Blogg

Mattips til pokerkvelden

Poker har underholdt oss mennesker i en årrekke, og er i dag et av de mest populære spillene i verden.

En perfekt pokerkveld krever imidlertid litt mer enn bare kort og poker chips. For å virkelig få i gang den gode stemningen, gjelder det å servere noe godt å spise på samt noe forfriskende å drikke. Her er noen mattips som virkelig sørger for den gode stemningen:

Drikke

For å kickstarte pokerkvelden kan du gjøre klar velkomstdrinker til gjestene. De fleste forbinder gambling med cocktails og øl, så hvorfor ikke servere en forfriskende kombinasjon? En populær øldrink blant nordmenn er “Shandy”, eller “Radler” som den blir kalt i Tyskland. Denne består av en 50/50 blanding av lys øl og sitronbrus, og er et forfriskende alternativ til tradisjonell øl. Andre populære variasjoner er øl med limonade, ingefærøl, fruktjuice eller siruper.

Miniburgere

Hva er vel mer synonymt med pokerkveld enn klassikere som pizza og burgere? Fordelen med miniburgere er at de er enkle å lage, og du kan lage de ferdige i god tid på forhånd. Ikke minst er dette enkel fingermat, som lett kan kombineres med andre aktiviteter. Server burgere med ulikt tilbehør slik at alle gjestene finner noe som faller i smak. Vi anbefaler tilbehør som barbequesaus, guacamole, blåmuggost og coleslaw. Du kan også prøve deg på disse miniburgerne med rødløkskompott. Brødene kan du enten lage selv eller kjøpe ferdig i butikken.

Nachos

En annen klassiker på spilkvelder er nachos. Enten du ønsker å gratinere nachos i ovnen, eller servere chips og dipp hver for seg, er nachos den ulitimate festmaten. Dersom du ønsker å gjøre det enklest mulig er kanskje variant nummer to det beste alternativet. Her kan du også servere ulike dippmuligheter som cheddar, salsa, rømme og guacamole. Har du lyst til å prøve deg på en ny vri? Hvorfor ikke prøve deg på denne meksikanske maisdippen?

Ostefat med tilbehør

Ost og kjeks slår an i de fleste anledninger, og er perfekt fingermat i løpet av kvelden. Kjøp inn ulike typer kjeks og ost, i tillegg til litt frukt som druer og melon, og sett sammen ditt eget ostefat. Når det gjelder kjeks, bør du gå for nøytrale typer som verken er for søte eller salte. Brødbakst som olivenbrød, baguetter og fransk toast er også gode alternativer. I tillegg til frukt, kan vi anbefale tilbehør som nøtter, bær og grønnsaker som paprika og reddiker. Diverse marmelader og chutney smaker også himmelsk sammen med ost, og passer spesielt godt sammen med blåmuggost og andre krydderoster. Med et variert og smaksrikt ostefat har gjestene noe å småspise på hele kvelden.

Chips og dip

Det er ikke bare poker chips som går hånd i hånd med spillkvelden. Chips og dipp er obligatorisk på alle sosiale begivenheter, og pokerkvelden er intet unntak. Selv om du velger å servere nachos, er det aldri feil å ha et godt utvalg av chips ved siden av.

Kjøp inn chips med klassiske smaker som salt, pepper og paprika, og bland sammen dine favorittdipper. I Norge har Holiday vært en folkefavoritt i mange år, men det er heller ingenting i veien for å lage din egen dip. Blant populære nykommere på dipmarkedet finner du for eksempel Chipotle, som passer like godt til grillmaten som chipsbollen. Alternativ kan du prøve deg på chilidip eller røkt ostedip etter denne oppskriften fra brødrene Price i Munter mat.

Ønsker du et litt sunnere alternativ kan du kutte opp grønnsaker i strimler. Vi anbefaler klassikerne gulrøtter, agurk, selleri og brokkoli.

Inviter venner til en spillkveld

Med kort og poker chips på plass, og ikke minst en real festbuffet klar i kjøleskapet, er det bare å invitere vennegjengen til en kveld i godt lag. Mange velger også å arrangere spillkvelder hvor man setter inn en felles pott på online casino. Hvorvidt du ønsker en kveld med poker, bingo eller roulette er helt opp til deg, men med dette festmåltidet på plass er du uansett garantert en magisk kveld.

Happy poker!

