Blog

Krydder og urter

krydder

 

Oregano
Tidligere ble oregano eller bergmynte brukt mer som medisin enn krydder.Bra som krydder til pizza og spaghetti, i forskjellige krydderblandinger og tomatretter.

 

Chili
Tilhører pepperfamilien og finnes i alle fasonger, størrelser og farger. Noen er meget sterke, andre har en mildere smak. Chili brukes spesielt i omeletter, sauser, ris- og spaghettiretter, stuinger, salater Den setter en sterk smak på maten den brukes i. Chili fås både i frisk, tørket og malt tilstand. Generelt er kraftige og tykkere chili mildere enn små. Frø og vegger smaker sterkest, og bør tas bort før bruk.

 

Einebær
Einebær er små sorte bær fra et bartre som vokser vilt i hele Norge. Bærene tørkes, og brukes enten hele eller knuste. Smaker litt som furu. Brukes ofte i gryter, i viltretter og pateer. Er også godt å legge i marinade til vilt.

 

Merian
Merian stammer opprinnelig fra Tunis og kalles av de innfødte for ´Khezama´, som er det Arabiske navnet for lavendel.Urten brukes mye i italiensk mat som spagetti og pizza. I tillegg brukes urten til kylling- og kjøttretter samt i diverse supper.

 

Ingefær
Et krydder du får i alle varianter, frisk, tørket, malt og syltet. Et sterkt krydder som brukes mye i indisk og orientalsk matlagning. Frisk ingefær har en ren smak og en sitronlignende duft. Ingefær er godt sammen med hvitløk, og passer godt til skalldyr, fisk og kylling- og hønseretter. Ingefær er anvendelig, og brukes gjerne i krydderkaker, fruktkonserver, fruktdesserter, fett, kjøtt, salater, fiskesupper.

 

Kanel
Barken av det eviggrønne kaneltreet brukes gjerne malt på grøten og på eplekaken. Kan brukes hel i en gryteretter og gir god smak på spesielt kyllingretter. Kan med fordel også brukes sammen med sjokolade. Den fineste kanelen finner du på SriLanka og Madagaskar. Smaken er søt og pepperaktig. Kanel i biter holder seg lengre og en kan også være sikrere på kvaliteten. I viltmiddager setter gourmeter pris på en anelse kanel i viltraguer av hare, villsvin eller villand.

 

Kjørvel
Dette er en urt som brukes mye i det franske kjøkken. Kjørvel har en persillelignende smak med en anelse lakris. Kjørvel skal ikke kokes (i hvert fall ikke lenge), og brukes først og fremst som smakstilsetning. Kjørvel brukes i omeletter og setter god smak til fisk, supper og salater. Den skal da tilsettes like før den serveres. Prøv også kjørvel i vinaigrettedressinger.

 

Muskatnøtt
Brukes mest tørket, den fås kjøpt både som hel nøtt, eller ferdig malt. Riv litt i den hvite sausen, ha den i fiskegrateng eller i kjøttkakene. Kan også brukes i kaker og kjeks.

 

Nellik
et velkjent krydder som er svært aromatisk. Brukes både som hele spiker og i malt tilstand. Er svært godt i varme, krydrete drikker (for eksempel gløgg). Sett noen spiker i svine- eller oksesteken, eller ha litt malt nellik i eplepaien.

 

Karve
Karve vokser vilt på tørre marker over hele Norge, men vær for all del forsiktig, den er til forveksling lik en del giftige slektninger! Den er en viktig ingrediens i to norske delikatesser; fårikål og pultost. Roten kan kokes som smaksstilsetning mens frøene passer som krydder til blant annet kålretter og brød.

 

Basilikum
Svært god til matlaging, spesielt sammen med tomat-, fisk- og eggeretter. Bladene bør rives, ved hakking eller klipping kan smaken virke bitter. Finnes i flere varianter.

 

Pepper
Det vanligste krydderet i tradisjonell norsk matlagning. I dag fås pepper i flere farger, hvit, sort, grønn og rød. Det beste er å male pepperen selv, og du kan gjerne lage din egen pepperblanding i pepperkvernen. Hele, grønne pepper kan legges i lake, og gir en god smak i sauser, til kjøtt. Rosépepper er egentlig ikke pepper, men har en mild, aromatisk smak.

 

Karri
Indisk krydderblanding av varierende sammensetning. Hovedingrediensen er gurkemeie, som gir den gule farge. I tillegg er hvit pepper, paprika, cayennepepper, koriander, muskatblomme, ingefær, kanel, kryddernelliker, kardemomme, sennep og karve. Sammensetningen av karri varierer fra den ene produsent til den andre.

 

Estragon
Estragon brukes i både fersk og tørket tilstand. Denne urten hører til blant våre mest populære kjøkkenurter. Det er de friske bladene som har den beste smaken, og den virker både appetittvekkende og gir god smak i supper, sauser, eggeretter, fylte tomater, risretter og til stuffing i kylling.

 

Stjerneanis
En vakker stjerneformet frøkapsel som ofte brukes i kinesiske retter. Det har en utpreget smak og lukt av lakris og anis, men sterkere. Bruk den i fiskestuinger, eller til gode rotgrønnsaker.

 

Vanilje
Vakker sort stang, som kommer fra en orkidé. Har en sterkt aromatisk smak, og passer godt i desserter, iskrem og i fruktsauser. Del en stang på tvers og oppbevar den sammen med sukker på tett glass. Det blir et vaniljesukker som gir bedre smak enn det tradisjonelle vaniljesukkeret man får kjøpt i butikken. Vårt tradisjonelle vaniljesukker er forøvrig kjemisk fremstilt og har aldri vært i nærheten av ekte vanilje.

Share