Blog

Den lille knivskolen

kokkekniver

 

Ingen ting er viktigere enn gode kniver når du skal jobbe på kjøkkenet. Gamle og sløve kniver gjør matlagingen til et slit, og det som skulle være en lysbetont stund over kjelene blir et ork.
Hva skal man så tenke på når man kjøper nye kniver? Dette er et svært omfattende spørsmål å svare på, men her skal du i hvert fall få de viktigste tipsene om hva du bør se etter, og hvordan du skal stelle knivene for at dere skal få et lykkelig samliv.

Hva skal jeg velge?
Uansett hva ekspertene sier, så er det viktigste at du trives med knivene. Arbeidshesten skal ligge godt i hånden, den skal være skarp og det gjør jo ikke noe at den er pen å se på. Mange kokker vil fnyse av det siste argumentet, men for hobbykokkene er knivene et dekorelement på kjøkkenet, ikke bare et arbeidsredskap. For at knivene skal forbli skarpe nytter det nemlig ikke å stue dem vekk i en skuff etter bruk. Knivene holder seg bare dersom de settes i en god knivblokk på kjøkkenbenken eller henges i magnetlist på veggen. Dersom valget faller på en knivblokk skal du forresten sjekke at hullene går tvers gjennom blokka. Dette gjør at eventuelle smuler og fukt forsvinner, og bakteriene får dårligere levevilkår.

Kokkekniven er enhver kokk sin beste venn, men dersom du tar matlagingen på alvor kan det være greit å utvide utvalget noe. For å komme i gang anbefaler jeg i tillegg en brødkniv, fileteringskniv og i hvert fall en liten arbeidskniv. I tillegg vil du trenge en bryne, for uansett merke er sløve kniver lite verdt.

Kostbart snobberi
Det finnes i dag kniver i alle prisklasser, og det behøver ikke være noen direkte sammenheng mellom pris og kvalitet. Enkelte merker har gjennom dyktig markedsføring fått en slags kultstatus, og dette gjenspeiler seg veldig ofte i prisen. 

Ta vare på knivene dine
Gode kniver koster en del penger, men dersom du steller pent med dem, har du en venn for livet. Når det gjelder stellet er det aller viktigste å holde knivene fri for rust og hakk. De fleste hakkene unngår du dersom knivene holdes unna skuffer, mens oppvaskmaskinen er den fremste kilden til rust. Ja selv rustfrie kniver vil ruste etter noen omganger i oppvaskmaskinen. Hemmeligheten er å vaske og skylle knivene for hånd, før du tørker av dem. Gjør det til en vane å tørke av knivene også når du dropper å vaske dem, for selv syre fra maten kan få knivene til å ruste. Dersom du følger disse enkle rådene kan du beholde knivene gjennom resten av din karriere på kjøkkenet. 

Bare en ting  til slutt – dersom knivene er fri for hakk skal de ikke slipes, bare brynes. Sliper du knivene ofte reduseres levetiden betraktelig, og litt bryning er alt som skal til for å holde kniven skarp. 

Share