Disse matvarene kan lindre og trigge hodepine

En hodepine kan være både smertefull og langvarig. Mange av oss sliter også med hyppig hodepine, uten å vite hvorfor. Faktisk lider 1 av 5 nordmenn av migrene eller sterke hodesmerter.

Årsaken til migrene og hodepine er individuell, og gjerne også sammensatt. Men visste du at kostholdet ditt kan være årsaken til at du får vondt i hodet? Særlig migrene kan trigges av spesielle matvarer. På samme måte er det også mange spesialister som mener man kan spise seg fri fra smertene.

Derfor får vi vondt i hodet

Hodepine kan komme i mange former: spenninger i nakken, trykk i tinningene og en dunkende smerte i bakhodet. Felles for dem er alle er at det gjør vondt.

Men har du lurt på hva som faktisk skjer oppe i hodet når smerten kommer snikende? Smerteimpulsene som kommer under en hodepine eller migrene kommer ikke direkte fra hjernevevet, da dette ikke har nerveceller som kan registrere smerte. I stedet er det plassert smerteledende nervetråder langs de store blodkarene i hjernen. Det er når disse nervetrådene aktiviseres at hodepinen kommer. Fra nervetrådene sendes det smerteinformasjon til hjernen – som vi opplever som hodepine.

Grunnen til at man kan føle smerte på ulike steder er fordi signalene følger hvordan blodkarene ligger plassert i hjernen. Samtidig er dette også grunnen til at man ikke kan plassere eksakt hvor smerten kommer fra. Stikker man seg derimot i fingeren kjenner man smerten på millimeteren.

Matvarer som kan trigge hodepine

Hodepine skyldes som regel én av to ting: genetisk disposisjon eller miljøfaktorer – eventuelt en god blanding. Enkelte av miljøtriggerne har man ikke kontroll over selv, slik som været, lys, kraftig lukt eller menstruasjonssyklus. Matvarer derimot kan vi kontrollere. Samtidig trenger ikke hodepinen utelukkende komme av noe du har spist, det kan være sammensatte årsaker til at hodepinen eller migrenen sniker seg innpå deg.

Grunnen til at matvarer kan utløse en hodepine er fordi de inneholder ulike substanser som aspartam, histamin og garvestoff. Disse er kjent for å kunne trigge hodepine og migrene. Dersom du mistenker at du reagerer på noe du spiser, bør du notere deg hvilke symptomer og hvilke matvarer det gjelder. Unngå dem for en periode, for så å innføre matvaren i kostholdet ditt igjen. Se om du opplever samme symptomer igjen.

Selv om det er vanskelig å definere helt konkrete ja- og nei-lister, da dette er individuelt, finnes det likevel noen matvarer som går igjen.

Mat som kan trigge hodepine:

Sjokolade, rødvin, koffein, MSG (monosodium glutamat, smaksforsterker i ferdigmat), aspartam, spekemat, lagret ost, nøtter, alkohol, iskrem, sitrusfrukter, ananas, bananer, rosiner, plommer, fiken på boks, avokado, løk, surkål samt noen typer gjærbakst.

Matvarer som kan lindre eller forebygge hodepine

Heldigvis kan det vi spiser også lindre smertene eller forebygge hodepine. Forskning viser at matvarer som blant annet er rik på magnesium, kalsium og fiber kan brukes til å kurere migrene. Mange mener også at riktig kosthold kan bidra til å forebygge anfall. Mat som gir liten blodsukkerstigning skal ha en forebyggende effekt på migrene. Dette kan være matvarer som fet fisk, kylling, ingefær, grønne grønnsaker, nøtter og fullkornsprodukter.

Matvarer som kan lindre eller forebygge hodepine:

Fisk og fiskeolje, tran, mat som gir liten blodsukkerbelastning (grønnsaker, belgfrukter, bær, de fleste frukter og hele gryn), olivenolje og ingefær.

Andre hjelpemidler

Det er ikke bare kostholdet som påvirker helsen vår. Ettersom hodepine og migrene ofte utløses av stress, er det viktig å holde seg i bevegelse. Mosjon bidrar til å redusere stress, og kan være en effektiv smertelindrer. Det finnes også en rekke reseptfrie smertestillende tabletter som kan lindre smertene for en kortere periode. Husk likevel at man skal være forsiktig med inntak av smertestillende. Følg pakningsvedlegget, og helst rådfør deg med en lege.

