Blogg

Drømmer du om å jobbe med mat?

Alle kan litt om å tilberede matretter, men for noen blir mat og råvarer en så stor lidenskap at de ønsker å jobbe profesjonelt med det. Det finnes mange spennende yrker innenfor matbransjen. Her tipser vi deg gjennom noen av dem.

Gode grunner til å jobbe med mat

Å arbeide innenfor matbransjen kan være svært givende. Du får jobbe med et håndverk som kommer alle mennesker til gode, og får således en meningsfylt hverdag. Du kan spesialisere deg innenfor svært tilspissete områder, eller fortsette å lære deg nye teknikker gjennom hele karrieren dersom du ønsker det. Med en utdannelse innenfor matfag, kan du arbeide hvor som helst i verden.

I Norge finnes det flere forskjellige utdanningsløp for deg som vil jobbe med mat. På videregående kan man enten gå veien via fagbrev, eller via studiespesialisering. Du får mulighet til utplassering og opplæring i bedrift, som er den mest effektive måten å lære seg en bransje på. Deretter kan du gå videre til fagskole, mesterbrev eller høyskole/universitet. I løpet av utdanningen er det mange som får tilbud om fast jobb fra stedet hvor man er utplassert, eller blir headhuntet til andre bedrifter.

Stillinger i matbransjen

Matbransjen har mange ulike og varierte yrkesmuligheter. Foruten å arbeide direkte med råvarer og matretter, kan du også jobbe som fagarbeider i industriell matproduksjon. Da kan du arbeide innenfor hele mat- og drikkeindustrien med produksjon av ulike produkter. Ønsker du å arbeide i nærkontakt med mat, har du også en rekke spennende muligheter. Noen av disse er:

  • Baker
  • Kokk
  • Konditor
  • Pølsemaker
  • Slakter

For å finne en ledig stilling i matbransjen kan du gå fram på mange forskjellige måter. I dag er det ganske vanlig å registrere seg i en eller flere elektroniske jobbsøkerportaler, og laste opp CV-en på nett. Da får du et varsel hver gang det blir utlyst en ledig stilling som matcher dine ønsker. En annen mulighet er å henvende seg til et rekrutteringsbyrå. Da får du profesjonell hjelp til å finne ledige stillinger innenfor ditt fagfelt. Dette kan være en svært effektiv måte å finne arbeid på, fordi rekrutterere har god innsikt i arbeidsmarkedet og ofte er de første som får høre om ledige stillinger. Ønsker du å arbeide som leder i matbransjen, kan du henvende deg til et bemanningsbyrå som driver med lederrekruttering.  

Variert arbeidserfaring

Med et fagbrev kan du nå langt, og underveis har du mulighet til å spesialisere deg innenfor mange spennende fagfelt. Å arbeide med mat krever ferdigheter som kreativitet, struktur, kunnskap, stresshåndtering og evne til å samarbeide. De som har jobbet i matbransjen i noen år, har gjerne variert erfaring bak seg. Årsaken til det er at du kan arbeide med så utrolig mye forskjellig. En god vei inn i matbransjen kan derfor være å jobbe som vikar. Da får du mye variert erfaring på kort tid, du får mulighet til å knytte et kontaktnett og du får med deg mange gode referanser videre.

Innenfor matyrket må du forberede deg på å jobbe noen sene kvelder, spesielt hvis du ønsker å arbeide i en restaurant. Arbeidstiden i restauranter varierer gjerne mellom dagskift og kveldsskift, og passer godt for deg som ikke ønsker en typisk 8-16-jobb. Det passer også godt for deg som ser etter fleksibelt arbeid med mulighet for å ta ekstravakter. Kjenner du deg ikke igjen i dette, kan du gå andre veier enn restaurantbransjen. Det finnes en rekke spennende muligheter, og matyrket er derfor noe som kan passe for de aller fleste.

Lag din egen hyllebærsaft

Denne artikkelen inneholder annansørinnhold

Hyllebær er en supermat som er proppfull av viktige næringsstoffer og som brukes til å behandle blant annet mageproblemer. I tillegg har disse mørkerøde bærene en bittersøt smak som egner seg til saftlaging. Bærene høstes i starten av høsten i Norge, men i andre land kan denne innhøstingen variere. Hyllebær kan enkelt fryses ned, og saften kan lages av både blomsten og bærene. I tillegg kan hyllebærsaft gjøres om til vin eller brukes som basis for hyllebærsuppe eller hyllebærsaus.

