Blog

Matråd til sultne studenter

Unngå ferdigmaten og drøy studielånet! Nå får landets studenter førstehjelp til å spise godt, sunt og rimelig.

– Dag Øyvind Olsen

Studenter trenger hjerneføde, mat som gjør at man kan holde på konsentrasjonen lenge. Mye ferdigmat egner seg dårlig, fordi det gir rask stigning og raskt fall i blodsukkeret, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn.

Fast-food gjør at konsentrasjonsevnen går som en jo-jo.

– Nøkkelen til riktig kosthold for en student er å få allsidig kost som holder på metthetsfølelsen i mange timer, sier hun.

Ny brosjyre

24 000 studenter får nå den nye brosjyren Café Hybel utdelt sammen med sin studentavis, mens andre studenter kan laste ned brosjyren fra nettstedene til Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Brosjyren kan også bestilles og fås gratis tilsendt i posten.

– For mange studenter er møtet med hybellivet, langt borte fra mors gryter, en tøff opplevelse. Da blir det ofte til at man tyr til lettvinte løsninger, som dyr ferdigmat eller hybelmat med lite næring, sier kokk og matkonsulent Cecilie Maske ved Opplysningskontoret.

Men det er ikke vanskelig å gjøre tilværelsen mye bedre i matveien.

– Vi ønsker med brosjyren å gi inspirasjon til enkle retter som er gode, mettende, næringsrike og rimelige å lage, Cecilie Maske.

Husk egg!

– Brød og grove kornprodukter er den beste basismaten, supplert med grønnsaker, frukt, fisk, kylling og egg. Egget er helt genialt som studentmat, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn.

Hun beskriver egg som naturens vitaminpille. Egg kan brukes til utrolig mye forskjellig, og det koster lite.

– Egg gir oss mineraler som jern og en metthet som varer lenge. Dette er fordi det er mye protein i egg. Fettet i eggene er av den sunne typen, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn.

Opplysningskontoret trekker spesielt frem kokte egg og omelett som god studentmat.

– Kokte egg er svært anvendelige, og den enkleste middagsretten man kan lage er en omelett. I omeletten kan man putte mye forskjellig av rester fra kjøleskapet, sier Cecilie Maske.

På nettstedene www.egg.no, www.kylling.no og www.kalkun.no finner du mer informasjon. Brosjyren kan lastes ned fra disse nettstedene.

(www.newswire.no)

Kosttilskudd

Mange studenter får ikke i seg riktige vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å fungere optimalt. Dette er jo spesielt viktig for en student som skal prestere på eksamner og andre viktige skoleprosjekter. Kosttilskudd kan være et nyttig supplement, for å få i seg mer av de stoffene kroppen trenger. Husk at det finnes mange forskjellige typer kosttilskudd, så vær nøye med å se på innholdet i kosttilskuddet før du velger det kosttilskuddet som passer dine behov best. Det kan også være lurt å lese om andre folks erfaringer med kosttilskuddene.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share