Blogg

Drømmer du om å jobbe med mat?

Alle kan litt om å tilberede matretter, men for noen blir mat og råvarer en så stor lidenskap at de ønsker å jobbe profesjonelt med det. Det finnes mange spennende yrker innenfor matbransjen. Her tipser vi deg gjennom noen av dem.

Gode grunner til å jobbe med mat

Å arbeide innenfor matbransjen kan være svært givende. Du får jobbe med et håndverk som kommer alle mennesker til gode, og får således en meningsfylt hverdag. Du kan spesialisere deg innenfor svært tilspissete områder, eller fortsette å lære deg nye teknikker gjennom hele karrieren dersom du ønsker det. Med en utdannelse innenfor matfag, kan du arbeide hvor som helst i verden.

I Norge finnes det flere forskjellige utdanningsløp for deg som vil jobbe med mat. På videregående kan man enten gå veien via fagbrev, eller via studiespesialisering. Du får mulighet til utplassering og opplæring i bedrift, som er den mest effektive måten å lære seg en bransje på. Deretter kan du gå videre til fagskole, mesterbrev eller høyskole/universitet. I løpet av utdanningen er det mange som får tilbud om fast jobb fra stedet hvor man er utplassert, eller blir headhuntet til andre bedrifter.

Stillinger i matbransjen

Matbransjen har mange ulike og varierte yrkesmuligheter. Foruten å arbeide direkte med råvarer og matretter, kan du også jobbe som fagarbeider i industriell matproduksjon. Da kan du arbeide innenfor hele mat- og drikkeindustrien med produksjon av ulike produkter. Ønsker du å arbeide i nærkontakt med mat, har du også en rekke spennende muligheter. Noen av disse er:

  • Baker
  • Kokk
  • Konditor
  • Pølsemaker
  • Slakter

For å finne en ledig stilling i matbransjen kan du gå fram på mange forskjellige måter. I dag er det ganske vanlig å registrere seg i en eller flere elektroniske jobbsøkerportaler, og laste opp CV-en på nett. Da får du et varsel hver gang det blir utlyst en ledig stilling som matcher dine ønsker. En annen mulighet er å henvende seg til et rekrutteringsbyrå. Da får du profesjonell hjelp til å finne ledige stillinger innenfor ditt fagfelt. Dette kan være en svært effektiv måte å finne arbeid på, fordi rekrutterere har god innsikt i arbeidsmarkedet og ofte er de første som får høre om ledige stillinger. Ønsker du å arbeide som leder i matbransjen, kan du henvende deg til et bemanningsbyrå som driver med lederrekruttering.  

Variert arbeidserfaring

Med et fagbrev kan du nå langt, og underveis har du mulighet til å spesialisere deg innenfor mange spennende fagfelt. Å arbeide med mat krever ferdigheter som kreativitet, struktur, kunnskap, stresshåndtering og evne til å samarbeide. De som har jobbet i matbransjen i noen år, har gjerne variert erfaring bak seg. Årsaken til det er at du kan arbeide med så utrolig mye forskjellig. En god vei inn i matbransjen kan derfor være å jobbe som vikar. Da får du mye variert erfaring på kort tid, du får mulighet til å knytte et kontaktnett og du får med deg mange gode referanser videre.

Innenfor matyrket må du forberede deg på å jobbe noen sene kvelder, spesielt hvis du ønsker å arbeide i en restaurant. Arbeidstiden i restauranter varierer gjerne mellom dagskift og kveldsskift, og passer godt for deg som ikke ønsker en typisk 8-16-jobb. Det passer også godt for deg som ser etter fleksibelt arbeid med mulighet for å ta ekstravakter. Kjenner du deg ikke igjen i dette, kan du gå andre veier enn restaurantbransjen. Det finnes en rekke spennende muligheter, og matyrket er derfor noe som kan passe for de aller fleste.

Kategorier

Forfatter

Kosmo Kosmo

Del & Print