Videre skal vi ta en titt på hvordan du kan lage hyllebærsaft selv. I denne oppskriften vil du trenge:

  • 500 g hyllebær
  • 2,5 dl vann (dette kan variere, så her bør du følge med)
  • 100-200 g sukker
  • 2-3 små røde epler eller
  • 100 g røde druer

Slik går du frem:

  1. Plukk eller skrap vekk grove stilker på bærene – de fine stilkene kan du la være på.
  2. Skjær epler eller druer i små biter (du kan gjerne bruke begge deler).
  3. Ha alt oppi en gryte og kok opp. Når det har kokt, kan du la det trekke på middels varme til bærene har fått “saftet seg”.
    Tips! Vil du ha saften ekstra sur, kan du putte et par sitronskiver oppi mens det koker.
  4. Sil saften – pass på at du kun får med deg saften og ingenting annet.
  5. Kok opp saften med ønsket mengde sukker (men her gjelder det å bruke nok dersom du planlegger å lagre saften – dette er nemlig konserveringsmiddelet), og la det småkoke til sukkeret har løst seg helt opp.
  6. Hell oppi steriliserte flasker. Du kan gjerne koke flaskene på forhånd for å drepe alle bakterier.
  7. Husk på å kjøle saften helt ned før du setter den i kjøleskapet!
  8. Voila – nyt et iskaldt glass med hyllebærsaft som vil gjøre godt for kropp og sjel.

PS! Det er viktig at du er nøye med hygienen gjennom hele prosessen – spesielt dersom du planlegger å lagre saften over en lengre periode.

Litt hyllebærfakta – derfor er disse bærene supermat

Lurer du på hvorfor du kan nyte denne deilige saften med god samvittighet? Disse bærene har blitt brukt i årevis til både matlaging og til styrking av immunforsvaret.

Dette er fordi hyllebær inneholder:

  • A-vitaminer – disse vitaminene vil bidra til en sunn øyehelse
  • E-vitaminer – disse vitaminene er viktige antioksidanter
  • C-vitamin, som også er et viktig antioksidant
  • Kalsium – dette er den viktigste byggesteinen i skjelettet
  • Kalium – som kan være bra for blodtrykket
  • Magnesium – et viktig mineral som er en kofaktor for mange enzymer
  • Fosfor – et viktig mineral for sterkt benvev og tenner
  • Lektiner – kan bidra til god tarmhelse og immunforsvar

Hyllebær har blitt konsumert i flere hundre år til å behandle mageproblemer, og i senere tid har vi sett at disse bærene kan ha en god effekter fordi de inneholder lektiner og antocyaner (sterke antioksidanter).

Lektiner er et planteprotein som har vist seg å ha fordelaktige effekter på mennesket immunforsvar. Reseptorer i tynntarmen binder seg til stoffer som er nyttige for immunforsvaret, og lektiner er blant disse nyttige stoffene. Hyllebær er proppfulle av disse nyttige proteinene, og kan derfor ha en gunstig effekt på blant annet magetrøbbel og andre sykdommer.

Nyt!

Mattips til pokerkvelden

Poker har underholdt oss mennesker i en årrekke, og er i dag et av de mest populære spillene i verden.

En perfekt pokerkveld krever imidlertid litt mer enn bare kort og poker chips. For å virkelig få i gang den gode stemningen, gjelder det å servere noe godt å spise på samt noe forfriskende å drikke. Her er noen mattips som virkelig sørger for den gode stemningen:

Drikke

For å kickstarte pokerkvelden kan du gjøre klar velkomstdrinker til gjestene. De fleste forbinder gambling med cocktails og øl, så hvorfor ikke servere en forfriskende kombinasjon? En populær øldrink blant nordmenn er “Shandy”, eller “Radler” som den blir kalt i Tyskland. Denne består av en 50/50 blanding av lys øl og sitronbrus, og er et forfriskende alternativ til tradisjonell øl. Andre populære variasjoner er øl med limonade, ingefærøl, fruktjuice eller siruper.

Miniburgere

Hva er vel mer synonymt med pokerkveld enn klassikere som pizza og burgere? Fordelen med miniburgere er at de er enkle å lage, og du kan lage de ferdige i god tid på forhånd. Ikke minst er dette enkel fingermat, som lett kan kombineres med andre aktiviteter. Server burgere med ulikt tilbehør slik at alle gjestene finner noe som faller i smak. Vi anbefaler tilbehør som barbequesaus, guacamole, blåmuggost og coleslaw. Du kan også prøve deg på disse miniburgerne med rødløkskompott. Brødene kan du enten lage selv eller kjøpe ferdig i butikken.

