Blog

Ingen bønn(er)

Bønner og linser er gamle kulturvekster og mye brukt i store deler av verden. De er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer. I tillegg er det billig mat.

Bønner
Bønner er modne frø av belgvekster. Det vanligste er å bruke tørkede bønner. De bør bløtlegges og kokes før de spises. Kokevannet skal ikke brukes. Bønner inneholder mye protein, karbohydrater, B-vitaminer og jern.

Linser
Linser må ikke bløtlegges før de kokes, men ved å bløtlegge dem 1 times tid, reduseres koketiden. De grønnbrune linsene er de vanligste, men det er å få tak i røde og gule linser også.

Bønner og linser er flotte produkter til å kombinere med grønnsaker. Her noen gode forslag:

Linseburgere
(4 porsjoner)
250 gr linser
1 skrelt gulrot i terninger
75 g skrelt sellerirot i terninger
salt
pepper
2 ss potetmel
1 egg
1 finhakket løk
evt. finhakket hvitløk
1 dl hakket bladpersille

Linser og grønnsaker kokes møre hver for seg. La vannet renne godt av før dette blandes/ males sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Bland i potetmel, egg, persille og løk. Smak til med salt og pepper. La deigen stå å hvile i minst 30 minutter. Form deigen til burgere. Stek disse i en varm panne. Server med tomat- og løkskiver i grove hamburgerbrød eller sammen med råstekte poteter og nykokte grønnsaker.

Meksikansk bønnegryte
(4 porsjoner)
200 g brune bønner eller 1 boks hermetiske bønner
2 løk, finhakket
1 bunt vårløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 paprika, renset for frø, finhakket
2 ss olje til steking
6 skinnfrie tomater, finhakket eller 1 boks med hakket tomater
1 laurbærblad
1 frisk chilipepper, fri for frø, finhakket
2 ts chilipepper
100 g mais
2 ss frisk basilikum eller 2 ts tørket
2 ss sitron saft

Vann ut brune bønner over natten (eller bruk hermetiske). Slå av vannet. Kok bønnene møre. La de renne godt av. Fres grønnsakene i en gryte. Tilsett tomater, laurbærblad, chili og krydder. Kok i ca 10 minutter. Ha i mais, bønner og limesaft og kok videre et par minutter. Smak til med salt og pepper. Server gryten alene eller med kokt ris.

Jamies spinatlinser
(4 porsjoner)
3-400 g puy linser (sorte linser)
1 ss olivenolje
saften av 1 ½ sitron
salt pepper
1 dl bladpersille, hakket
2 dl grønn basilikum, hakket
1 håndfull frisk spinat, godt vasket, revet i biter

Kok linsene. Når de er møre, helles vannet fra (NB! Hold av 6-7 ss). Mens linsene er varme, tilsettes olivenolje, sitronsaft, salt og pepper, spinat og urter. Legg lokk på gryten og la den trekke i et par minutter. Server spinatlinsene som egen kveldsrett med ferskt brød til eller som grønnsakgarnityr til kjøtt eller fisk.

Persisk suppe
(4 porsjoner)
1 ss soyaolje
1 løk i tynne skiver
2 fedd presset hvitløk
1 ts gurkemeie
1,5 dl tørket mungbønner
1 l vann
0,5 dl ukokt ris
1 dl persillerot i terninger
1 dl squash i terninger
1 dl hakket koriander (frisk)
2 dl hakket bladpersille
2 dl hakket vårløk
0,5 dl hakket dill
4 dl kyllingbuljong
2 ss lettrømme
smak til med salt og pepper

Til pynt:
1 ss finhakket mynte
2-3 fedd hvitløk, stekt i skiver.

Fres løk og hvitløk i oljen i en varm panne. Tilsett gurkemeie og mungbønner. Fres videre. Hell på vann og gi et oppkok. Skum av. Skru ned varmen, la dette småkoke under lokk i ca 50 minutter. Tilsett ris, grønnsaker, urter og kyllingbuljong og la alt småkoke i ca ½ time. Suppen serveres med en klatt lettrømme og godt brød til.

Ønsker du en kremet suppe kan du mose suppen med en stavmikser eller bruke en kjøkkenmaskin. Pynt med frisk mynte og stekte hvitløkskiver.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share