Selv om symptomene for hodepine og migrene ofte er de samme, kan årsakene være mange og sammensatte. Skulle du ha langvarige problemer med hodepine, er det viktig at du oppsøker fastlegen for å undersøke problemet og ulike årsaker nærmere. Selv om man kan unngå eventuelle triggere, kan man ikke kurere migrene. Her gjelder det i stedet å legge til rette for så sjeldne og milde anfall som mulig.

Skal du pusse opp kjøkkenet?

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold

Vi nordmenn ligger på topp i Europa når det kommer til å pusse opp hjemme. Bare i 2017 brukte vi over 70 milliarder kroner på oppussingsprosjekter. Mye av dette beløpet gikk med til oppgradering av kjøkken og bad.

Spesielt et nyoppusset kjøkken er en drøm for mange. Det er en grunn til at man kaller kjøkkenet for husets hjerte. Her tilbringer vi mye av tiden med familien og rommet er vert for både hverdagsmiddager og festmåltider. Et godt utformet kjøkken er et rom som tar hensyn til alle familiemedlemmenes behov og som gir rom for hygge og kos i fellesskap.

I dag finnes det mange smarte og skreddersydde løsninger for både hvitevarer og oppbevaring, noe som gjør at man kan tilpasse kjøkkenet etter familiens behov. Selv om mange i første omgang velger kjøkken etter utseende, har praktiske løsninger en betydelig innvirkning på hverdagen. Har du et lite kjøkken kan dype skuffer gi deg bedre oversikt og mer oppbevaringsplass enn tradisjonelle skap med hyller.

En idé er å la kjøkkenet bli et flerbruksrom i hjemmet. Har du skolebarn i familen, kan det være lønnsomt med et stort spisebord som fungerer som arbeidsstasjon når de skal gjøre lekser. Kanskje har du også plass til et eget kontorhjørne? Eller en liten lesekrok hvor både barn og voksne kan sitte mens man venter på middag?

Det er ikke alltid det er store grep som skal til. En bedre innredningsløsning kan gjøre mye for et velfungerende rom. Er kjøkkenet derimot utdatert kan det hende du må rive hele kjøkkeninnredningen. I så fall har du en gyllen mulighet til å starte på nytt og virkelig tilpasse rommet etter familiens daglige bruk. Et tips er å arrangere de ulike “arbeidsstasjonene” i en fornuftig rekkefølge. Benken som brukes til oppkutting av råvarer bør for eksempel plasseres i nærheten av søppelsortering og vask. Har du små barn kan det være en idé å lage oppbevaringsrom tilpasset deres høyde.

Alt i alt har du et hav av muligheter. Uansett hvilken løsning du velger, bør du gå for et alternativ som skaper en atmosfære familien vil trives i. Dere skal tross alt tilbringe mange timer sammen i dette rommet.

Her er noen praktiske tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet:

 • Planlegg godt før du setter i gang og spør gjerne en fagekspert for gode råd.
 • Åpen eller lukket løsning? En åpen løsning gir en romslig og avslappende atmosfære. I eldre hus er kjøkken og stue ofte separert. Her kan det være verdt det å undersøke om veggen kan tas ned dersom du ønsker en åpen løsning.
 • Avtrekks- eller sirkulasjonsvifte? Avtrekksviften er det mest effektive, men det er ikke alltid det er mulig å installere en slik i boligen.
 • Velg riktig belysning. Lys er viktig for både trivsel og ikke minst arbeidet.
 • Velg en benkeplate som tåler godt bruk, enten det er en plate i marmor, stål eller tre. God benkplass er også avgjørende for et effektivt kjøkken. Gjerne sett inn en kjøkkenøy dersom du har plass.
 • Sett et personlig preg på kjøkkenet. Enten du går for det tradisjonelle hvite eller ønsker å være litt mer leken i fargebruken, bør det gjenspeile menneskene som bor der.

Trenger du lån til oppussing av kjøkkenet?

Å pusse opp kjøkkenet kan fort koste store summer. Både dyre materialer og faghjelp gjør sitt til at prosjektet koster mer enn lommeboken strekker til. En løsning er å skaffe seg et forbrukslån. Disse lånene har langt lavere kostnad enn smålån og kredittkortgjeld og kan brukes til akkurat det du måtte ønske.

