Blog

Lag en tandoorovn i hagen hjemme

Et utekjøkken er noe mange ønsker seg, men hvorfor stoppe der? Med en tandoorovn kan du både bake, grille og steke, og det er slett ikke vanskelig å lage selv. 

I menneskets historie har det vært mest vanlig å lage mat over åpen flamme, og det er først i nyere tid at vi har utviklet kjøkkenredskaper og elektriske apparater som gjør bålet unødvendig. Likevel er det enkelte retter som fortsatt gjør seg best over åpen flamme. 

Er du glad i indisk mat? Da trenger du den karakteristiske smaken av kull for å gjøre maten helt perfekt. Les videre for å lære hvordan du kan lage din egen tandoorovn hjemme i hagen. 

Historien om tandoorovnen

Den tradisjonelle indiske leirovnen tandoor har sin opprinnelse fra jordovner. Dette er groper som graves ned i bakken, og fylles med glødende kull. Disse jordovnene ble brukt til å lage mat. Etter hvert som mennesker hadde større behov for mobilitet, ble ovnene flyttet opp av bakken og gjort mindre, slik at hver familie kunne ha sin egen.

Moderne tandoorovner

I India er den tradisjonelle tandoorovnen selve hjertet av kjøkkenet. Den finnes også i private hjem i deler av Pakistan. En moderne tandoorovn er senket ned i kjøkkenbenken, og har tykke vegger av leire. Glødende kull legges nederst i bunnen av ovnen, og setter man på lokket kan temperaturen bli så høy som 500-800 grader.

Alle indiske restauranter har en tandoor som brukes flittig. Her tilberedes alt fra kjøtt, kylling og fisk til bakevarer som brød og lefser. Kjøtt og grønnsaker plasseres på spyd som senkes ned i ovnen, mens deig klappes rett på leirveggene og bakes til brød.

God luftsirkulasjon

Uten god gjennomstrømming av luft, vil ikke tandoorovnen fungere ordentlig. Derfor er det viktig å sørge for at luft kan sirkulere. Når kald luft treffer det glødende kullet oppstår en sirkulasjon, som gjør lufta mindre tett. Da får luften på toppen avkjølt seg, og synker ned til det glødende kullet. 

Slik lager du din egen tandoor

Noen ganger kreves rett og slett smaken og lukten av kull for at måltidet skal være perfekt! Du har sikkert prøvd å grille pølser i ovnen eller steke dem i stekepannen? Resultatet blir bare ikke det samme som å legge dem på grillen. Dette gjelder også indisk mat.

Følg denne fremgangsmåten hvis du har lyst til å lage din egen tandoor i hagen:

Du trenger:

 • Tre leirpotter (blomsterpotter) i forskjellige størrelser: Stor, medium og liten.
 • En murstein knust i mindre biter.
 • Lavastein eller grov vermikulitt for isolasjon.
 • En drill for å lage hull i leirpottene.
 • En flisekutter eller tilsvarende.

Slik gjør du:

 • Grav en grop i hagen som den største potten skal senkes ned i.
 • Bor hull i bunnen av den største potten og den minste potten. Pass på at du drypper vann på potten mens du borer, for at bitsen ikke skal bli for varm. Dette er mer skånsomt for bitsen, og reduserer partikler av støv i luften.
 • Bruk en flisekutter for å skjære av bunnen av den mellomstore potten. Dette vil bli lokket på tandoorovnen. Igjen er det en god idé å dryppe vann på potten mens du skjærer.
 • Legg halvparten av de knuste mursteinene ned i gropen du har gravd, og plasser den største potten på toppen av dem. 
 • Legg resten av mursteinen inne i bunnen av den største potten.
 • Plasser den minste potten på toppen av mursteinen inne i den store potten.
 • Tre den mellomstore potten rundt den minste potten. Dette vil skape en innvendig sylinder. 
 • Fyll resten av den store potten med lavastein for varmeisolasjon. 

Nå er tandoorovnen klar! Legg kull i bunnen av ovnen, fyr opp og legg på lokket. Kullet bør brenne i minst 30 minutter før du begynner å lage mat. Ovnen når sin beste temperatur når det har gått en time til halvannen time siden kullet ble tent på. 

Husk å bruke grytevotter til å fjerne lokket, og ha et nydelig måltid!

Categories

Author

Content Avatar

Share