Nachos

En annen klassiker på spilkvelder er nachos. Enten du ønsker å gratinere nachos i ovnen, eller servere chips og dipp hver for seg, er nachos den ulitimate festmaten. Dersom du ønsker å gjøre det enklest mulig er kanskje variant nummer to det beste alternativet. Her kan du også servere ulike dippmuligheter som cheddar, salsa, rømme og guacamole. Har du lyst til å prøve deg på en ny vri? Hvorfor ikke prøve deg på denne meksikanske maisdippen?

Ostefat med tilbehør

Ost og kjeks slår an i de fleste anledninger, og er perfekt fingermat i løpet av kvelden. Kjøp inn ulike typer kjeks og ost, i tillegg til litt frukt som druer og melon, og sett sammen ditt eget ostefat. Når det gjelder kjeks, bør du gå for nøytrale typer som verken er for søte eller salte. Brødbakst som olivenbrød, baguetter og fransk toast er også gode alternativer. I tillegg til frukt, kan vi anbefale tilbehør som nøtter, bær og grønnsaker som paprika og reddiker. Diverse marmelader og chutney smaker også himmelsk sammen med ost, og passer spesielt godt sammen med blåmuggost og andre krydderoster. Med et variert og smaksrikt ostefat har gjestene noe å småspise på hele kvelden.

Chips og dip

Det er ikke bare poker chips som går hånd i hånd med spillkvelden. Chips og dipp er obligatorisk på alle sosiale begivenheter, og pokerkvelden er intet unntak. Selv om du velger å servere nachos, er det aldri feil å ha et godt utvalg av chips ved siden av.

Kjøp inn chips med klassiske smaker som salt, pepper og paprika, og bland sammen dine favorittdipper. I Norge har Holiday vært en folkefavoritt i mange år, men det er heller ingenting i veien for å lage din egen dip. Blant populære nykommere på dipmarkedet finner du for eksempel Chipotle, som passer like godt til grillmaten som chipsbollen. Alternativ kan du prøve deg på chilidip eller røkt ostedip etter denne oppskriften fra brødrene Price i Munter mat.

Ønsker du et litt sunnere alternativ kan du kutte opp grønnsaker i strimler. Vi anbefaler klassikerne gulrøtter, agurk, selleri og brokkoli.

Inviter venner til en spillkveld

Med kort og poker chips på plass, og ikke minst en real festbuffet klar i kjøleskapet, er det bare å invitere vennegjengen til en kveld i godt lag. Mange velger også å arrangere spillkvelder hvor man setter inn en felles pott på online casino. Hvorvidt du ønsker en kveld med poker, bingo eller roulette er helt opp til deg, men med dette festmåltidet på plass er du uansett garantert en magisk kveld.

Happy poker!

Disse matvarene kan lindre og trigge hodepine

En hodepine kan være både smertefull og langvarig. Mange av oss sliter også med hyppig hodepine, uten å vite hvorfor. Faktisk lider 1 av 5 nordmenn av migrene eller sterke hodesmerter.

Årsaken til migrene og hodepine er individuell, og gjerne også sammensatt. Men visste du at kostholdet ditt kan være årsaken til at du får vondt i hodet? Særlig migrene kan trigges av spesielle matvarer. På samme måte er det også mange spesialister som mener man kan spise seg fri fra smertene.

Derfor får vi vondt i hodet

Hodepine kan komme i mange former: spenninger i nakken, trykk i tinningene og en dunkende smerte i bakhodet. Felles for dem er alle er at det gjør vondt.

Men har du lurt på hva som faktisk skjer oppe i hodet når smerten kommer snikende? Smerteimpulsene som kommer under en hodepine eller migrene kommer ikke direkte fra hjernevevet, da dette ikke har nerveceller som kan registrere smerte. I stedet er det plassert smerteledende nervetråder langs de store blodkarene i hjernen. Det er når disse nervetrådene aktiviseres at hodepinen kommer. Fra nervetrådene sendes det smerteinformasjon til hjernen – som vi opplever som hodepine.

Grunnen til at man kan føle smerte på ulike steder er fordi signalene følger hvordan blodkarene ligger plassert i hjernen. Samtidig er dette også grunnen til at man ikke kan plassere eksakt hvor smerten kommer fra. Stikker man seg derimot i fingeren kjenner man smerten på millimeteren.

