Blog

En smak av Spania

tapas

 

Spanjolene elsker å spise og drikke. Vi kan godt trekke det så langt av det er i maten av spanjolene finner kilden til det gode liv. I løpet av de siste årene er det spanske kjøkkenet modernisert, og verden har samtidig fått smaken for den spanske tapaskulturen.

Tapas er fingermat på spansk vis
Den spanske kulturen med tapas kan på mange måter sammenliknes med vår gatekjøkkenkultur. Maten er som regel av en helt annen klasse, men på samme måte som vi bruker gatekjøkkenet eller bensin- stasjonen, bruker spanjolene
tapasbarene får å få seg litt mat i forbifarten.

Selve ordet tapas kommer av uttrykket å dekke til. Dette har sitt opphav i at barene la en liten asjett over glassene for å holde fluene vekk fra vinen. På denne asjetten ble det samtidig lagt litt snack, og vips så har vi adoptert ordet tapas til dette minimåltidet.

I dag er tapaskulturen utviklet videre, og er for mange barer vel så viktig som selve vinen. Prisen for hver slik minirett er ofte rundt fem kroner, og ved å bestille flere kan du godt gjøre dette om til en enkel lunsj eller middag.

Sosialt sett kan tapasbarene på mange måter sammenliknes med de britiske pubene. Det er på tapasbarer at folk møte, og sosialiserer over et glass øl eller vin.


Aller best er maten lengst nord, og spesielt i den baskiske delen av landet. Nærheten til Frankrike har gjort sitt, men baskerne selv har også alltid hatt et lidenskapelig forhold til mat.Men det spanske kjøkkenet er så mye mer enn tapas. Det spanske kjøkkenet er like rikt og variert, som landet selv. Ingen har påstått at spansk mat er i verdensklasse, men de er flinke til å bruke gode råvarer og det aller meste er svært velsmakende. Det spanske kjøkkenet blir ofte delt opp seks etter landets geografi. Alle har sin grobunn i olivenolje og hvitløk.

Måltidene er lange, og de mest kjente rettene er basert på råvarer fra havet. I likhet med resten av det spanske kjøkkenet er maten relativt mildt krydret.

Kjente retter og råvarer fra det spanske kjøkkenet er blant annet Tortilla som er en spansk bondeomelett med potet, gaspacho er en kald grønnsaksuppe som mange kjenner til, paella er kanskje den mest kjente retten, i skarp konkurranse med jamón serrano som er en meget delikat skinke.

Spania et stort vinland
Nesten uansett hvor du befinner deg i Spania kan du besøke en vinkjeller i de nærmeste omgivelser. I tretten av Spanias sytten regioner drives kommersiell produksjon av vin. Faktisk er Spania verdens tredje største vinland, bare slått av Italia og Frankrike. Disse kan kort beskrives slik:

Bordvin
Vino de Mesa ( VdM ) Har ikke noe regionalt navn eller årgang. Den er laget på en blanding av viner fra forskjellige spanske områder, og ofte blandinger fra nord og sør. På flasker med slik vin, står det vanligvis Vino de Mesa de ( stedsnavnet ).

Vino Comarcal ( VC eller CV )
Dette er en regional vin, med rett til geografiske navn. Det er definert 21 store områder.På flasker med slik vin, kan det f. eks stå Vino de Mesa + regionnavn
Vino de la Tierra ( VdlT ) Landvin. Det samme som franske Vin de pays de zone. Det er 25 slike soner, som er av mindre størrelse enn VC områdene.

Kvalitetsvin
Denominaciòn de Origen ( DO ) Dette er hovedklassifiseringen for spanske kvalitetsviner. Det er 54 DO soner.
Kriteriene for DO innbefatter alle sider av planting, dyrking, høsting, vinifisering og lagring/modning.
Hvis ikke disse kriterene blir fult, kan consejo la være å gi det obligatoriske svarte garantiseglet området har fått rett til. All DO vin har en slik merke med consejos logo, det offisielle segl og flaskens serienummer.

Denominaciòn de Origen Calificada (DOCa)
Ble introdusert i 1988, men ikke innført før i 1991 og da bare til Rioja. Det innebærer lavere avkastning, strengere utvelgelse av druer, og tenderer mot høyest kvalitetsnivå. Man kan heller ikke selge DOCa vin i bulk, all tapping må foregå innenfor regionens grenser!

Share