Blog

4 faktorer som påvirker kaffesmaken

Har du lurt på hvorfor kaffe smaker så ulikt? Her forklarer vi hvilke faktorer som påvirker smaken.

Har dere kaffemaskin hos bedriften du jobber i? Da kan du sikkert velge blant mange ulike typer kaffe. Kanskje du har lurt på hva som lager de ulike smakene? 

Her går vi gjennom hvordan bønner, brenningsgrad, malingsgrad, ekstraksjonstid og temperatur påvirker kaffesmaken. 

Faktorer som påvirker kaffesmaken

  1. Kaffebønne
  2. Brenningsgrad
  3. Malingsgrad og ekstraksjonstid
  4. Tilsatt melk

1. Kaffebønne

Kaffe kommer fra kaffebønner. Disse kommer egentlig fra en frukt på kaffeplanten som minner om et bær. Denne rødlige frukten har frø på innsiden, og det er disse som blir til bønner. 

Planten finnes i flere ulike varianter, og hver variant har sine egne bønner med egne smaker – selv om mange selvsagt ligner hverandre. Arabica og robusta er de variantene det blir produsert mest av, og det er også disse som brukes mest i kaffen vi drikker. Spesielt arabica – nesten all kaffe i Norge er av denne typen. 

Arabica er mild og fyldig

Arabica er altså den mest populære kaffebønnen. Dersom dere har kaffemaskin på jobben, bruker den helt sikkert hovedsakelig arabica. Smaken er mild og fyldig, og den er ikke spesielt bitter. I tillegg er den mer syrlig enn robusta. 

Robusta er bitrere

Robusta er mye bitrere enn arabica. Den har en litt røkt smak. Robusta brukes gjerne i espresso – som jo kjennetegnes av sin bitterhet. Det er også mye mer koffein i robusta enn i arabica. 

I tillegg har robusta en interessant egenskap: kaffen får et naturlig lag av skum på toppen. Dette skummet kalles crema, og regnes som et kvalitetstegn ved en god espresso. Man kan også se dette skummet i pulverkaffe. Det er nemlig vanlig å bruke robusta i pulveret.  

2. Brenningsgrad

Som nevnt er kaffebønner frøene inni den rødlige frukten på kaffetreet. Disse frøene er egentlig grønne. For at de skal få den karakteristiske mørke fargen sin, må de først brennes. Dette får fram den aromaen og smaken vi er vant med, i tillegg til å endre fargen på bønnene.

Noen kaffeprodusenter har varianter av kaffe med navn som “Dark Roast” eller lignende. Disse er gjerne mørkere og smaker rett og slett litt brent. Dette er nettopp fordi de er blitt brent lenger enn vanlig kaffe. Da sier man at de har en høy brenningsgrad. 

Dersom de har en svak eller medium brenningsgrad, får bønnen en lysere farge. Smaken blir mer syrlig. Lave brenningsgrader gir en kaffe som smaker mindre bittert enn varianter av “Dark Roast”. 

3. Malingsgrad og ekstraksjonstid

Malingsgrad handler om hvor godt kvernet kaffen er. Espresso er finmalt, mens kokekaffe er grovere. Når kaffen er finmalt, bruker vannet kortere tid på å trenge inn i kaffekornene. Etter dette trekker vannet kaffesmaken ut av kornene.

Tiden vannet bruker på dette, kalles for ekstraksjonstid. Poenget med malingsgrad er at den skal passe ekstraksjonstiden til utstyret man bruker. Hvis man bruker kokekaffe i en vanlig kaffetrakter, vil vannet renne for fort til at alle smakene kommer ut. 

Man får da en svakere smak enn om man hadde fulgt vanlig prosedyre for kokekaffe: å koke opp vann i kanne eller gryte, og så la kaffen trekke i rundt 8 minutter.

4. Tilsatt melk

Hvis du har en god kaffemaskin på kontoret, kan man som regel få alt fra espresso til latte. Alle vet at det er stor forskjell mellom vanlig sort kaffe og cappuccino. Melk gir selvsagt kaffen et helt nytt preg. 

Noen typer skal ha steamet melk, andre oppvarmet melk og steamet melk sammen. Mengden steamet melk varierer fra litt sterke cortado til milde cappuccino

Hva er din kaffefavoritt?

Categories

Author

Kosmo Avatar

Share