Blog

Fenalår like aktuelt i dag som for 100 år siden

Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Tradisjonell produksjon har vært holdt i hevd samtidig som nye salte-
og tørkemetoder er utviklet. Fenalår har klart sin plass på det norske matbordet, og er det produktet som virkelig bør settes
frem når utenlandsgjester er på feriebesøk.
På Vestlandet er det fortsatt vanlig med fenalår, vannkringler og rømmegrøt både til St. Hans (Jonsok) og Olsok. Og der de fortsatt feirer førsteslåtten med ”slåttagraut” er fenalår en selvfølgelig.

Rømmegrøt – en familieoppskrift fra Vestlandet
4 porsjoner

5 dl seterrømme
1 dl hvetemel
1 dl semulegryn
½ – ¾ l helmelk
1 ts salt

Slik gjør du:
1. Rør sammen i en kjele: rømme og halvparten av hvetemel og semulegryn.
2. Sett over til koking, ikke på for sterk varme, rør med treskje til det koker opp.
3. Skru ned varmen, kok videre og skum av fetter etter hvert som det koker ut.
4. Når det er tatt av nok fett røres resten av hvetemel og semulegryn inn. Spe med lunken melk til grøten er passe tykk og la den koke ca 5 minutter. Smak til med salt.

Server grøten med sukker, kanel, rosiner og fettet fra grøten. Fenalår og vannkringler er det mest naturlige følge

Rømmegrøt
4 porsjoner

5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt

Slik gjør du:
1. La rømmen koke i en kjele ca. 5 minutter.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem. Ta av smøret med en skje før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
4. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Server med sukker, kanel og smøret fra grøten.

Fenalår med inspirasjon fra den store verden

Ravioli med ristet fenalår
2 porsjoner

3-4 dl ravioli eller tortellini
8 skiver fenalår
2 dl frosne selskapserter
2 dl fløte
1/2 ts buljongterning
1/2 ts nykvernet pepper
2 egg

Slik gjør du:
1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Kok eggene 4-5 minutter, avkjøl dem i kaldt vann.
2. Kok opp fløten med buljongterningen. Hell ertrene i den varme fløten. Mos dem med stavmikser eller i foodprocessor til en jevn saus. Spe med litt kaldt vann dersom sausen er for tykk.
3. Rist fenalåret lett i stekepanna. Server pastaen med bløtkokte egg, grønn saus og fenalår.

Tips:
2 ss finhakket friske urter eller persille setter en ekstra spiss på sausen både hva farge og smak angår.

Fenalår med asparges
4 porsjoner

500 g fenalår skåret i tynne skiver
800 g små poteter
½ dl god olivenolje
½ ts salt, havsalt eller Maldonsalt
¼ ts nykvernet sort pepper
2 ss friske hakkede urter – timian, persille og/eller oregano
12 asparges

Slik gjør du:
1. Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.
2. Skrell nederste del av aspargesen. Kok, stek eller grill den 3-4 minutter til den er knapt mør og har fått litt søtsmak.
3. Anrett asparges pakket i skiver av fenalår på porsjonstallerken eller serveringsfat. Server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød.

Kokt og ovnsbakt fenalår med nykålstuing og kokte poteter
6 porsjoner

1 fenalår (ca 1,5 kg)
2 laurbærblad
2 ss hel sort pepper
1 løk i båter
4 soltørkede tomater, kan utelates

Slik gjør du:
1. Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.
2. Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet.
3. Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.
4. Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225oC, og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe Steketid: 20-25 minutter.
5. Skjær kjøttet i skiver og anrett.

Sommerkålstuing
6 porsjoner

1 sommerkål
6 grønne asparges
6 små neper
2 ss smør
1 ss olivenolje
1 boks seterrømme
1 dl kremfløte
1 ts salt
1-2 ts nykvernet sort pepper
3-4 ss limesaft

Slik gjør du:
1. Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca 2 cm-store biter. Rens og del nepene i båter.
2. Fres kålen i smør og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter.

Server kokt fenalår og nykålstuing sammen med nykokte poteter.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share