Blog

30 og 40 % økning på ti år:

I 2007 spiste hver nordmann i snitt 9 liter yoghurt og i overkant av 17 kilo ost. Til tross for en markant økning de senere år, ligger vi etter mange europeiske land i yoghurt- og ostespising, viser tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Konsumet av ost per innbygger holdt seg stabil fra 2006 til 2007. Men med en jevn stigning de ti siste årene, spiste vi 27 prosent mer ost per innbygger i 2007, sammenlignet med 1997.

– Økningen skyldes blant annet at vi har fått langt flere ostetyper å velge mellom, samt ost i flere varianter, som skivet, revet og lignende. I tillegg er vi i ferd med å plukke opp mer kontinentale vaner. Vi bruker mer ost i matlaging, både i salater, sauser, middagsretter og desserter, samt har begynt å kombinere ost med nye smaker, slik som honning og søt chutney, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Vi ligger likevel langt etter de store ostelandene. Frankrike troner på topp med 26 kilo ost per innbygger, etterfulgt av Sveits og Finland (20 kg pr innbygger). Land som Sverige og Østerrike har også høyere osteforbruk enn oss.

Fruktyoghurt desidert størst

Forbruket av yoghurt økte med hele 6,5 prosent fra 2006 til 2007, og ligger nå i snitt på 9,05 liter per person. Yoghurtkonsumet har hatt en relativt jevn stiging de siste ti årene, og i dag spiser vi i snitt 40 prosent mer yoghurt enn det vi gjorde i 1997.

Av all type yoghurt som selges i Norge, er fruktyoghurten desidert størst. Den står for ca. halvparten av salget, mens barneyoghurten utgjør i overkant av ti prosent.

– I tillegg til mer kontinentale vaner med yoghurt som en naturlig del av frokost- og lunsjmåltidet, skyldes nok det sterkt økende konsumet blant annet flere og mer spennende smaksvarianter, lekker emballasje og innføringen av 4- og 8-pakninger, sier Berg Hauge.

Ifølge Berg Hauge er det norske yoghurtmarkedet fortsatt i en tidlig utviklingsfase. Vi ligger langt etter de store konsumlandene. Hun tror det vil komme mange nye varianter i årene fremover, ikke minst ulike typer drikkeyoghurter.

Osteforbruk 2007, fordelt på ostetype

Ostetype
Kg pr person

Hvitost
9,09

Til industrien (frossenpizza o.l)
2,29

Brunost, inkl. prim
2,12

Importost
1,75

Smelteoster/smørbare oster
0,87

Cottage cheese, kesam og skjørost
0,51

Kremost
0,27

Muggost
0,14

Diverse
0,14

Totalt
17,19 kg

(www.mat.no)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share