Matvarer som kan trigge hodepine

Hodepine skyldes som regel én av to ting: genetisk disposisjon eller miljøfaktorer – eventuelt en god blanding. Enkelte av miljøtriggerne har man ikke kontroll over selv, slik som været, lys, kraftig lukt eller menstruasjonssyklus. Matvarer derimot kan vi kontrollere. Samtidig trenger ikke hodepinen utelukkende komme av noe du har spist, det kan være sammensatte årsaker til at hodepinen eller migrenen sniker seg innpå deg.

Grunnen til at matvarer kan utløse en hodepine er fordi de inneholder ulike substanser som aspartam, histamin og garvestoff. Disse er kjent for å kunne trigge hodepine og migrene. Dersom du mistenker at du reagerer på noe du spiser, bør du notere deg hvilke symptomer og hvilke matvarer det gjelder. Unngå dem for en periode, for så å innføre matvaren i kostholdet ditt igjen. Se om du opplever samme symptomer igjen.

Selv om det er vanskelig å definere helt konkrete ja- og nei-lister, da dette er individuelt, finnes det likevel noen matvarer som går igjen.

Mat som kan trigge hodepine:

Sjokolade, rødvin, koffein, MSG (monosodium glutamat, smaksforsterker i ferdigmat), aspartam, spekemat, lagret ost, nøtter, alkohol, iskrem, sitrusfrukter, ananas, bananer, rosiner, plommer, fiken på boks, avokado, løk, surkål samt noen typer gjærbakst.

Matvarer som kan lindre eller forebygge hodepine

Heldigvis kan det vi spiser også lindre smertene eller forebygge hodepine. Forskning viser at matvarer som blant annet er rik på magnesium, kalsium og fiber kan brukes til å kurere migrene. Mange mener også at riktig kosthold kan bidra til å forebygge anfall. Mat som gir liten blodsukkerstigning skal ha en forebyggende effekt på migrene. Dette kan være matvarer som fet fisk, kylling, ingefær, grønne grønnsaker, nøtter og fullkornsprodukter.

Matvarer som kan lindre eller forebygge hodepine:

Fisk og fiskeolje, tran, mat som gir liten blodsukkerbelastning (grønnsaker, belgfrukter, bær, de fleste frukter og hele gryn), olivenolje og ingefær.

Andre hjelpemidler

Det er ikke bare kostholdet som påvirker helsen vår. Ettersom hodepine og migrene ofte utløses av stress, er det viktig å holde seg i bevegelse. Mosjon bidrar til å redusere stress, og kan være en effektiv smertelindrer. Det finnes også en rekke reseptfrie smertestillende tabletter som kan lindre smertene for en kortere periode. Husk likevel at man skal være forsiktig med inntak av smertestillende. Følg pakningsvedlegget, og helst rådfør deg med en lege.

Selv om symptomene for hodepine og migrene ofte er de samme, kan årsakene være mange og sammensatte. Skulle du ha langvarige problemer med hodepine, er det viktig at du oppsøker fastlegen for å undersøke problemet og ulike årsaker nærmere. Selv om man kan unngå eventuelle triggere, kan man ikke kurere migrene. Her gjelder det i stedet å legge til rette for så sjeldne og milde anfall som mulig.

Skal du pusse opp kjøkkenet?

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold

Vi nordmenn ligger på topp i Europa når det kommer til å pusse opp hjemme. Bare i 2017 brukte vi over 70 milliarder kroner på oppussingsprosjekter. Mye av dette beløpet gikk med til oppgradering av kjøkken og bad.

Spesielt et nyoppusset kjøkken er en drøm for mange. Det er en grunn til at man kaller kjøkkenet for husets hjerte. Her tilbringer vi mye av tiden med familien og rommet er vert for både hverdagsmiddager og festmåltider. Et godt utformet kjøkken er et rom som tar hensyn til alle familiemedlemmenes behov og som gir rom for hygge og kos i fellesskap.

I dag finnes det mange smarte og skreddersydde løsninger for både hvitevarer og oppbevaring, noe som gjør at man kan tilpasse kjøkkenet etter familiens behov. Selv om mange i første omgang velger kjøkken etter utseende, har praktiske løsninger en betydelig innvirkning på hverdagen. Har du et lite kjøkken kan dype skuffer gi deg bedre oversikt og mer oppbevaringsplass enn tradisjonelle skap med hyller.