Hos Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner, uten krav om pant eller sikkerhet. Søkeprosessen gjøres enkelt på nett gjennom vårt søknadsskjema. Du fyller kun ut et søknadsskjema, så sammenligner vi bankenes lånetilbud for deg. Dermed sparer du både tid og penger som du i stedet kan bruke på oppussingsprosjektet.

Spar strømutgifter ved matlaging

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold

I forbindelse med matlaging er det ofte andre ting man er opptatt av enn å spare strøm. Men det er faktisk en del man kan gjøre for å spare kroner og miljø samtidig som man til og med jobber fortere og lettere.

Vi har gått til strømleverandøren Agva Kraft for å be om tips og råd fra ENØK-rådgiver Markus Nordquist:
– Jeg vil gjerne starte med det aller beste, sier spareeksperten hos strømleverandøren med et stort smil.

– De aller fleste har morsommere ting å holde på med enn å vaske opp for hånd, og da kan det være godt å vite at oppvaskmaskinen faktisk kan spare både penger og miljø! Årsaken er at det tar mye energi å varme opp vann og oppvaskmaskinen bruker betydelig mindre vann enn du gjør når du vasker opp manuelt. Forutsetningen er at du kjører full oppvaskmaskin, presiserer ENØK-rådgiveren hos Agva Kraft.

– Et annet godt tips er å bruke vannkoker også i forbindelse med matlagning. En god vannkoker jobber normalt mer effektivt enn en kjele på en plate. Dermed kan du starte med å koke vannet for så å helle det og potetene i kjelen før du fortsetter. Dette er enda et tips som sparer både tid, penger og miljø, og sånt er vi i Agva glad i, fortsetter Nordquist.

I det siste har det vært mye snakk om de nye strømmålerne som de fleste etter hvert har fått installert. AMS som det heter (Automatiske måle- og styringssystemer) sender fortløpende forbruket til strømleverandøren og man kan dermed få prisen som er gitt på det aktuelle tidspunktet. Det er verdt å merke seg at innkjøpsprisen til strømleverandøren endrer seg fra time til time. Med AMS kan strømleverandøren lage produkter hvor dette videreføres til kunden og kunden fortløpende kan se forbruket sitt gjennom ulike apper som kommer til å komme i massevis fremover. Men så er spørsmålet: Betyr dette at man skal koke potetene om natten hvis strømmen er billigere da?

– Så absolutt ikke, sier Markus Nordquist.

Agva Kraft vil absolutt poengtere at man ikke skal la de nye målerne redusere sikkerhet. Man skal ikke ha på vaskemaskinen om natten og selvfølgelig ikke koke noe som helst uten å være våken og tilstede. Men de nye produktene som kommer til å komme gjør at kundene vil ha en mye bedre oversikt og faktisk kunne spare penger på å ikke gjøre alt som krever strøm samtidig med andre. Normalt er strømprisen på topp når du lager middag. Da bør du kanskje gjøre matlagingen ferdig før du setter på vaskemaskinen. Dette blir ekstra viktig nå som det ligger an til å bli effekttariff fra netteierne. Dette er et tiltak for å redusere presset på nettet på enkelte tider, og innebærer forenklet sagt at det blir billigere for deg om du fordeler strømbruket gjennom døgnet.

Men nå vil vi gjerne tilbake til konkrete sparetips på kjøkkenet, og spør Nordquist i Agva om han har noe mer lurt på lager.

– Masse, sier Nordquist, som kan fortelle at Agva har et samarbeid om strømtips med WWF Norge under mottoet at den grønneste strømmen er den du ikke bruker.

– Ofte er det snakk om sunn fornuft, men man trenger å være bevisst. Husk for eksempel å bevare varmen i kjelen med lokk om du kan. Pass på at du har riktig temperatur i kjøleskap og fryser, og støvsug jevnlig bak disse.

Til slutt vil vi minne om at du også jevnlig bør sørge for at du har en billig strømleverandør og et riktig produkt. På strømkalkulatorer som Strømvalget kan du enkelt følge med på dette.

Dagligvarebutikk på 5000 kvm holder åpent alle dager – hele året

Den nyetablerte dagligvareaktøren marked.no er en av få dagligvareaktører i landet som holder lovlig åpent hver dag, hele året. Dette inkluderer alle søndager, helligdager, hele pinsen, 17. mai og hele julen.

Mens andre dagligvareaktører holder ulovlig åpent på søndager og andre røde dager, leverer marked.no, med et varelager på 5000 kvadratmeter, dagligvarer på nett rett hjem til sine kunder – helt lovlig.

