Blog

Den umulige hverdagsmiddagen

”Hva skal vi ha til middag i dag?” Spørsmålet kan fremkalle apati, grå hår og magevondt hos de fleste av oss. Nå vil Matprat.no hjelpe oss med den umulige hverdagsmiddagen.

– Henning Poulsen

Høres dette kjent ut? Klokken er halv fem, og du har stresset av sted fra jobben og hentet ungene på skolefritidsordningen. Du har endelig funnet en parkeringsplass utenfor matbutikken, har sikret deg en handlevogn med slarkete venstre forhjul, og så slår det deg: ”Hva i all verden skal vi ha til middag?”

– Hverdagsmiddagen er en balansekunst. Den skal helst være kjapp og grei å lage, alle skal like den, den skal helst være sunn og den skal være variert. Det er litt av en utfordring å få til fem dager i uken, konstaterer Even Nordahl. Han er markedssjef i Opplysningskontoret for kjøtt (OFK), som står bak den populære matportalen Matprat.no.

Lov å ta noen snarveie

OFK har nylig kartlagt nordmenns forhold til middagen som måltid. – Behovene våre har ikke utspring i hvilke råvarer eller produkter som er tilgjengelig, men i den situasjonen vi befinner oss i når måltidet skal forberedes og tilberedes. Vi ønsker å bruke mer tid på reise, underholdning og avslapping – ikke på kjøkkenet. Maten må derfor være rask og lettvint å lage, og den bør være sunn, sier Nordahl.

Han mener derfor at det er nødvendig å gjøre noen kompromisser på kjøkkenet, og at det må være lov å ta noen snarveier med for eksempel posesaus og frosne grønnsaker.

– Er vi for ambisiøse, gjør vi det vanskelig for oss selv. Da blir det fort frossenpizza og dårlig samvittighet i stedet. Da er det bedre å ta noen snarveier på kjøkkenet, sier Nordahl.

Daglige, enkle oppskrifter

Nå har OFK brukt sin innsikt i nye middagstrender til å gjøre Matprat.no mer nyttig for folk som trenger hjelp med hverdagsmiddagen. Det betyr flere enkle oppskrifter som krever få ingredienser og har kort tilberedingstid – men som likevel smaker spennende og gir variasjon ved middagsbordet

– Du kan daglig få tilsendt fristende middagstips på din mobil, eller søke i raske middagsretter på wap.matprat.no. I tillegg går det an å sende en oppskrift du finner på Matprat.no til mobiltelefon, slik at du har handlelisten klar når du går i butikken etter jobben, sier Tonje G. Svalheim, leder for OFKs interaktive satsing, deriblant Matprat.no.

En SIFO-studie viser at omkring én av ti nordmenn bruker internett daglig eller ukentlig for å finne middagsoppskrifter. Matprat.no er en av de mest populære mataktørene på internett i Norge, med flere hundre tusen brukere i måneden. – Nettet øker betydelig som kilde til mattips, inspirasjon og oppskrifter, sier Svalheim.

Middagen ikke truet

Spisefaktatallene fra SIFO viser at 6 av 10 nordmenn spiser fremdeles middagen sin hjemme hver dag, mens 9 av 10 svarer at de spiser middag hjemme minst tre ganger i uken.

– Det er en utbredt oppfatning om at middagen er en truet institusjon, men tre av fire husstander samles som oftest rundt middagsbordet. Dette tallet har holdt seg stabilt gjennom hele 2000-tallet, forteller SIFO-forsker Annechen Bugge. Hun har som eneste nordmann tatt sin doktorgrad i norsk middagspraksis.

Bugge kaller middagen for ”det varme punktet i hverdagen”, og er tydelig på viktigheten av middagsmåltidet som et samlingspunkt. – Selv om middagsvanene er i kontinuerlig endring, med nye smaker, nye ingredienser og tilberedningsmetoder, står middagen sterkt i norske hjem, sier Bugge.

(Pressenytt)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share