Blog

Bananer i lange baner

Oslo (NW): Siden bananen kom til Norge for første gang i 1905, har den fristet oss over evne. Den lille gule troner ensom på toppen av forbruket vårt, ingen annen frukt passerer norske ganer så ofte.

av Glen Widing

– I fjor ble det importert 61 000 tonn bananer til Norge, 15 kilo til hver av oss. Vi spiser mer av denne frukten enn både dansker, nederlendere og tyskere. Bare svenskene slår oss. Banan er faktisk vår mest spiste frukt, sier produktsjef Jan Henriksen i Norges største frukt og grønnsaksgrossist, Bama.

Populær frukt
Bananen dyrkes i dag på flere kontinenter. Hundrevis av millioner mennesker baserer store deler av kostholdet sitt på bananer. Begeistringen deles av både unge og gamle nordmenn.

– Den er populær i alle aldersgrupper, men er nok mest populær hos de yngste og de eldste forbrukerne. Det mange ikke vet, er at den er sunnest når den blitt litt brunflekkete. Først da har alle næringsstoffene trukket seg inn i fruktkjøttet. Dessuten er den i realiteten fettfri, med bare fem gram fett per kilo. Som ferdig innpakket fastfood appellerer den til dagens ungdom, sier Henriksen.

Helse
Matforskere og medisinere mange steder i verden forsker på hvilken nytte vi har av maten vi spiser. Indiske leger mener bananen hjelper mot høyt blodtrykk. Ved Queen’s Medical Center på Hawaii tror leger at banan forbygger slag hos eldre mennesker.

– Den er ypperlig for folk med dårlig fordøyelse og inneholder mer karbohydrater enn annen frukt i tillegg til mye kalium og B-vitamin. Uansett om man har problem med blodtrykket eller ikke, er den et godt mellommåltid. Ikke minst for dem som trener mye og stadig trenger påfyll, sier Henriksen.

Overdreven død
Under annen verdenskrig stoppet importen av bananer, men umiddelbart etter krigen steg forbruket. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at vi spiser 20 000 tonn mer i dag enn for 15 år siden.

– For svært mange mennesker er banan det første og siste de spiser. Vi øker forresten forbruket vårt av frukt generelt, og spiser dobbelt så mye nå som for 50 år siden, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Britt Kåsin. Hun stiller seg svært tvilende til ryktet om bananens død.

– Bananer er en av våre aller eldste kulturplanter. At den plutselig skal forsvinne, tar jeg med knusende ro, sier hun og får støtte av Jan Henriksen.

– For 50 år siden ble en banansort utryddet etter en plantesykdom. I dag brukes mange ulike plantesorter, og noen av dem er fra tid til annen angrepet av sopp. Dette er som forkjølelse hos oss mennesker, og sykdommen kureres fortløpende. Bananen står ikke foran en utryddelse, verken nå eller i fremtiden, sier han.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share