En idé er å la kjøkkenet bli et flerbruksrom i hjemmet. Har du skolebarn i familen, kan det være lønnsomt med et stort spisebord som fungerer som arbeidsstasjon når de skal gjøre lekser. Kanskje har du også plass til et eget kontorhjørne? Eller en liten lesekrok hvor både barn og voksne kan sitte mens man venter på middag?

Det er ikke alltid det er store grep som skal til. En bedre innredningsløsning kan gjøre mye for et velfungerende rom. Er kjøkkenet derimot utdatert kan det hende du må rive hele kjøkkeninnredningen. I så fall har du en gyllen mulighet til å starte på nytt og virkelig tilpasse rommet etter familiens daglige bruk. Et tips er å arrangere de ulike “arbeidsstasjonene” i en fornuftig rekkefølge. Benken som brukes til oppkutting av råvarer bør for eksempel plasseres i nærheten av søppelsortering og vask. Har du små barn kan det være en idé å lage oppbevaringsrom tilpasset deres høyde.

Alt i alt har du et hav av muligheter. Uansett hvilken løsning du velger, bør du gå for et alternativ som skaper en atmosfære familien vil trives i. Dere skal tross alt tilbringe mange timer sammen i dette rommet.

Her er noen praktiske tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet:

  • Planlegg godt før du setter i gang og spør gjerne en fagekspert for gode råd.
  • Åpen eller lukket løsning? En åpen løsning gir en romslig og avslappende atmosfære. I eldre hus er kjøkken og stue ofte separert. Her kan det være verdt det å undersøke om veggen kan tas ned dersom du ønsker en åpen løsning.
  • Avtrekks- eller sirkulasjonsvifte? Avtrekksviften er det mest effektive, men det er ikke alltid det er mulig å installere en slik i boligen.
  • Velg riktig belysning. Lys er viktig for både trivsel og ikke minst arbeidet. Her får du tips til valg av riktig elektriker.
  • Velg en benkeplate som tåler godt bruk, enten det er en plate i marmor, stål eller tre. God benkplass er også avgjørende for et effektivt kjøkken. Gjerne sett inn en kjøkkenøy dersom du har plass.
  • Sett et personlig preg på kjøkkenet. Enten du går for det tradisjonelle hvite eller ønsker å være litt mer leken i fargebruken, bør det gjenspeile menneskene som bor der.

Trenger du lån til oppussing av kjøkkenet?

Å pusse opp kjøkkenet kan fort koste store summer. Både dyre materialer og faghjelp gjør sitt til at prosjektet koster mer enn lommeboken strekker til. En løsning er å skaffe seg et forbrukslån. Disse lånene har langt lavere kostnad enn smålån og kredittkortgjeld og kan brukes til akkurat det du måtte ønske.

Hos Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner, uten krav om pant eller sikkerhet. Søkeprosessen gjøres enkelt på nett gjennom vårt søknadsskjema. Du fyller kun ut et søknadsskjema, så sammenligner vi bankenes lånetilbud for deg. Dermed sparer du både tid og penger som du i stedet kan bruke på oppussingsprosjektet.

Spar strømutgifter ved matlaging

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold

I forbindelse med matlaging er det ofte andre ting man er opptatt av enn å spare strøm. Men det er faktisk en del man kan gjøre for å spare kroner og miljø samtidig som man til og med jobber fortere og lettere.

Vi har gått til strømleverandøren Agva Kraft for å be om tips og råd fra ENØK-rådgiver Markus Nordquist:
– Jeg vil gjerne starte med det aller beste, sier spareeksperten hos strømleverandøren med et stort smil.

– De aller fleste har morsommere ting å holde på med enn å vaske opp for hånd, og da kan det være godt å vite at oppvaskmaskinen faktisk kan spare både penger og miljø! Årsaken er at det tar mye energi å varme opp vann og oppvaskmaskinen bruker betydelig mindre vann enn du gjør når du vasker opp manuelt. Forutsetningen er at du kjører full oppvaskmaskin, presiserer ENØK-rådgiveren hos Agva Kraft.

– Et annet godt tips er å bruke vannkoker også i forbindelse med matlagning. En god vannkoker jobber normalt mer effektivt enn en kjele på en plate. Dermed kan du starte med å koke vannet for så å helle det og potetene i kjelen før du fortsetter. Dette er enda et tips som sparer både tid, penger og miljø, og sånt er vi i Agva glad i, fortsetter Nordquist.

