Blog

Makrellvinen er kommet

Alle vet at sjømat og hvitvin hører sammen. Men hvitvin til makrell er en krevende øvelse.

– Elin Bjørnsson

Nystekt makrell er selve sommermaten for mange. Og de aller fleste drikker øl til, selv de ivrigste hvitvinsentusiastene. Med god grunn.

– Mange har prøvd å drikke hvitvin til makrellen og oppdaget at det smaker vondt. Fiskesmaken kommer intenst fram og stanger mot vinen, sier kokk og vinekspert Ole Martin Alfsen til Newswire.

Forklaringen er at makrellen er en fet fisk med mye smak, og velger du feil vin, blir det skjærende falsk. Men det finnes viner som er perfekte til den norske sommerdelikatessen.

– Se etter Vinho Verde, de grønne portugisiske hvitvinene på Vinmonopolet. Portugiserne lager fantastisk makrellvin, sier Ole Martin Alfsen.

Rik på syre

Vinho Verde-vinene kommer fra områdene nær Atlanterhavskysten nord i Portugal. Vinho Verde er portugisisk for grønn vin, men mer i betydningen fersk vin enn selve fargen. Vinen lages på druer som ikke er helt modne, og den blir heller ikke modnet etter gjæringen.

– Dette er friske og rene viner. Det fuktige atlanterhavsklimaet gjør druene fattige på sukker og rike på syre. Og syren i de grønne vinene får fram det beste i makrellen, sier Ole Martin Alfsen.

De grønne vinene har en ganske lav alkoholprosent, maks 11,5 prosent. Det gjør at de oppleves som lette viner. Portugiserne drikker de grønne vinene til fisk og sjømat, gjerne grillede sardiner og brisling som er fete fisker akkurat som makrellen.

– Vinho Verde-vinene takler fettet i fisken. Noen av dem har en liten rest av naturlig kullsyre, de perler lett i munnen og renser opp i fettet i fisken.

Fjordreker

Alfsen mener de grønne vinene er som laget for norsk sjømat.

– De er fantastisk gode til ferske fjordreker, blåskjell og skalldyr. Men her gjelder det å tenke på hvordan man tilbereder sjømaten, sier Alfsen.

– Koker du blåskjellene i kraft og litt urter, er det grønne viner som gjelder. Dersom du putter en fløteskvett i gryta, trenger du en litt kraftigere vin som gir litt mer fylde i smaken.

Vin som er laget på den portugisiske Avalrinho-druen passer til fiskegryter og sjømatretter med fløte i sausen og smaksrike tilsetninger.

Alvarinho er en av Portugals mange særegne druer og dyrkes mest i Vinho Verde-området i nord. Vinmakerne fjerner mange druer før de blir modne, slik at de druene som blir igjen får sterkere smak.

– Resultatet er en lett krydret og aromatisk vin som dufter av grønne urter, hav, sjø og våte steiner, sier Ole Martin Alfsen.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share