Blog

Lover norsk lam til alle i påsken

Oslo: Nordmenn spiser mer lammekjøtt enn noensinne, og etterspørselen etter den norske råvaren overstiger per i dag produksjonen. Men i år blir det ingen tomme butikkdisker i påsken, bransjen lover nok norsk lam til alle.

-Tale B. Jordbakke

Lammestek i påsken har med tiden blitt en tradisjon som har slått rot i store deler av landet, enten påsken feires på hytta eller i byen. Tusenvis av lammelår og -steker ankommer derfor i disse dager matbutikker landet over.

– Kvaliteten på det norske lammekjøttet er uten tvil i verdensklasse, og det er hyggelig å se at folk endelig har skjønt hva som egentlig går og beiter i deres egen bakhage, sier Oda Christensen, informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt.

Det er ikke bare i påsken lammet får ben å gå på, tall viser at nordmenn for alvor har fått øynene opp for den norske råvaren som stjernekokker har lovprist i en årrekke. – Vi spiser lam som stek, i gryte og på grillen, og de siste årene har vi også blitt flinkere til å la oss inspirere av det internasjonale kjøkken når vi tilbereder lammet, sier hun.

Omtrent halvparten av norske lam selges som ferske, og havner på middagsbordet i september og oktober. Den andre lammesesongen er påsken, men Christensen påpeker at det økte forbruket også skyldes at vi spiser lam ved flere anledninger enn tidligere.

– Nok påskelam i år

Nordmenns voksende appetitt for det norske lammekjøttet har gjort at etterspørselen de siste årene har oversteget produksjonen. Noe som førte til at noen påsketurister måtte reise til fjells uten lammesteken i fjor. Det vil ikke skje i år, ifølge informasjonssjef i Nortura Nord, Tine Komissar.

– De signalene vi har fått tyder på at det blir en bedre lammepåske i år enn i fjor, og at det vil være tilstrekkelig med norske lammesteker i butikkene denne påsken, sier hun.

Høy kvalitet på frossent lam

Selv om de aller fleste lammene, nærmere 80 prosent, slaktes om høsten, er kvaliteten på det frosne lammekjøttet man får kjøpt i butikken ved påsketider svært god.

– Lammene er frosset ned når de er på sitt beste i forhold til smak og kjøttstruktur, derfor er smaken absolutt intakt, forteller Oda Christensen.

Hun forklarer at grunnen til at norsk lammekjøtt oppnår sin høye kvalitet har med beiteforhold å gjøre. – Det som gjør det norske lammet spesielt er den intensive vekstsesongen om sommeren, det mange timene med dagslys og tilgangen på varierte og næringsrike beitemarker. Norske lam går ikke i noen innhegning, og kan derfor selv variere hva, hvor og når de spiser.

Låret som lager seg selv

Grunnen til at mange spiser lam i form av stek i påsken, tror Christensen blant annet skyldes lammestekens enkle tilberedning.

– Lam kan tilberedes på mange måter, men fordi påsken først og fremst betyr en etterlengtet ferie, bør den også nytes deretter. En stek kan settes i ovnen mens man selv slapper av i hytteveggen. Dessuten tilbringer vi ofte helligdagene i påsken sammen med venner og familie, og da er det hyggelig og lettvint å servere stek rundt et fullsatt bord. Dessuten er det enkelt å lage gode gryter på restene av en lammestek – om det skulle bli noe igjen, da, råder Christensen.

(Pressenytt)

Klassisk lammestek:

Ingredienser:

1 stk. lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båt hvitløk
1 stk. løk i båter
3 stk. gulrot
ca. 1 l vann

Saus:

ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

Slik gjør du:

1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.

3. Stek på 125°C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.

4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/ stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Langtidsstekte krydra lammeskanker:

Ingredienser:

4 stk. lammeskank
4 skive spekeskinke
2 dl sorte oliven
2 dl kapers med stilk
8 stk. aromasopp eller sjampinjong
2 boks hermetiske tomater cherry
2 stk. rødløk i grove båter
1 stk. aubergine i tykke skiver
400 g potet med skall, delt i to
4 båt hvitløk
4 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk basilikum
4 ss hakket frisk mynte
2 dl rødvin
1 ss sukker

Slik gjør du:

1. Surr spekeskinken rundt skankene, fest evt med tannpirker eller bomullstråd og brun de raskt i en panne.

2. Sett skankene i en ildfast form og ha over resten av ingrediensene.

3. Ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 150 grader i 4 timer, eller 2 timer på 225 grader.

Påskewok med lammekjøtt:

Ingredienser:

600 g benfritt lammekjøtt
2 ss olivenolje
½ stk. slangeagurk
2 stk. gulrot
1 boks hermetisk babymais eller maiskorn
1 ½ dl kjøttbuljong (utblandet)
2 ss soyasaus
2 ss maisennamel
1 ss honning evt. brunt sukker
1 ss sherry evt. solbærsaft
1 ss eddik

Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet, agurken og gulrøttene i tynne strimler. Gulrøttene kan eventuelt grovrives.
2. Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme. Legg til side.
3. Fres grønnsakene i olje og legg kjøttet tilbake i woken.
4. Bland sammen buljongkraft, maisenna, soyasaus, honning, sherry og eddik og hell over. Rør til det tykner og maten er klar for servering.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share