Blog

Den perfekte bursdagsoppskriften

Pizza

Skal du snart feire bursdag, men er usikker på hva du bør servere?

Etterhvert som man blir eldre, blir det kanskje mer og mer fjernt å feire bursdagen sin. Man tenker gjerne at bursdagsfeiring er forbeholdt de minste – men det er det ikke! Med god mat, hyggelig stemning og kjente og kjære man er glad i, kan det absolutt være verdt å stelle i stand en morsom bursdagsfeiring.

Og hva passer vel ikke bedre enn tapas når man er i godt selskap? Tapas kommer fra det spanske kjøkkenet, og er navnet på en rekke småretter som ofte serveres som forrett eller som en “aperitiff”. Småretter passer ypperlig i sosiale sammensetninger, fordi de ulike rettene ofte blir et samtaleemne og fordi man som oftest ikke spiser seg stappmett.

Trenger du et small talk emne til festen, kan du jo briljere med litt tapaskunnskap. Visste du for eksempel at tapasrettene opprinnelig ikke var ment som mat? Navnet kommer fra det spanske ordet “tapar” som betyr å dekke over. Før i tiden pleide man å legge en liten brødskive over sherryglassene for å hindre at fluene skulle dykke oppi. Etterhvert begynte man også å legge småretter på toppen av glasset.

Videre skal vi vise deg en god tapasoppskrift som egner seg vel til små og store selskap.  

Enkel pizzatapas

Å lage denne pizzatapasen er superenkelt, i tillegg til at den smaker kjempegodt! Pizza er alltid en go-to for den kresne, og derfor er det lurt å snike inn en enkel rett slik som denne til et selskap som består av ulike gjester.

Du trenger disse ingrediensene:

Deig:

1,5 dl lunkent vann

3,5 dl hvetemel (Møllerens Tipo 0 mel passer ypperlig til pizzabaking)

½ pakke tørrgjær (gjerne pizzagjær)

2 ss olje

1 ts salt

Saus:

3 ss tomatpuré

1 ts sukker

½ ts salt

½ ss vann

(For ekstra søt saus kan du også hive oppi litt ketchup etter smak)

Topping:

1 neve ruccolasalat

Parmaskinke

Chorizoskinke

Fetaost

Pinjekjerner

Revet ost

Fremgangsmåte:

Bland sammen hvetemel og tørrgjær. Tilsett deretter lunkent vann, olje og salt. Elt deigen i en kjøkkenmaskin eller for hånd, til den har blitt jevn og fin. La deigen heve i 15 min. Sørg for at deigen ikke inneholder ujevnheter når den er ferdig. Fordel deigen ut i 10 små “boller”, som du så kjevler ut til 10 små runde pizzabunner.

Bland sammen tomatpuré, sukker, salt og vann (og eventuelt ketchup), til det blir en jevn og fin saus. Fordel sausen over de 10 små pizzabunnene. Dekk bunnene med ost, og fordel toppingen etter smak. Sett i ovnen på 225 grader, med over- og undervarme. La stå i 20-25 min. Dekk pizzabunnene med ruccola når de er ferdigstekt.

Voila! Håper det smaker.

Tips! For at du ikke stå for all maten alene, kan du be gjestene dine ta med 1-2 tapasretter hver.

Categories

Author

Kosmo Avatar

Share