Blog

Kvesser knivene foran NM i kjøttfag

28. og 29. august skal ni lærlinger og åtte svenner knive om norgesmestertittelen i kjøttfag. – Nivået er svært høyt, og NM-gullet kan havne hos hvem som helst av deltakerne, sier hoveddommer Bjørn Tore Teigen.

– Henning Poulsen

Når NM i kjøttfag går av stabelen i Ålesund 28. og 29. august, er det 13. gang den tradisjonsrike konkurransen avholdes i Norge. I løpet av mesterskapet skal mangfoldige kilo kjøtt gjøres om til de lekreste ferskvareprodukter.

– Det er landets aller dyktigste lærlinger og svenner i kjøttfag som møtes til dyst i NM. For å komme så langt må man beherske faget til fingerspissene – alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedingstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Han mener at NM i kjøttfag er med på å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, og dermed hever nivået på ferskvareproduktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken.

– Detaljer vil avgjøre

Hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tøffe lokale konkurranser, og at nivået er svært høyt. – Særlig blant lærlingene stiger nivået kraftig, de er snart på nivå med svennene, sier han. Teigen er med som dommer i NM for kjøttfag for tiende gang, og har vært hoveddommer de siste fem årene.

– Konkurransen kommer til å bli svært tett, og bare detaljer vil skille mellom medaljer og hederlig innsats. De som vil hevde seg må skape noe eget og annerledes. Samtidig kommer dommerne til å være strenge på hygiene og orden, advarer Teigen.

Mange treningstimer

Også deltakernes sluttpresentasjon overfor dommerpanelet vil bli tillagt stor vekt. Her må NM-deltakerne kunne svare på spørsmål om produktene, samt gi gode tips om blant annet tilbereding og tilbehør. – Det er viktig med fagkunnskap og en kunderettet innstilling, slik at man øker salget og styrker kundelojaliteten, formaner Teigen.

Han forteller at deltakerne har lagt ned mange treningstimer i forkant av norgesmesterskapet, og at arbeidsgiverne har vært flinke til å stille opp og legge til rette. – Konkurransen er blitt viktig for kjøttbransjen, både for å heve kvaliteten og kreativiteten i ferskvaredisken, og for å skape interesse for yrket blant unge. Som mange andre bransjer sliter kjøttfaget med rekrutteringen, selv om dette heldigvis har bedret seg litt den siste tiden, sier Teigen.

Kjedene møter lokale slaktere

Hoveddommeren gleder seg over at tre lokale slakterforretninger fremdeles er representert i årets konkurranse, som de senere årene er blitt stadig mer dominert av kjedebutikkene. – Det er en naturlig utvikling at matvarekjedene preger mesterskapet. Tross alt er det her folk flest handler mesteparten av ferskvarene. Likevel er det hyggelig – og viktig – at også små kjøttforretninger hevder seg, mener Teigen.

Han sikter til T.Eikestøls Kjøttforretning, Håland Kjøtt og Dalen kjøttvarer, som til sammen har med fem deltakere i årets NM. Kjeden Meny er representert med hele 11 deltakere, mens Ultra og Spar har med én hver. Blant deltakerne i svenneklassen er Øyvind Skjerstad Ramsøy fra Meny Haslesenteret, som vant fjorårets NM i kjøttfag.

(Pressenytt)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share