Blog

Moderat alkoholbruk forlenger livet

Et moderat alkoholbruk virker positivt på den generelle livslengden. Litt øl hver dag gir positive helseeffekter, sier Mikko Paunio, som er ekspert i miljømedisin i det finske sosialdepartementet.

av Øyunn Syrstad Høydal

At mennesker med et moderat alkoholforbruk lever lenger enn dem som drikker mye, er kanskje ikke spesielt overraskende.

Men at de også lever lenger enn dem som ikke drikker i det hele tatt, er mer oppsiktsvekkende.

– 50 prosent av dødsfallene i moderne vestlige samfunn skyldes hjerte- og karsykdommer. Et moderat alkoholforbruk reduserer disse sykdommene med 30 prosent, men virker også positivt på den generelle livslengden, sier Mikko Paunio, som er ekspert i miljømedisin i det finske sosialdepartementet.

Litt hver dag
William Farr, dronning Victorias livlege, var en av de første medisinerne som så helsegevinstene av et moderat alkoholforbruk. Farr mente en flaske portvin om dagen var passende dose for en “gentleman”.

– Jeg vil nok ikke anbefale én hel flaske portvin om dagen, men undersøkelser viser at litt øl hver dag har en positiv helseeffekt. Dessuten er det viktig å huske at kvinners lever tåler noe mindre alkohol enn menns, sier Paunio.

Det rette bildet
– Jeg vil understreke at jeg ikke anbefaler ungdommer eller avholdsmennesker å begynne å drikke. Jeg synes imidlertid det er viktig å presentere det rette bildet av alkohol i helsesammenheng, sier Mikko Paunio.

Han får støtte fra informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

– Det er liten tvil om at alkohol har noen positive helseeffekter, men øl er et nytelsesmiddel til hygge og glede og slett ikke medisin. Helseargumentene må ikke bli en unnskyldning for misbruk og for tidlig alkoholdebut, sier Helge Hasselgård.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share