel regnes som ekstra grovt.

– Det er ikke mulig å se på et brød hvor grovt det er. Mørke brød er ikke nødvendigvis de groveste. Derfor er merkeordningen en god hjelp når man er i butikken og skal velge brød, sier Maroni.

Ser på posen

Også i de små bakeriene er de grove brødsortene populære.

– Kundene er veldig opptatt av innholdet i brødet og vil vite hvor mye fiber det inneholder, sier Axel Brun, daglig leder og eier av tradisjonsrike Baker Brun i Oslo.

Alle brød i butikkhyllene er merket med grovhetsgraden, og bakeriet økte salget av grovbrød med seks prosent fra 2007 til 2010.

– Vi er et håndverksbakeri og merker godt at det grove brødet blir stadig viktigere for kundene. Derfor utvikler vi også mange nye grove brødsorter. Det er viktig å tilby flere sorter slik at folk kan velge både etter grovhetsgrad og smak. Variasjon er viktig, sier Axel Brun.

Grov skala

Nesten 900 sorter brød er meldt inn i brødmerkeordningen. Av de nesten 900 brødsortene som er med, er 87 ekstra grove, 271 grove, 266 halvgrove og 272 fine.

Bedriftene som benytter seg av Brødskala’n må skrive kontrakt og forplikte seg til å bruke den på riktig måte.

– Brødmarkedet er svært dynamisk, det kommer nye brødsorter inn hele tiden, sier Knut Maroni i NHO Mat og Drikke.

Ny krisetelefon for julemat

Oslo (NW): De som har problemer med matlagingen til jul ber mamma om nødhjelp. Nå får hun avlastning av krisetelefonen SOS Julemat.

-Dag Øyvind Olsen

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Det skjer ikke uten problemer, viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Prestasjonsangsten kan komme krypende når svigermor forventer sprø svor på ribba og hjemmebakte småkaker, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Det er knyttet store forventninger til julematen, og mange setter sin ære i at resultatet blir perfekt.

– Men når det er et år siden sist, er det vanskelig å huske steketider og temperaturer. Mange blir stresset, de finner ikke oppskrifter og ringer mor i panikk, sier Kringlebotn.

Krisehjelp

Gjennom flere år har folk kunnet ringe opplysningskontorene med spørsmål om julemat. I år er tilbudet samlet i servicetelefonen SOS Julemat, som er åpen i hele desember.

Her får du snakke med fagpersoner som har utdannelse i matlaging, som kokker, faglærere og andre matrådgivere.

– SOS Julemat er en krisetelefon for øyeblikkelig hjelp. Vi kan assistere med det meste. Men er risgrøten svidd eller kalkunen frossen samme kveld som den skal serveres, må man nok tenke alternative løsninger, sier Åse Kringlebotn.

Matrådgiverne har vært borti mange krisesituasjoner gjennom årenes løp.

– Ofte handler det om å tenke kreativt og holde hodet kaldt i en stresset situasjon.

SOS Julemat har telefonnummer 800 33 808. Du kan få hjelp med julebaksten i adventstida og middagshjelp på julaften, i romjula og på nyttårsaften.

Tjenesten er gratis.

Internett viktig

Økt brusmoms rammer distriktene

Oslo (NW): Høyere moms på drikkevarer kan føre til tap av mange arbeidsplasser i distriktene, frykter Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

-Dag Øyvind Olsen

Senterpartiets forslag om å øke momsen på sukkerfrie og sukkerholdige drikkevarer fra 14 til 25 prosent, møter sterk kritikk fra drikkevarebransjen.

– Forslaget er merkelig fordi det vil ramme så skjevt. De mest sukkerholdige matvarene, som kjeks og sjokoladepålegg, vil slippe med 14 prosent moms hvis Senterpartiet får det som det vil, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han viser til at en kilo syltetøy ofte inneholder 500- 600 gram sukker, mens en liter Coca-Cola til sammenligning inneholder 108 gram sukker.

– Kjeks, syltetøy og andre sukkerbomber som iskrem og yoghurt skal skånes for avgiftsøkning, og det henger ikke på greip, sier Nome.

Kraftig sukkerkutt

Forslaget er lansert av Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, for å bidra til et sunnere kosthold.

