Blog

Appelsinene har krympet

Oslo (NW): Ekstra mange appelsiner på trærne i Spania gjør at påskefrukten er litt mindre i år. Men det er ikke størrelsen det kommer an på, beroliger Bama.

-Kjell M. Kaasa

– Høye temperaturer under blomstringen i Spania fjor har gitt ekstra mye frukt på trærne i år. Det betyr at størrelsen er litt mindre, siden hver appelsin har hatt mindre plass å vokse på, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

De fleste appelsinene kommer i disse dager fra Valencia og Sevilla. Appelsinene heter Lane Late og Navel Late, som er typiske spisesorter.

– Spisesort betyr at det er en søt og saftig appelsintype. Størrelsen har ellers ingenting å si for smaken. Årets påskeappelsiner er kjempegode, sier Linnert.

Det finnes flere rangeringer av appelsiner. Normalt blir bare én av ti funnet verdige til å få Cevita-merket. Blant annet må diameteren være mellom 84 og 100 millimeter.

– I år er dette kravet justert et par millimeter ned på grunn av trangboddheten på trærne i Spania. Og bare én av tyve appelsiner blir merket Cevita, sier Linnert.

Vis appelsinvett!

Nordmenn spiser 8,25 kilo appelsiner hver i løpet av et år. I påsken spiser vi nesten dobbelt så mange som ellers i året.

– Appelsiner er fortsatt en viktig påsketradisjon, vi spiser cirka 6 tonn i løpet av høytiden, eller 20 millioner appelsiner. Det betyr blant annet gode muligheter for tilføre kroppen nok c-vitaminer. To appelsiner tilsvarer dagsbehovet på 75 milligram, sier Linnert.

– Det spises godt i påsken. Da kan det være greit å vite at appelsiner også er gode for fordøyelsen siden de er så rike på fiber, sier hun.

Det er fortsatt masse snø i fjellet. Så selv om påsken er sen i år, kommer nok mange til å dra til fjells med appelsin i sekken i år også.

– Som landets største appelsingrossist tillater vi oss å komme med en liten oppfordring om å vise appelsinvett: Ta med skallet hjem, ikke grav det ned i snøen, sier Linnert.

I påsken smelter snøen fort, og skallet du gravde ned risikerer å komme opp igjen tredje dag, eller før.

Appelsinvettregler for påsketuren:

1) Ta med skallet hjem. (Du kan alltids grave det ned i tide der i stedet.)

2) Husk å spise appelsinen før sjokoladen, ellers kan appelsinen smake surt på grunn av det høye sukkernivået i sjokoladen. (Det er ingen skam å la sjokoladen bli hjemme.)

3) Rull appelsinen litt hardt i håndflatene et par ganger før du skreller. Da slipper skallet lettere. (Så sier erfarne fjellfolk.)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share