Blog

Bibelsk måltid, norsk tradisjon

Den eldgamle skikken med påskelam er blitt tradisjon også i Norge. I påskemåneden kjøper vi nær tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned. Måltidet i påsken er et minne om jødenes utferd fra Egypt for fem tusen år siden.

av Ingunn Solli

Hver eneste nordmann spiser seks kilo lammekjøtt hvert år. Det plasserer Norge i det europeiske toppsjiktet. Og norsk lam er en råvare i verdensklasse, mener Opplysningskontoret for kjøtt.

– Norsk lam er mørt og saftig, og har en særpreget smak, takket være de saftige beitene på heiene eller ute ved kysten, sier informasjonskonsulent Margot Loe ved Opplysningskontoret for kjøtt. Hun mener lammekjøttets popularitet ikke minst skyldes at det er en svært takknemlig råvare. – Med lam på menyen kan hvem som helst lykkes på kjøkkenet, sier Loe.

I de senere år har kjøttbransjen også begynt å selge ferskt lammekjøtt i forbindelse med påsken.

– Det slaktes en god del lam frem mot påske. I enkelte butikker med godt ferskvareutvalg er det nå mulig å få tak i ferskt lammekjøtt. I tillegg selges det mye frossent lam fra høstsesongen, sier markedssjef Torgeir Lund i Gilde. Han opplyser at det særlig er lammelår som går unna i påsken.

Hyttemat
Huskokk og informasjonskonsulent Omar Viset ved Opplysningskontoret for kjøtt, mener påskeferien er en god anledning til å gjøre seg litt flid med matlagingen, selv om ikke alle norske hyttekjøkken er like velutstyrte.

– Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Med langtidssteking eller koking kan du la kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i timevis, mens du selv går en lang skitur. Denne metoden gir dessuten verdens møreste og saftigste kjøtt, sier Viset. Og har du ikke stekeovn på hytta eller i båten, er mulighetene mange likevel.

– En rommelig gryte gjør samme nytten. Men da er det en fordel å bruke mindre stykker av lammelåret, som er utbeinet og surret til mindre steiker, sier Viset.

Lammestek i gryte
– med rotgrønnsaker, honning og soya

(4 porsjoner)

1 stk flatbiff av lam (eller en annet stykningsdel fra låret)
12 båter hvitløk
3 kvister frisk rosmarin
3 ss olivenolje
12 vårløk
900 g poteter
700 g kålrot
700 g gulrot
3 dl rødvin
3 ss honning
2 ss soyasaus
2 ss hvetemel
5 dl lammekraft/buljong
smak til med salt og pepper
rosmarin til garnityr

1. Varm ovnen til 200°C. Rens hvitløken, og del hver båt i to på langs. Lag små fine snitt i kjøttet, og stikk halvparten av hvitløken i kjøttet.

2. Rens vårløken og skjær den i 2-3 cm store biter. Varm oljen godt i en jerngryte, tilsett vårløken og fres den gyllen.

3. Rens rotgrønnsakene og potetene, skjær alt i grove terninger og tilsett sammen med resten av hvitløken. Fres alt lett i oljen. Tilsett halvparten av rødvinen og legg i kjøttet. Legg på lokk og sett gryten i allerede oppvarmet ovn. La retten stå i ovnen i ca 45 minutter. Med jevne mellomrom kan du med fordel lette på lokket, øse og helle sjy over kjøttet for å holde det saftig.

4. Bland så honning og soyasaus, og ha dette over kjøttet. Sett gryten tilbake i ovnen, nå uten lokk i ca 45 minutter til. Hell fremdeles sjy over kjøttet med jevne mellomrom.

5. Ta en liten smak av kjøttet for å kontrollere at det har kokt lenge nok. Ta så kjøttet ut av gryta ca 10-15 minutter før servering.

6. Sett gryta på en kokeplate, rør inn melet og la det hele få et oppkok, tilsett resten av vinen og kraften/buljongen. La det hele få et oppkok, smak til med salt og pepper.

7. Skjær kjøttet i fine skiver, og anrett på serveringsfat med grønnsakene i bunnen og litt saus over. Server resten av sausen i en skål ved siden av.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share