– Vi gir faktisk kundene våre muligheten til å få varene levert hjem på døra på selve 17. mai. Det er det ingen andre dagligvareaktører som gjør, forteller administrerende direktør i marked.no, Ole Petter Wie.

Wie går hardt ut mot de andre dagligvareaktørene som bryter loven ved å ha søndagsåpne butikker på helligdagene.

– Det er fullstendig uholdbart at de andre aktørene i dagligvarebransjen lyver og jukser for å kapre en urettmessig stor andel av salget på helligdagene. Dette ødelegger bransjens troverdighet og omdømme. Jeg håper at forbrukerne fra og med denne helgen boikotter alle de aktører som kynisk og bevisst bryter loven for å øke sin egen profitt, sier han.

Pasta-revolusjonen

Bari, Italia (NW): I mange år var pasta synonymt med spagetti og makaroni for oss nordmenn. Nå er det store endringer på gang.

-Dag Øyvind Olsen

– Det finnes mange typer pasta, og vi nordmenn har fremdeles mye å lære om hvordan vi kan variere og gjøre pastaretter mer spennende, sier husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Pasta finner nå veien til stadig flere middagsbord, ikke minst på hverdagene.

– Utvalget av pasta er virkelig i ferd med å ta av nå, og vi er glad for at folk over hele landet nå kan få kjøpt fersk pasta, sier Tveit.

Fjordland har lansert ti typer fersk pasta i butikkene, med og uten fyll.

– Pasta smaker så mye bedre når den er fersk. Den blir fastere og finere, og vi ser at flere vil ha fylte varianter. Det nye nå er fersk fullkornspasta som er en sunnere variant, sier produktutviklingssjef Knud Einar Søyland i Fjordland.

Flere av de store italienske pastaprodusentene har også utvidet sortimentet i norske butikker de senere årene.

Pastaen kom opprinnelig fra Kina, men det er Italia som i dag er det store pastalandet og som har videreutviklet de fleste typene pasta.

Raskt og godt

Tiden da spagetti med kjøttsaus var eneste pastarett i Norge, er definitivt forbi.

– Vi opplever at folk nå ser mulighetene pasta gir til å kombinere ulike typer pasta med forskjellige typer tilbehør, sier Guri Tveit.

Hun mener pastaretter med kylling er i ferd med å bli blant de vanligste middagsrettene her i landet.

– Spesielt blant barnefamilier er slike pastaretter populære. De er raske å tilberede og faller i smak både hos barn og voksne.

Pasta kan kombineres med svært mange andre råvarer, og det er ingenting i veien for å blande sjømat og kylling i samme pastarett.

– Kylling har en mild egensmak og kan derfor kombineres med det meste, og dessuten krydres med det meste, sier husstellærer Tveit.

Lag hjemme

I tillegg til at utvalget av pasta øker, har mange de siste årene anskaffet seg pastamaskin for å lage pasta hjemme.

– Man trenger ikke en slik maskin for å lage pasta, man kan bruke kjevle. Men maskinen gjør det enklere å presse ut pastaplatene.

Fersk pasta er enkelt å lage, og med ferske egg gir pastaen en annen matopplevelse enn den tørre.

– Eggene gjør pastaen saftigere og mer glinsende, i tillegg til at smaken blir mye bedre, sier Guri Tveit.

Her er 12 av de vanligste pastatypene:

Spagetti: Lang, tynn og rund. Allsidig

Makaroni: Alle små typer tubepasta som selges i tørr form.

Penne: Større tubepasta, mellomlange.

Fettucini: 1 cm bred og flat båndpasta. Tykk pasta laget av egg og hvete, Dette er den vanligste pastatypen å lage hjemme ved å presse deigen gjennom en pastamaskin.

Tagliatelle: Lang, flat båndpasta. Kan serveres med mange typer sauser.

Linguine: Flat spagetti.

Lasagneplater: Pasta i plater til lasagne.

Vermicelli: Tynne pastatråder, tynnere enn spagetti.

Canneloni: Store tuber av pasta som fylles med noe godt.

Tortellini: Ringformet pasta som er fylt med kjøtt og parmesanost.

Ravioli: To lag pasta med kjøttfyll.

Gnocchi: Dumplinger av pasta som selges tørket eller ferske. Raskere å tilberede enn vanlig pasta.

