Blog

Lærling likte smaken av gull

Lene Lindland fra Meny Oslo City likte smaken av fjorårets gullmedalje så godt at hun kjempet seg til topps for andre året på rad i NM i kjøttfag for lærlinger i Ålesund.

– Kaia Means

Ustoppelig! sier Lindland med et bredt glis når hun får gullmedaljen om halsen torsdag ettermiddag, etter en tre timers hard konkurranse.

– Det er nesten sterkere å vinne i år, sier hun. Hun presenterte masse godbiter på ferskvarebordet, med fristende navn som Mandarin Biff, Oregano Filet og Coconut Dream.

– Jeg har trent for dette siden jeg kom tilbake fra EM i Paris i februar, sier hun. Lene Lindland og lagkameraten hennes i EM forsynte seg rikelig av edelt metall der også, med to gullmedaljer, en sølv og to bronse.

– Jeg regnet med at det ville bli vanskeligere å vinne NM i år. Dommerne hadde jo sett bordet mitt i fjor, og visste hvordan jeg jobber, sier butikkslakterlærlingen, som opprinnelig kommer fra Arendal.

Sølv igjen

Nina Klungland fra T. Eikesdals kjøttforretning i Søgne i Vest-Agder gjorde også reprise, som sølvvinner. Hun kapret andreplassen også i år ved å oppvarte med kreative retter, blant annet ’Smått og Godt’ – bittesmå svinerullader med fargerikt fyll – blant annet purre, asparges og forskjellige farger paprika.

Tina Aase fra Meny Indre Havn i Sandefjord vant bronse med et fargerikt bord, inkludert ’Appelsinbiff’ laget av bankekjøtt av svin fylt med appelsinbåt, brie og timian, festet sammen med en cocktailstick og to olivener.

Jubileum for lærlinger

Dette er 13. gang den tradisjonsrike konkurransen NM i kjøttfag blir avholdt, som en del av Den norske matfestivalen i Ålesund. Konkurransen for lærlinger feirer 10-årsjubileum i år.

Konkurransen var tredelt: første del besto av grovstykking av en skinke med knoke og av et oksemørbrad. Dommerne så på knivføring, at det ble mest mulig hele stykker og minst mulig avskjær. Andre del besto av presentasjon, der lærlingene selv valgte hvilke ferskvareprodukter de skulle lage av kjøttet. Her var det masse rom for kreativitet og nytenkning. Det handler om å lage mange forskjellige og lekre retter som er fristende for kunden og enkle å tilberede hjemme.

Siste konkurransedel gikk ut på å presentere rettene muntlig for dommeren, som man ville presentert dem for en kunde i butikken. Hver del av konkurransen ble vektet likt.

Forhåndsfavoritten

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for kjøtt sa dommerne ikke var i tvil når vinneren skulle kåres.

– Hun var forhåndsfavoritten, og hun innfridde, sier han. Hun er dyktig, med en utrolig form for presentasjon og god trening i konkurranser.

Lene Lindland innrømmer at den enorme gleden ved å bli ferdig med del to av konkurransen gjorde at hun strålte når dommerne fikk den muntlige presentasjonen like etterpå. Hun valgte å presentere Coconut Dream – en rundsteik med kokosmasse på utsiden og wasabe og ingefær på innsiden.

– Den var litt annerledes og spennende, sier Bjørn Tore Teigen.

Mange av ferskvareproduktene som ble presentert i NM har allerede blitt testet av kunder i butikkene der butikkslakterne jobber. Lærlingene har trent hele året. Men Coconut Dream har ikke ligget i disken i Meny i Oslo City.

– Hvis det blir etterspørsel, kan det hende den kommer på disken, sier Lindland.

Sølvvinneren Nina Klungland er ennå ikke ferdig med utdanningen, men har flere års erfaring, siden hun jobber i farens kjøttbutikk i Søgne – T. Eikesdals kjøttforretning. Hele familien er i kjøttbransjen. Søsteren hennes, Elise, vant gull NM i kjøttfag for lærlinger i 2000.

Klungland har fortsatt et par år igjen som lærling, så målet om gull har hun ikke gitt opp. – Målet mitt i år var å slå Lene. Det greide jeg ikke. Jeg prøver på gull neste år, sier hun kontant.

– Folk fra hele landet deltar her, sier Bjørn Tore Teigen. Det er fint å se at små kjøttforretninger også er representert.

Høyt nivå

– Nivået stiger for hvert år, sier arrangør Espen Lynghaug. De blir bedre og bedre, og mer kreative. Alle som er her har vunnet medaljer i sine lokale konkurranser, så hit kommer de beste av de beste.

Han forteller at konkurransen er et utstillingsvindu for kjøttfag. – Vi viser kreativiteten og hvilke utviklingsmuligheter det er i dette faget, sier Lynghaug.

– Butikkslakteren er ferskvarens ambassadør, fastslår dommer Guro Bondestad fra Meny Grim i Kristiansand, tydelig stolt over det høye nivået på alle de ni lærlingene som deltar i NM. – De er med på å øke utvalget av ferskvarer i disken. Vi viser at det er ikke bare koteletter og kjøttdeig som er kjøttfag.

(Pressenytt)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share