I det siste har det vært mye snakk om de nye strømmålerne som de fleste etter hvert har fått installert. AMS som det heter (Automatiske måle- og styringssystemer) sender fortløpende forbruket til strømleverandøren og man kan dermed få prisen som er gitt på det aktuelle tidspunktet. Det er verdt å merke seg at innkjøpsprisen til strømleverandøren endrer seg fra time til time. Med AMS kan strømleverandøren lage produkter hvor dette videreføres til kunden og kunden fortløpende kan se forbruket sitt gjennom ulike apper som kommer til å komme i massevis fremover. Men så er spørsmålet: Betyr dette at man skal koke potetene om natten hvis strømmen er billigere da?

– Så absolutt ikke, sier Markus Nordquist.

Agva Kraft vil absolutt poengtere at man ikke skal la de nye målerne redusere sikkerhet. Man skal ikke ha på vaskemaskinen om natten og selvfølgelig ikke koke noe som helst uten å være våken og tilstede. Men de nye produktene som kommer til å komme gjør at kundene vil ha en mye bedre oversikt og faktisk kunne spare penger på å ikke gjøre alt som krever strøm samtidig med andre. Normalt er strømprisen på topp når du lager middag. Da bør du kanskje gjøre matlagingen ferdig før du setter på vaskemaskinen. Dette blir ekstra viktig nå som det ligger an til å bli effekttariff fra netteierne. Dette er et tiltak for å redusere presset på nettet på enkelte tider, og innebærer forenklet sagt at det blir billigere for deg om du fordeler strømbruket gjennom døgnet.

Men nå vil vi gjerne tilbake til konkrete sparetips på kjøkkenet, og spør Nordquist i Agva om han har noe mer lurt på lager.

– Masse, sier Nordquist, som kan fortelle at Agva har et samarbeid om strømtips med WWF Norge under mottoet at den grønneste strømmen er den du ikke bruker.

– Ofte er det snakk om sunn fornuft, men man trenger å være bevisst. Husk for eksempel å bevare varmen i kjelen med lokk om du kan. Pass på at du har riktig temperatur i kjøleskap og fryser, og støvsug jevnlig bak disse.

Til slutt vil vi minne om at du også jevnlig bør sørge for at du har en billig strømleverandør og et riktig produkt. På strømkalkulatorer som Strømvalget kan du enkelt følge med på dette.

Dagligvarebutikk på 5000 kvm holder åpent alle dager – hele året

Den nyetablerte dagligvareaktøren marked.no er en av få dagligvareaktører i landet som holder lovlig åpent hver dag, hele året. Dette inkluderer alle søndager, helligdager, hele pinsen, 17. mai og hele julen.

Mens andre dagligvareaktører holder ulovlig åpent på søndager og andre røde dager, leverer marked.no, med et varelager på 5000 kvadratmeter, dagligvarer på nett rett hjem til sine kunder – helt lovlig.

– Vi gir faktisk kundene våre muligheten til å få varene levert hjem på døra på selve 17. mai. Det er det ingen andre dagligvareaktører som gjør, forteller administrerende direktør i marked.no, Ole Petter Wie.

Wie går hardt ut mot de andre dagligvareaktørene som bryter loven ved å ha søndagsåpne butikker på helligdagene.

– Det er fullstendig uholdbart at de andre aktørene i dagligvarebransjen lyver og jukser for å kapre en urettmessig stor andel av salget på helligdagene. Dette ødelegger bransjens troverdighet og omdømme. Jeg håper at forbrukerne fra og med denne helgen boikotter alle de aktører som kynisk og bevisst bryter loven for å øke sin egen profitt, sier han.

Pasta-revolusjonen

Bari, Italia (NW): I mange år var pasta synonymt med spagetti og makaroni for oss nordmenn. Nå er det store endringer på gang.

-Dag Øyvind Olsen

– Det finnes mange typer pasta, og vi nordmenn har fremdeles mye å lære om hvordan vi kan variere og gjøre pastaretter mer spennende, sier husstellærer Guri Tveit i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Pasta finner nå veien til stadig flere middagsbord, ikke minst på hverdagene.

– Utvalget av pasta er virkelig i ferd med å ta av nå, og vi er glad for at folk over hele landet nå kan få kjøpt fersk pasta, sier Tveit.

Fjordland har lansert ti typer fersk pasta i butikkene, med og uten fyll.

– Pasta smaker så mye bedre når den er fersk. Den blir fastere og finere, og vi ser at flere vil ha fylte varianter. Det nye nå er fersk fullkornspasta som er en sunnere variant, sier produktutviklingssjef Knud Einar Søyland i Fjordland.

