Blog

Nå kommer jordbærene

Oslo (NW): Jordbærene kommer omtrent en uke senere enn vanlig, men er nå bare få dager unna.

-Kjell M. Kaasa

Aviser har meldt at sesongen er to uker forsinket på grunn av den kalde vinteren. Det er en liten overdrivelse.

– Slik det ser ut nå blir de norske jordbærene omtrent en uke forsinket. Fra 15.-20. juni begynner de første bærene å komme ut i butikkene, mens sesongen er i full gang først mot slutten av måneden, sier jordbærsjef Roger Utengen i Bama.

Den snørike vinteren kan til og med ha vært en fordel. Planter innpakket i snø har det lunt.

– I snøfattige vintre risikerer vi at en del planter bukker under for frost. I år ser det ikke ut til å være noen frostskader, sier Utengen.

Øker på

De første norske jordbærene er allerede plukket, men er for de få. Bama regner med at uke 28 og 29, midt i juli, blir sommerens store jordbæruker i år.

– Men vi kan så klart aldri gardere oss helt mot været. Dersom det plutselig skulle bli fire uker med regn ser alt annerledes ut, sier Utengen.

Bama har et femtitalls jordbærprodusenter i sving. De største befinner seg i Vestfold og Lier utenfor Drammen, noen litt mindre i Østfold Hedmark, Toten og på Jæren. Fruktgrossisten får etter hvert også større mengder jordbær fra åkre i Trøndelag, som i praksis betyr at sesongen forlenges.

Ny type

De norske jordbærene profitterer smaksmessig på den norske sommeren. Lange, lyse dager kombinert med relativt kjølige netter gir mye søtsmak.

Norske jordbær har vært synonymt med typen Korona. Men det kan endre seg.

– Vi har plantet 100-150 mål av en ny type som heter Sonata, som vi har tro på. Den skal være mer holdbar enn Korona, men samtidig ha den gode smaken og den innbydende rødfargen, sier Utengen.

Sonata-bærene vil i første omgang bli å få tak i på bensinstasjoner og storkiosker.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share