Blog

Barskt for brun bayer

Det mørke ølets popularitet er sterkt dalende. Når jula er over, står bayerølet og støver ned i butikkhyllene. Av de 235 millioner literne øl vi drakk i fjor, var bare 0,4 prosent mørkt bayerøl, mot hele 22 prosent på 50-tallet.

av Ruth Høyland Jønsrud

I jula opplever det mørke ølet sin storhetstid her til lands. I november og desember i fjor satte vi til livs hele 6 millioner liter juleøl.

Det er i stor grad brygget på bayermalt, mens pilsnerølet er brygget på pilsnermalt. For femti år siden var nesten hver fjerde solgte øl av den mørke typen. Nå er det lyst øl som gjelder.

– I fjor drakk vi totalt 235 millioner liter øl. Bare 850 000 liter var brygget på bayermalt, et volum som har holdt seg stabilt de siste ti årene, sier informasjonssjef i Bryggeri- og mineralvannforeningen, Helge Hasselgård.

– Mange tror at bayerøl er polvare, men det er ikke sterkere enn vanlig pils, bare fyldigere, sier Hasselgård.

Ølets rødvin
Ifølge Stig Juelsen ved Gastronomisk institutt er bayerøl glimrende til kraftig kost, spesielt kjøttretter og sommerlige, sødmefylte skalldyrretter.

– Bayer er ølets rødvin fordi den fyldige smaken passer best til mat, mens pilsen er mer leskende. Til blåskjell og litt søt skalldyrsmak, for eksempel skalldyrsalat, er bayeren helt ypperlig, sier Juelsen, som selv er kokk. Han tror årsaken til bayerens dalende popularitet skyldes endrede matvaner.

– Det mørke ølet hadde sin storhetstid på 50- og 60-tallet. Da var det mye røkt mat og retter som makrell og sild på middagsbordene. Etter hvert som kostholdet endret seg, har folk også endret drikkevaner til maten. Men bayerøl passer utmerket også til moderne mat, sier Juelsen.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share