Blog

Ananas mot magetrøbbel

Oslo (NW): Ananas er stappfull av C-vitaminer og sykdomsbeskyttende plantestoffer. Den kan lindre fordøyelsesproblemer og rense sår, sier den kjente TV2-legen Bernt Rognlien
av Maren Synnevåg

– Frisk ananas inneholder enzymet bromealin. Dette brukes også i matvareindustrien for å mørne kjøtt. Enzymet spalter proteinene i kjøttet. Det samme skjer i magen hvis bromelainekstrakt eller frisk ananassaft tas sammen med annen mat, sier Rognlien.

Tilskudd av enzymet kan brukes for å lette fordøyelsen av kjøtt, fisk, belgvekster og annen proteinrik mat ved dårlig fordøyelse. – Bromelain og ananas stimulerer og letter nedbrytningen av tungt fordøyelig mat som blir liggende i magesekken, sier han.

Økende salg

BAMA merker økende interesse for ananas i Norge. Dette skyldes først og fremst en søtere variant som ble introdusert på det norske markedet for 5 år siden. Denne varianten er tilgjengelig hele året og kommer fra Costa Rica og Honduras. Den søte ananasen står for 90% av BAMAs totalsalg.

I fjor solgte Norges største frukt- og grøntgrossist 1100 tonn. Dette var en økning på 40 prosent fra 2001, mens økningen de første 6 ukene i 2003 er på mer enn 100 prosent.

– Det er god tilgang på ananas hele året. Den søte ananasen er dessuten ferdig modnet og spiseklar, sier informasjonssjef Hanne Fløistad i BAMA. – Ananas kan spises naturell og egner seg godt på et fruktfat sammen med annen oppskåret frukt. Den er saftig og slukker tørsten i salater. Dessuten er ananas blitt en populær ingrediens i pizza og i ulike gryteretter, sier Fløistad.

Mot sår

Naturmedisineren og TV2-legen Bernt Rognlien skjuler ikke sin begeistring for frukten.

– Den gamle bruken av frisk ananassaft i sårbehandlingen har heller ikke gått i glemmeboka. Bromelain brukes i ulike former for sårbandasjer, ofte sammen med antibiotika. Enzymet løser opp dødt vev og proteinrester i såroverflaten, og gir sårene en friskere overflate. I tillegg stimuleres helbredelsen, sier han.

– Det er umulig å vite hvor mye enzymer det er i en ananas, det varierer etter hvilken sort det er og antagelig påvirkes mengden bromelain av dyrkningsforhold og hvor moden ananasen er. Men å spise frisk ananas ofte, har klare helsebringende effekter, sier Rognlien.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share