Blog

Bacalao!

Sentrum fylles med folk. Øl og akevitt blir servert fra gata, og folk gafler i
seg ikke mindre enn 1,7 tonn med bacalao.

av Per B. Johansen

Dette er situasjonen i den lille kystbyen Brevik hvert år en lørdag i juli. Brevik er for øvrig langt mer kjent for bruene på E-18 enn for sine gastronomiske godbiter.

Bacalaoen ble innført fra Spania og Portugal til Norge på 1870-tallet, sannsynligvis av sjøfolk. Derfor er det kanskje naturlig at det er den lokale sjømannforeningen som står bak den årlige bacalaofestivalen.

Og hvis du lurer på hva som må til for å lage 3000 porsjoner med bacalao fikk vi i hvert fall lurt til oss handlelisten. Oppskriften fikk vi ikke, men det finnes minst like mange oppskrifter på bacalao som det finnes kokker, og noen gode tips finner du lenger ned på denne siden. I Brevik går det imidlertid med 600 kilo ferdig utvannet klippfisk, 250 kilo løk, minst like mye poteter, og selvfølgelig tomat og krydder.

Gryta kokes over lav varme i et døgn, og at det smaker kan de 3000 gjestene skrive under på. Ja maten er så populær at enkelte gjester må ta til takke med å spise den fra fortauskanten.

Det som er spesielt med festen i Brevik er stemningen. Det blir nesten en sydlandsk atmosfære når så mange sitter tett rundt matbordet, og spesielt unorsk er serveringen av brennevin. Kommunen stoler både på arrangører og feriegjester, og til tross for at arrangementet blir stadig større har det enda ikke vært tegn til verken fyll eller bråk.

At det står en enorm dugnadsinnsats bak et slikt arrangement er hevet over enhver tvil, men gutta i den tradisjonsrike Brevik og Omegn Sjømandsforening synes at dette er gøy. For selv om de hvert år truer med at dette var siste gangen, vil det overraske stort dersom de ikke neste år innbyr til byens sjette bacalaofestival.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share