Flere av de store italienske pastaprodusentene har også utvidet sortimentet i norske butikker de senere årene.

Pastaen kom opprinnelig fra Kina, men det er Italia som i dag er det store pastalandet og som har videreutviklet de fleste typene pasta.

Raskt og godt

Tiden da spagetti med kjøttsaus var eneste pastarett i Norge, er definitivt forbi.

– Vi opplever at folk nå ser mulighetene pasta gir til å kombinere ulike typer pasta med forskjellige typer tilbehør, sier Guri Tveit.

Hun mener pastaretter med kylling er i ferd med å bli blant de vanligste middagsrettene her i landet.

– Spesielt blant barnefamilier er slike pastaretter populære. De er raske å tilberede og faller i smak både hos barn og voksne.

Pasta kan kombineres med svært mange andre råvarer, og det er ingenting i veien for å blande sjømat og kylling i samme pastarett.

– Kylling har en mild egensmak og kan derfor kombineres med det meste, og dessuten krydres med det meste, sier husstellærer Tveit.

Lag hjemme

I tillegg til at utvalget av pasta øker, har mange de siste årene anskaffet seg pastamaskin for å lage pasta hjemme.

– Man trenger ikke en slik maskin for å lage pasta, man kan bruke kjevle. Men maskinen gjør det enklere å presse ut pastaplatene.

Fersk pasta er enkelt å lage, og med ferske egg gir pastaen en annen matopplevelse enn den tørre.

– Eggene gjør pastaen saftigere og mer glinsende, i tillegg til at smaken blir mye bedre, sier Guri Tveit.

Her er 12 av de vanligste pastatypene:

Spagetti: Lang, tynn og rund. Allsidig

Makaroni: Alle små typer tubepasta som selges i tørr form.

Penne: Større tubepasta, mellomlange.

Fettucini: 1 cm bred og flat båndpasta. Tykk pasta laget av egg og hvete, Dette er den vanligste pastatypen å lage hjemme ved å presse deigen gjennom en pastamaskin.

Tagliatelle: Lang, flat båndpasta. Kan serveres med mange typer sauser.

Linguine: Flat spagetti.

Lasagneplater: Pasta i plater til lasagne.

Vermicelli: Tynne pastatråder, tynnere enn spagetti.

Canneloni: Store tuber av pasta som fylles med noe godt.

Tortellini: Ringformet pasta som er fylt med kjøtt og parmesanost.

Ravioli: To lag pasta med kjøttfyll.

Gnocchi: Dumplinger av pasta som selges tørket eller ferske. Raskere å tilberede enn vanlig pasta.

Refinansier og spar til kjøkkenutstyr

Denne artikkelen inneholder annonsørinnhold.

Riktig kjøkkenutstyr kan være alfa og omega når man skal stelle i stand til et herremåltid. Ønsker du å utforske egne kokkekunster og virkelig briljere på kjøkkenet, kan en oppgradering av kjøkkenutstyret gjøre matlagingen både lettere og morsommere.

Å velge kvalitetsutstyr til kjøkkenet kan fort koste mer enn lommeboka tillater. Samtidig vil du med å spytte inn litt mer i utstyret få et kvalitetsprodukt som holder seg i mange år fremover – gitt at du behandler det pent. Mange ser derfor på kjøkkenutstyr som en god investering. For mange vitner det også om at man har god råd.

Enten du har lyst på en kjøkkenmaskin fra KitchenAid eller Kenwood, profesjonelle kokkekniver fra Fiskars eller en støpejernsgryte fra Le Creuset, kan gi nytt liv til både kjøkkenet og egne kokkekunster.

Dette bør du tenke på før du kjøper nytt kjøkkenutstyr

Før du går til innkjøp av nytt utstyr til kjøkkenet, kan det være lurt å ta en titt på det du allerede har. Kanskje har du allerede en brødmaskin bortgjemt i et skap etter bryllupsfesten? Du bør også vurdere ditt eget behov. Hvilken type mat ønsker du å lage? Hvilket utstyr vil du få mest utbytte av? Har du en ekstra forkjærlighet for det italienske kjøkken, bør du velge kjøkkenredskaper som gjenspeiler dette.