Refinansier og spar til kjøkkenutstyr

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold.

Riktig kjøkkenutstyr kan være alfa og omega når man skal stelle i stand til et herremåltid. Ønsker du å utforske egne kokkekunster og virkelig briljere på kjøkkenet, kan en oppgradering av kjøkkenutstyret gjøre matlagingen både lettere og morsommere.

Å velge kvalitetsutstyr til kjøkkenet kan fort koste mer enn lommeboka tillater. Samtidig vil du med å spytte inn litt mer i utstyret få et kvalitetsprodukt som holder seg i mange år fremover – gitt at du behandler det pent. Mange ser derfor på kjøkkenutstyr som en god investering. For mange vitner det også om at man har god råd.

Enten du har lyst på en kjøkkenmaskin fra KitchenAid eller Kenwood, profesjonelle kokkekniver fra Fiskars eller en støpejernsgryte fra Le Creuset, kan gi nytt liv til både kjøkkenet og egne kokkekunster.

Dette bør du tenke på før du kjøper nytt kjøkkenutstyr

Før du går til innkjøp av nytt utstyr til kjøkkenet, kan det være lurt å ta en titt på det du allerede har. Kanskje har du allerede en brødmaskin bortgjemt i et skap etter bryllupsfesten? Du bør også vurdere ditt eget behov. Hvilken type mat ønsker du å lage? Hvilket utstyr vil du få mest utbytte av? Har du en ekstra forkjærlighet for det italienske kjøkken, bør du velge kjøkkenredskaper som gjenspeiler dette.

Det er heller ingen vits i ha utstyr som kun støver ned og er til pynt. Å lage smultringer kan være et spennende matprosjekt, men hvor ofte kommer du egentlig til å bruke den frityrkokeren? Er du av typen som foretrekker å lage middagsretter, og kun finner gleden i bakst et par ganger i året, bør du kanskje styre unna bakeutstyr. Sist men ikke minst er plass en viktig faktor. Har du plass til å oppbevare en stor kjøkkenmaskin?

Dette kjøkkenutstyret bør du investere i

Uavhengig om du er en masterchef på kjøkkenet, eller ser på matlaging som et nødvendig onde i hverdagen, finnes det et utvalg kjøkkenutstyr som alle hjem bør være i besittelse av. De fleste av oss har gjerne langt mer enn vi trenger i kjøkkenskapene, og et velkjent problem er kopper og kar som tyter ut av skapdørene. Her kan det være på tide med en real opprydding. Ingen trenger 10 ildfaste former.

Når du har ryddet bort alt rusk og rask som har samlet seg i skapene over årenes løp, er det lettere å se hva du faktisk trenger. Og ikke minst, hva du har plass til. Utstyr som brukes hver dag bør man investere litt ekstra i. Det er bedre med få, gode redskaper, enn mange som fort går i stykker.

Anbefalt utstyr som alle med fordel bør investere litt ekstra i er:

 • Gode kniver, egne til hvert sitt bruk
 • En god stekepanne, gjerne i støpejern
 • Et godt sett med gryter, gjerne i støpejern
 • Stavmikser
 • Blender, for deg som liker smoothie og supper
 • Kjøkkenmaskin, for deg som liker å bake

Med dette i skuffer og skap er du godt på vei til et velutstyrt kjøkken hvor kokkekunstene kan briljere for seg.

Invester innfridd forbruksgjeld i noe nyttig

Lurer du på hvordan du kan finansiere dyrt kjøkkenutstyr? De fleste nordmenn sitter i dag på en eller form for forbruksgjeld. Særlig kreditter og smålån spiser opp mye av norske husholdningers penger. Med en refinansiering kan du innfri gammel og dyr gjeld i et nytt lån med lavere rente. En refinansiering er derfor en fin måte å omstrukturere økonomien på, slik at du sparer penger på en fornuftig måte.

Hos Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner uten sikkerhet. Dermed kan du bruke pengene på akkurat det du ønsker. Fordelen med å søke lån gjennom Axo Finans er at søknaden blir behandlet hos flere banker samtidig. Du trenger bare å sende inn én søknad, så vil Axo Finans presentere det beste lånetilbudet til deg når alle bankene har behandlet søknaden. Dette er spesielt gunstig, ettersom renten på markedet varierer hele tiden. Pengene du sparer kan du bruke på en oppgradering av kvalitetsutstyr til kjøkkenet.

