Blog

Mange flere økologiske matvarer

Oslo (NW): Mer enn 1600 nye økologiske matvarer ble godkjent i Norge fjor, en økning på 40 prosent i forhold til året før. Det viser en oversikt fra Debio, som kontrollerer og godkjenner all økologisk mat.
-Elin Bjørnsson

Til sammen finnes det nå 5667 godkjente økologiske matvarer her i landet.

– De mange nye produktene viser at markedet fungerer også for økologiske matvarer. Det økte utvalget er et svar på at stadig flere ønsker å spise økologisk mat, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio.

Pølsebrød med Ø

Den største økningen kommer fra brød og bakervarer. I fjor godkjente Debio mer enn 1500 brød og kaker, en tredobling fra året før.

– Mer enn 2000 brød og bakervarer kan nå merkes med den offisielle Ø-en. Det reelle tallet er noe lavere, fordi bakerikjedene bruker samme brødoppskrift i flere av sine økologiske bakerier, sier Debio-sjefen.

Utvalget og variasjonen er likevel formidabel i forhold til hva vi hadde bare for få år siden. Forbrukerne finner alt fra økologisk loff og landbrød til speltbrød, havrebrød og mange grove sorter. Til og med økologisk pølsebrød er nå i butikkhyllene.

Forklaringen er de mange nye økologiske bakeriene. For tre år siden fantes det bare 25 økologiske bakerier her i landet, nå er tallet 95.

– Mens det tidligere var mindre og spesialiserte bakerier som bakte økologiske brød, satses det nå voldsomt både i vanlige bakerier og i de store dagligvarekjedene som har egne økologiske bakerier i butikkene.

Ø-merket er en garanti for at brødene er bakt av økologisk mel og at det ikke finnes ulovlige tilsetningsstoffer i dem.

Bacon og tapasboller

Økologisk kjøtt er fortsatt et nisjeprodukt i den store sammenhengen, bare en liten del av kjøttet nordmenn spiser er økologisk. Men utvalget øker raskt.

– Vi har godkjent mer enn 300 kjøttprodukter, alt fra økologisk biff og bacon til tapasboller, fårikålkjøtt og mange sorter pølser. Vi ser også at den nye trenden med økologi har slått innover både restauranter og cateringleverandører også. Mange av produsentene er små og lokale bedrifter, men veksten i antall produkter er et viktig signal om at stadig flere forbrukerne vil spise økologisk, sier Gjermund Stormoen i Debio.

Her er en smakebit av det økologiske utvalget :

Mer enn 2000 sorter brød og kaker
120 sorter ost
22 sorter is
45 sorter kjøttpålegg
43 sorter pasta og spagetti
128 sorter syltetøy og vegetabilsk pålegg

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share