Det er heller ingen vits i ha utstyr som kun støver ned og er til pynt. Å lage smultringer kan være et spennende matprosjekt, men hvor ofte kommer du egentlig til å bruke den frityrkokeren? Er du av typen som foretrekker å lage middagsretter, og kun finner gleden i bakst et par ganger i året, bør du kanskje styre unna bakeutstyr. Sist men ikke minst er plass en viktig faktor. Har du plass til å oppbevare en stor kjøkkenmaskin?

Dette kjøkkenutstyret bør du investere i

Uavhengig om du er en masterchef på kjøkkenet, eller ser på matlaging som et nødvendig onde i hverdagen, finnes det et utvalg kjøkkenutstyr som alle hjem bør være i besittelse av. De fleste av oss har gjerne langt mer enn vi trenger i kjøkkenskapene, og et velkjent problem er kopper og kar som tyter ut av skapdørene. Her kan det være på tide med en real opprydding. Ingen trenger 10 ildfaste former.

Når du har ryddet bort alt rusk og rask som har samlet seg i skapene over årenes løp, er det lettere å se hva du faktisk trenger. Og ikke minst, hva du har plass til. Utstyr som brukes hver dag bør man investere litt ekstra i. Det er bedre med få, gode redskaper, enn mange som fort går i stykker.

Anbefalt utstyr som alle med fordel bør investere litt ekstra i er:

  • Gode kniver, egne til hvert sitt bruk
  • En god stekepanne, gjerne i støpejern
  • Et godt sett med gryter, gjerne i støpejern
  • Stavmikser
  • Blender, for deg som liker smoothie og supper
  • Kjøkkenmaskin, for deg som liker å bake

Med dette i skuffer og skap er du godt på vei til et velutstyrt kjøkken hvor kokkekunstene kan briljere for seg.

Invester innfridd forbruksgjeld i noe nyttig

Lurer du på hvordan du kan finansiere dyrt kjøkkenutstyr? De fleste nordmenn sitter i dag på en eller form for forbruksgjeld. Særlig kreditter og smålån spiser opp mye av norske husholdningers penger. Med en refinansiering kan du innfri gammel og dyr gjeld i et nytt lån med lavere rente. En refinansiering er derfor en fin måte å omstrukturere økonomien på, slik at du sparer penger på en fornuftig måte.

Hos Axo Finans kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner uten sikkerhet. Dermed kan du bruke pengene på akkurat det du ønsker. Fordelen med å søke lån gjennom Axo Finans er at søknaden blir behandlet hos flere banker samtidig. Du trenger bare å sende inn én søknad, så vil Axo Finans presentere det beste lånetilbudet til deg når alle bankene har behandlet søknaden. Dette er spesielt gunstig, ettersom renten på markedet varierer hele tiden. Pengene du sparer kan du bruke på en oppgradering av kvalitetsutstyr til kjøkkenet.

Kantineforbundet har inngått avtale med Eneas

PRESSEMELDING: Avtalen som Kantineforbundet har inngått med Eneas gir medlemmer av Kantineforbundet betydelige besparelser. Med ca. 25,000 bedriftskunder og et årlig strømforbruk på 1,8 milliarder kWh, samt 20 års erfaring fra det nordiske kraftmarkedet, har Eneas tyngde og kompetanse til å oppnå betydelige besparelser for Kantineforbundets medlemmer.

I løpet av de siste 10 årene har Eneas revidert energifakturaene til 27% av Kantineforbundets medlemmer. I 37% av tilfellene har Eneas avdekket vesentlige feil på medlemmets energikostnader. Dette er 85% høyere enn for norsk industri generelt. Ved feil har utfallet av revisjonen ført til en gjennomsnittlig refusjon til medlemmet på over 90.000 kroner. I tillegg kommer fremtidig besparelse.

Om revisjonstjenesten

  • Medlemmet gir Eneas fullmakt til å innhente informasjon fra nett- og kraftleverandør samt fra aktuelle instanser.
  • Eneas påtar seg å revidere det innhentede materialet og om mulig søke refusjon fra aktuell Leverandør. Eneas påser at Leverandøren krediterer Medlemmets tilgodehavende.
  • Medlemmene vil gjøre individuelle avtaler med Eneas med denne avtales betingelser.

Kantineforbundet har fremforhandlet en unik avtale der medlemmet beholder 60% av refundert/korrigert beløp (mot normalt 50%), samt beholder all fremtidig besparelse selv.

For alle andre tjenester fra Eneas-konsernet tilbys Medlemmene en rabatt på minimum 20% på honoraret. For eksisterende kunder av Eneas vil dette bety 20% rabatt på neste års honorar.