Kantineforbundet har inngått avtale med Eneas

PRESSEMELDING: Avtalen som Kantineforbundet har inngått med Eneas gir medlemmer av Kantineforbundet betydelige besparelser. Med ca. 25,000 bedriftskunder og et årlig strømforbruk på 1,8 milliarder kWh, samt 20 års erfaring fra det nordiske kraftmarkedet, har Eneas tyngde og kompetanse til å oppnå betydelige besparelser for Kantineforbundets medlemmer.

I løpet av de siste 10 årene har Eneas revidert energifakturaene til 27% av Kantineforbundets medlemmer. I 37% av tilfellene har Eneas avdekket vesentlige feil på medlemmets energikostnader. Dette er 85% høyere enn for norsk industri generelt. Ved feil har utfallet av revisjonen ført til en gjennomsnittlig refusjon til medlemmet på over 90.000 kroner. I tillegg kommer fremtidig besparelse.

Om revisjonstjenesten

 • Medlemmet gir Eneas fullmakt til å innhente informasjon fra nett- og kraftleverandør samt fra aktuelle instanser.
 • Eneas påtar seg å revidere det innhentede materialet og om mulig søke refusjon fra aktuell Leverandør. Eneas påser at Leverandøren krediterer Medlemmets tilgodehavende.
 • Medlemmene vil gjøre individuelle avtaler med Eneas med denne avtales betingelser.

Kantineforbundet har fremforhandlet en unik avtale der medlemmet beholder 60% av refundert/korrigert beløp (mot normalt 50%), samt beholder all fremtidig besparelse selv.

For alle andre tjenester fra Eneas-konsernet tilbys Medlemmene en rabatt på minimum 20% på honoraret. For eksisterende kunder av Eneas vil dette bety 20% rabatt på neste års honorar.

Husker du det rare apparatet på kjøkkenet?

(SPONSET INNHOLD): De som har vokst opp på søttitallet husker wattmeteret like ved komfyren, og på eldre kjøkken fins det fortsatt. Nå kan det bli aktuelt igjen, om enn i en noe annen form.

-Vi som husker søttitallet, husker også et spennende apparat som sto like ved komfyren på kjøkkenet, sier Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft. Det hadde en fast rød viser og en sort viser som beveget seg. Dersom vi oppdaget at den sorte viseren gikk over den rød, måtte vi i full fart skru av noen apparater, hvis ikke ble det dyrt! Dette apparatet var et wattmeter, et apparat som viser effekt. Med andre ord måler det effekten av alle elektriske apparater som står på på en gang. Den såkalte T3-tariffen var todelt. Det var én tariff for det som gikk under den røde streken og en høyere tariff for det som gikk over. Årsaken var å unngå overbelastning på nettet i «rushtiden» og måten det ble målt på var ved at strømmåleren hadde to telleverk; ett for vanlig forbruk og ett for overforbruk.

Nå er det mye som skjer fra myndighetenes og nettselskapenes side. Samtidig som alle er i ferd med å få automatiske målere, såkalt Automatisk Målings- og styringssystem (AMS), heller myndighetene til å innføre såkalt effektbasert tariff. I praksis betyr dette at vi får tilbake et todelt tariffsystem for nettleien. Dette vil antagelig ikke påvirke strømprisen fra strømleverandører som Agva Kraft, men det vil påvirke nettleien.

-Årsaken til å innføre systemet er for så vidt logisk nok, sier Arctander i Agva. -I stedet for at befolkningen gjennom nettleien må spleise på at nettet utbygges til å tåle at alle lager mat, dusjer, lader elbilen og varmer opp huset på samme tidspunkt, vil man kunne redusere utbyggingen noe ved å påvirke konsumentene til å jevne ut forbruket sitt. Dette kan spare samfunnet for mye penger.

Agva Kraft er opptatt av at folk sparer penger på strøm, og også av at redusert energibruk letter belastningen på miljøet. I tillegg selger Agva kun opprinnelsesgarantert fornybar energi, noe som betyr at fornybar energi blir mer attraktivt å produsere. Dette miljøengasjementet har resultert i et samarbeid med WWF Verdens Naturfond som blant annet innebærer en del generelle energisparetips.

