Blog

Det blir krumkaker til jul i år også

Til tross for mange nye mattrender i norske hjem, holder de tradisjonelle julekakene fremdeles stand. Elektronikkbransjen melder om økning i salget av krumkakejern.

– Ivar A. Berge

Vi ser at krumkaketradisjonen stadig er populær, hittil i år har vi solgt i overkant av 8000 krumkakejern. Så vi kan med sikkerhet si at det blir krumkaker til jul i mange norske hjem i år også, sier administrerende direktør Jan Fredrik Hagen i AS Wilfa.

Tall fra elektronikkbransjen viser at salget av krumkakejern økte med over 20 prosent fra 2006 til 2007. I fjor ble det solgt 16 312 krumkakejern. AS Wilfa sto for 32 prosent av dette salget.

Én av syv sorter

Selve navnet kommer av at man krummer kakene til en konisk form, som et kremmerhus. Krumkakene blir i motsetning til vafler bare cirka 1,5 millimeter tykke. Når kakene er ferdig stekt og er varme, er de myke og kan formes. Enten rulles de, eller så formes de til en skål.

Det er ingen fast tradisjon for hvilke kaker som er de “syv sortene”, men en avstemning i Aftenposten i 1992 viste at smultringer, sandkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, goro, krumkaker og fattigmann var mest populære.

Tradisjonelt, med tidsriktig design

– Krumkakejernet har i dag et moderne ytre med en overflate i børstet stål, men åpner man jernet vil man finne det gode gamle tradisjonelle østerdalsmønstret som har formet norske krumkaker i mange årtier, forteller Hagen.

– Dagens krumkakejern har signallamper som indikerer når røren er ferdigstekt, og har justerbar termostat som gjør at du selv bestemmer hvor godt stekt du vil ha krumkakene. Oppsamlingsrennen rundt jernet gjør steking og rengjøring enkel. For å oppnå best steking er jernet plassert på stødige gummiføtter, sier Jan Fredrik Hagen.

Ingrid Espelid Hovig: – Aldri en jul uten krumkaker

Programleder og kokebokforfatter Ingrid Espelid Hovig er krumkakeentusiast. – Hos meg er det aldri en jul uten krumkaker. Alle liker dem, de ser vakre ut på fat og er enkle å lage. Det fine er at man kan forme dem både som vanlig kremmerhus, som strull, ved å rulle kaken rundt en pinne, og som skåler, sier hun.

Selv om Espelid Hovig ofte er tro mot tradisjonene, er det mange år siden hun skiftet ut det gamle støpejernet med et elektrisk krumkakejern.

– Nye krumkakejern går mye raskere, og så slipper man alt sølet med fett som renner på kokeplaten fra støpejernet, forteller hun.

Til alle årstider

– Krumkakene er av våre eldste kaker. De gamle støpejernene hadde gjerne lange skaft slik at kakene kunne stekes i gruer. De eldste kakene er de jernstekte kakene, som krumkake – tynne kaker med vakre mønstre, sier Espelid Hovig.

Hun mener krumkaken passer like godt til alle årstider. – Krumkaker kan brukes hele året, til desserter og til kaffeselskaper. De kan fylles med multekrem eller krem med bringebær, eller hva med å fylle dem med barnas favorittis og servere dem på 17. mai? Her er det bare å eksperimentere!
(Pressenytt)

Slik lager du krumkaker:

Berits gode krumkaker
Ca. 25 stk.

125 gr margarin
125 gr sukker
3 hele egg
150 gr hvetemel
2 ss potetmel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

1. Visp eggedosis av egg og sukker.
2. Bland hvetemel, potetmel og bakepulver.
3. Avkjøl det smeltede smøret litt og bland i vann.
4. Bland alt forsiktig sammen og sett kaldt 1/2 time.
5. Stek krumkakene.
6. Hvis røren blir for fast under stekingen kan du tilsette litt kaldt vann.
7. Krumkakeskålene kan du fylle med pisket krem, gjerne tilsatt multer eller bringebær like før servering.

Legg krumkakene i tett boks så de holder seg sprø.

(pressenytt)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share