Appelsinene har krympet
8. February 2016
Oslo (NW): Ekstra mange appelsiner på trærne i Spania gjør at påskefrukten er litt mindre i år. Men det er ikke størrelsen det kommer an på, beroliger Bama.
-Kjell M. Kaasa
– Høye temperaturer under blomstringen i Spania fjor har gitt ekstra mye frukt på trærne i år. Det betyr at størrelsen er litt mindre, siden hver appelsin har hatt mindre plass å vokse på, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
De fleste appelsinene kommer i disse dager fra Valencia og Sevilla. Appelsinene heter Lane Late og Navel Late, som er typiske spisesorter.
– Spisesort betyr at det er en søt og saftig appelsintype. Størrelsen har ellers ingenting å si for smaken. Årets påskeappelsiner er kjempegode, sier Linnert.
Det finnes flere rangeringer av appelsiner. Normalt blir bare én av ti funnet verdige til å få Cevita-merket. Blant annet må diameteren være mellom 84 og 100 millimeter.
– I år er dette kravet justert et par millimeter ned på grunn av trangboddheten på trærne i Spania. Og bare én av tyve appelsiner blir merket Cevita, sier Linnert.
Vis appelsinvett!
Nordmenn spiser 8,25 kilo appelsiner hver i løpet av et år. I påsken spiser vi nesten dobbelt så mange som ellers i året.
– Appelsiner er fortsatt en viktig påsketradisjon, vi spiser cirka 6 tonn i løpet av høytiden, eller 20 millioner appelsiner. Det betyr blant annet gode muligheter for tilføre kroppen nok c-vitaminer. To appelsiner tilsvarer dagsbehovet på 75 milligram, sier Linnert.
– Det spises godt i påsken. Da kan det være greit å vite at appelsiner også er gode for fordøyelsen siden de er så rike på fiber, sier hun.
Det er fortsatt masse snø i fjellet. Så selv om påsken er sen i år, kommer nok mange til å dra til fjells med appelsin i sekken i år også.
– Som landets største appelsingrossist tillater vi oss å komme med en liten oppfordring om å vise appelsinvett: Ta med skallet hjem, ikke grav det ned i snøen, sier Linnert.
I påsken smelter snøen fort, og skallet du gravde ned risikerer å komme opp igjen tredje dag, eller før.
Appelsinvettregler for påsketuren:
1) Ta med skallet hjem. (Du kan alltids grave det ned i tide der i stedet.)
2) Husk å spise appelsinen før sjokoladen, ellers kan appelsinen smake surt på grunn av det høye sukkernivået i sjokoladen. (Det er ingen skam å la sjokoladen bli hjemme.)
3) Rull appelsinen litt hardt i håndflatene et par ganger før du skreller. Da slipper skallet lettere. (Så sier erfarne fjellfolk.)