Nome peker på at forbruket av sukkerholdig brus har sunket siden 1998.

– I perioden 1997-2007 ble det redusert med hele 25 prosent. Sukkerholdig brus og leskedrikker står nå for kun fire prosent av nordmenns samlede kaloriinntak, sier han.

Siden år 2000 har vårt gjennomsnittlige årlige inntak av sukker sunket fra 43 til 33 kilo.

250 arbeidsplasser forsvant da avgiftene på alkoholfrie drikkevarer økte med 62 prosent i fjor. Nå frykter bransjen at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt hvis Senterpartiet får gehør for sitt forslag om økt moms.

– De store, som Ringnes og Coca-Cola, vil klare seg. De som rammes hardest er små og mellomstore bedrifter som Oskar Sylte i Molde, Berentsens Brygghus i Egersund, Telemark Kildevann i Fyresdal, Roma Mineralvannfabrikk på Lillestrøm, og Mack i Tromsø.

I tillegg til at flere brusprodusenter har måttet kvitte seg med ansatte etter forrige avgiftsøkning, har Volda Mineralvatn gått konkurs.

Avgift på alt sukker

Finansdepartementet har varslet at det ikke vil komme nye avgifter på drikkevarer før EU har utarbeidet en merkeordning som gjør det mulig å legge avgift på alt sukker, uansett hva slags produkt det finnes i.

– En slik avgift vil gi mening, først og fremst fordi produsentene vil ha et sterkt motiv for å redusere sukkermengden i mat og drikke, sier Petter Nome.

Han viser til kostholdseksperter som slår fast at den kraftige reduksjonen i sukkerinntaket i Norge siste 10 år i hovedsak skyldes at vi drikker mindre brus med sukker.

– Samtidig er 42 prosent av sukkeret vi i dag får i oss gjennom mat og drikke avgiftsfritt, og det skal heller ikke omfattes av Lundteigens forslag til momsøkning. Jeg håper SPs regjeringspartnere i AP og SV ser det meningsløse i dette forslaget, sier Petter Nome.

LO, gjennom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, støtter Bryggeri- og Drikkevareforeningen i denne saken.

Nå kommer jordbærene

Oslo (NW): Jordbærene kommer omtrent en uke senere enn vanlig, men er nå bare få dager unna.

-Kjell M. Kaasa

Aviser har meldt at sesongen er to uker forsinket på grunn av den kalde vinteren. Det er en liten overdrivelse.

– Slik det ser ut nå blir de norske jordbærene omtrent en uke forsinket. Fra 15.-20. juni begynner de første bærene å komme ut i butikkene, mens sesongen er i full gang først mot slutten av måneden, sier jordbærsjef Roger Utengen i Bama.

Den snørike vinteren kan til og med ha vært en fordel. Planter innpakket i snø har det lunt.

– I snøfattige vintre risikerer vi at en del planter bukker under for frost. I år ser det ikke ut til å være noen frostskader, sier Utengen.

Øker på

De første norske jordbærene er allerede plukket, men er for de få. Bama regner med at uke 28 og 29, midt i juli, blir sommerens store jordbæruker i år.

– Men vi kan så klart aldri gardere oss helt mot været. Dersom det plutselig skulle bli fire uker med regn ser alt annerledes ut, sier Utengen.

Bama har et femtitalls jordbærprodusenter i sving. De største befinner seg i Vestfold og Lier utenfor Drammen, noen litt mindre i Østfold Hedmark, Toten og på Jæren. Fruktgrossisten får etter hvert også større mengder jordbær fra åkre i Trøndelag, som i praksis betyr at sesongen forlenges.

Ny type

De norske jordbærene profitterer smaksmessig på den norske sommeren. Lange, lyse dager kombinert med relativt kjølige netter gir mye søtsmak.

Norske jordbær har vært synonymt med typen Korona. Men det kan endre seg.

– Vi har plantet 100-150 mål av en ny type som heter Sonata, som vi har tro på. Den skal være mer holdbar enn Korona, men samtidig ha den gode smaken og den innbydende rødfargen, sier Utengen.

Sonata-bærene vil i første omgang bli å få tak i på bensinstasjoner og storkiosker.