Blog

En smak av Thailand

Thaimat

 


Thailand er et vakkert land, og maten er også en stor opplevelse. Den skiller seg klart fra det kinesiske kjøkkenet, men er på samme måte velsmakende, eksotisk og svært enkel å tilberede.

Enten rettene er sterkt krydret eller mildt balansert med urter, er kryddersammensetningen og sammensetningen av rettene en viktig del av helheten i måltidet.

I tillegg til krydder og urter, brukes ofte fiskesauser eller fiskepasta, som en smakstilsetting.

Et komplett måltid består som regel av flere retter som suppe, en curry-rett, en dipp med fisk og grønnsaker, eller en krydret salat.

Maten serveres på fat slik at alle gjestene kan forsyne seg av alle rettene. Hovedingrediensen er ris eller couscous, og man forsyner seg litt og litt av de andre rettene i løpet av måltidet.

Thaimåltidet spises med skje og gaffel. Et kjennetegn med det thailandske kjøkkenet er bruk av blomster og grønnsaker som dekor. Grønnsakene skjæres ut til fantastiske figurer.

Tom Yang Kung

Til deg som har lyst til å prøve ut gode thailandske oppskrifter, har vi samlet en par enkle og tradisjonsrike retter. Tom Yang Kung er en tradisjonell suppe. En god og appetittvekkende start på måltidet.

Ingredienser:
1/2 kg rå, rensede reker
2 liter kyllingkraft
1 ss finklippet sitrongress
8-10 lime blader
½ tommel ingefær
4 ss nam fiskesaus
¾ dl presset limesaft
4 ss hakket koriander blader
3 ss hakket vårløk
1 liten boks sjampinjong (hele)
1 rød chili
salt og pepper

Rens og vask rekene. Kok opp vannet, tilsett buljong, ingefær, limeblad og sitrongress.
La det småkoke i 10 min.

Tilsett nam pla (fiskesausen) og la det koke 5 min til. Ha i reker, limesaft og sjampinjong og la det koke over svært svak varme i noen minutter til rekene blir røde. Tilsett vårløk, koriander og chili etter smak.

Server i små suppeskåler.

Pat wa paw gai

Nok en enkel og fantastisk god thailandsk rett!

Til to personer

1 ss olivenolje
hakket chilli, 2-3 st
1 kyllingfilet, skjæres i små biter
2 fedd hakket hvitløk
1/2 basilikum plante
1 ss østerssaus
1 ss fiskesaus
Litt soyasaus etter smak

Hell oljen i wok’en eller i stekepannen, og tilsett chili og hvitløk. Stek over sterk varme inntil hvitløken begynner å skifte farge, og tilsett så kyllingbitene. La dette stå på varmen til kyllingen er gjennomstekt. Mot slutten tilsetter du østers- og fiskesaus, og litt soyasaus mest for fargens skyld. Avslutt med å helle over basilikum og server med jasminris.

 

En kulinarisk ordliste for det thailandske kjøkkenet

Currypasta
En krydderpasta basert på grønn chili, løk m.m. Selges ferdig i asiatiske butikker, og større dagligvarebutikker.
Koriander
Svært vanlig grønnsak i det thailandske kjøkkenet. Kalles også for kinesisk persille. Selges i vanlige dagligvarebutikker. Både frø, blad, stilk og rot brukes i thailandsk matlaging.
Gai
Dette er det thailandske ordet for kylling.
Galanga
En rotgrønnsak som hører til samme familien som ingefær. Den har en mild og pepperaktig smak av ingefær. Den finns i to varianter. Laos er den største og kenchur den minste. Den sistnevnte har den mest intense smaken.
Goong 
Dette er reker
Kaffirblad – (Ma-krut) 
Dette er aromatiske blad fra lime familien. Bladene gir en frisk smak og brukes mye i gryteretter.
Kokosmelk 
Dette er ikke saften fra kokosnøtten, men en melk som presses fra det hvite kjøttet.
Sitrongress/Lemongrass (Ta Khrai) 
Er en svært vanlig smakstilsetning. Den brukes både fersk, tørket eller malt. Skal de spises må de skjæres i tynne skiver.
Paneng 
En mild rød curry
Prik
Betyr chilli
Satay 
Grillspidd er en vanlig thailandsk forrett
Tofu 
En soya pasta/ost
Tom 
Å koke
Yum 
Betyr at retten er en blanding av salt, surt og sterkt.

Share