-Dersom du for eksempel ved hjelp av Agva og WWF sine energisparetips får ned ditt totale strømforbruk, vil du også få færre utfordringer med effekttariff på nettleie, poengterer Arctander. Men i tillegg har han noen tips til hvordan du kan utjevne forbruket over døgnet. -Et veldig enkelt tiltak er å bruke tidsur på for eksempel panelovner, sier representanten for Agva Kraft. -Dersom disse er innstilt på å skru seg av i den timen du typisk lager mat, vil bruken av plater og komfyr ha et større intervall å boltre seg på, sier han. Disse tidsurene kan du også bruke til å spare strøm ved å holde en lavere temperatur i huset når hele familien er på jobb og skole.

Agva Krafts favorittsparetips er å bruke oppvaskmaskin, fordi en full oppvaskmaskin normalt krever mindre energi enn oppvarmingen av vann til manuell oppvask. Men vent med å sette på oppvaskmaskinen til du har lagd ferdig dagens middag, da får du også spredt noe av forbruket utover.

-Samtidig som det blir viktigere å fordele forbruket, både på grunn av timespriser på strøm og effektprising av nettleie, må du aldri la dette gå på bekostning av brannsikkerheten, avslutter representanten for Agva Kraft. Vaskemaskinen bør for eksempel ikke brukes når alle sover eller er ute i huset.

Vi spiser grovere brød

Oslo (NW): Salget av de grove brødslagene øker, viser tall fra landets største bakerier.

Av Elin Bjørnsson

Mesterbakeren og Bakers, som leverer brød til dagligvarebutikker over hele landet, har økt salget av de groveste brødsortene med mellom sju og ti prosent siden 2007.

– De groveste brødsortene utgjør nå nesten halvparten av brødsalget vårt. Vi ser en tydelig nedgang i salget av loff og fint brød og en tilsvarende økning av grovbrød, sier marketingsjef Morten A. Andersen i Bakers.

Det økte forbruket av grovbrød henger tett sammen med interessen for helse og kosthold, mener markedsdirektør Svein Sørnes i Mesterbakeren.

– Folk vil vite hva de spiser. Mange leser innholdsdeklarasjonen på brødposene. Vi merker brødposene våre tydelig med Brødskala’n, slik at det er lett å sjekke hvor grovt brødet er.

Grov skala

Brødskala’n er en merkeordning som ble innført i 2006 og som forteller hvor mye grovt mel brødet inneholder. To tredeler av brødene som selges her i landet er med i merkeordningen som eies av NHO Mat og Drikke.

– Brødskala’n bidrar til at nordmenn bytter ut finbrødet med grovere sorter, helt i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger, sier administrerende direktør Knut Maroni i NHO Mat og Drikke, som organiserer store deler av næringsmiddelindustrien i Norge.

Brødskala’n er firedelt. Fint brød inneholder mindre enn 25 prosent grovt mel. Halvgrovt brød inneholder mellom 25 og 50 prosent grovt mel. Grove brød må inneholde minst halvparten grovt mel. Da er hele korn, sammalt mel og kli regnet med. Brød med mer enn 75 prosent grovt mel regnes som ekstra grovt.

– Det er ikke mulig å se på et brød hvor grovt det er. Mørke brød er ikke nødvendigvis de groveste. Derfor er merkeordningen en god hjelp når man er i butikken og skal velge brød, sier Maroni.

Ser på posen

Også i de små bakeriene er de grove brødsortene populære.

– Kundene er veldig opptatt av innholdet i brødet og vil vite hvor mye fiber det inneholder, sier Axel Brun, daglig leder og eier av tradisjonsrike Baker Brun i Oslo.

Alle brød i butikkhyllene er merket med grovhetsgraden, og bakeriet økte salget av grovbrød med seks prosent fra 2007 til 2010.

– Vi er et håndverksbakeri og merker godt at det grove brødet blir stadig viktigere for kundene. Derfor utvikler vi også mange nye grove brødsorter. Det er viktig å tilby flere sorter slik at folk kan velge både etter grovhetsgrad og smak. Variasjon er viktig, sier Axel Brun.

Grov skala

Nesten 900 sorter brød er meldt inn i brødmerkeordningen. Av de nesten 900 brødsortene som er med, er 87 ekstra grove, 271 grove, 266 halvgrove og 272 fine.

Bedriftene som benytter seg av Brødskala’n må skrive kontrakt og forplikte seg til å bruke den på riktig måte.

– Brødmarkedet er svært dynamisk, det kommer nye brødsorter inn hele tiden, sier Knut Maroni i NHO Mat og Drikke.