Blog

Europas kokkeelite kniver i Stavanger

I disse dager setter Europas dyktigste kokker kursen mot Norge for å delta i det kulinariske sirkuset Bocuse d’Or Europe. For første gang i konkurransens historie står norsk lam på menyen.

– Tale B. Jordbakke

Tirsdag 1. juli retter verdens kulinariske elite blikket mot Norge og Stavanger. Over to dager skal nemlig 20 av Europas mest lovende kokketalenter forsøke å kvalifisere seg til det prestisjefylte Bocuse d’Or i Lyon i 2009. Leder for Det Norske Kokkelandslaget og fjorårets Bocuse d’Or-deltager, Sven Erik Renaa, er ikke i tvil om hva konkurransen betyr for matnasjonen Norge.

– For matlandet Norge og for norske kokker er dette det aller største som kan skje. Dette er den største kulinariske konkurransen som er arrangert nord for Lyon, og Europas framtidige stjernekokker kommer nå til Stavanger for å jobbe med norske råvarer, sier Renaa.

Europeisk kvalifisering

Bocuse d’Or har siden 1987 vært den aller gjeveste konkurransen for verdens beste kokker. Den ble stiftet av ”gourmetmatens far”, den franske kokken Paul Bocuse. Og i år skal det for første gang avholdes en kvalifisering, nemlig Bocuse d’Or Europe, som altså er lagt til Stavanger. I løpet av tirsdagen og onsdagen skal de 20 kokketalentene kjempe om de 12 gjeveste plassene som gir billett videre til Bocuse d’Or i Lyon neste år.

Historisk er Norge en viktig nasjon i Bocuse d’Or-sammenheng, hele tre år har gullet blitt hentet hjem av norske kokker, og likeledes tre sølvmedaljer. Kokken som under årets konkurranse skal representere Norge heter Geir Skeie (27), som er oppvokst på Vestlandet. Han vant i fjor konkurransen ”Årets kokk”, og kvalifiserte seg dermed til konkurransen i Stavanger.

Skeie er helt klar på ambisjonsnivået. – Jeg vet konkurransen er knallhard, og jeg er i så måte ydmyk, men samtidig ville det ha vært helt feil å gå inn i dette uten ambisjoner om en topplassering, sier han.

I rekken av tidligere Bocuse d’Or deltagere fra Norge finner man blant annet navn som Arne Brimi, Eivind Hellstrøm og Bent Stiansen.

Norsk lam på menyen

Men det er ikke bare kokker fra Norge som har briljert i Bocuse d’Or opp igjennom årene. Norsk sjømat har i flere år en av råvarene kokkene skal tilberede. I Stavanger i år skal for første gang norsk kjøtt settes på menyen.

– Denne konkurransen vil sette norsk lam på kartet hos verdens dyktigste i matfaget, og vil likestille det norske lammet med andre råvarer i verdensklasse. Vi kan alle føle oss veldig stolte over at det norske lammet er valgt ut, sier Oda Smeby Christensen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, som er offisiell samarbeidspartner for Bocuse d’Or Europe 2008.

Også sjefen for kokkelandslaget er overbevist om at konkurransen vil få stor betydning for det norske lammekjøttet.

– Det er på tide at lammet får den statusen det fortjener. At vi har laks i verdensklasse er noe alle vet, men at lammet vårt også er helt unikt, er fremdeles en godt bevart hemmelighet utenfor våre landegrenser. Det blir en sann glede å få lov til å vise fram det fantastiske norske lammekjøttet, konstaterer en glødende Sven Erik Renaa.

(Pressenytt)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share