Blog

Nordmenn er gassgrillere

Oslo (NW): Gassgriller er mer populære i Norge enn i våre naboland. En forklaring kan være at vi er mer utålmodige.

-Kjell M. Kaasa

I Sverige og Danmark er styrkeforholdet mellom kull- og gassgriller 70-30 i kullgrillenes favør målt i antall solgte griller. I Norge er forholdet 50-50, viser tall grillprodusenten Weber har innhentet.

– Det betyr at vi i bruker mer penger på grillutstyr her i landet, siden gassgriller stort sett koster en del mer enn kullgriller, sier kategorisjef Pål Strømberg i Jernia.

Stadig flere unner seg griller i Rolls Royce-klassen. I fjor doblet Jernia salget av en gassgrill til 10 000 kroner.

Utålmodige

Jernias grillsjef tror norske hyttetradisjoner kan være en av forklaringene på forskjellen mellom Norge og nabolandene.

– I Norge har vi lang tradisjon for å tilbringe ferie og fritid på hytta, noe som ofte medfører håndtering av propan og propanapparater. Det kan ha vært med på å dempe eventuell skepsis mot gassgriller, sier Strømberg.

Tomas Johansen i Weber spekulerer i om vi ikke også er litt mer utålmodige enn våre naboer.

– Gassgrillen er rask å tenne opp og rask å rengjøre. Det er gode kvaliteter når man kommer sliten hjem fra jobb og ønsker maten raskt på bordet, sier Johansen.

– Kullgriller er på sin side ofte belemret med minner om kull som ikke vil antennes, mat som smaker tennvæske og billige griller som har rustet til det helt uappetittlige, sier han.

Men han tror ikke gass kommer til å overta helt.

– Kullgrillen står fortsatt veldig sterkt. For mange nordmenn er røyken og lukten av kull selve sommeren. Vi forventer at salget av kullgriller kommer til å holde seg stabilt, kanskje også øke, siden det er en trend mot mer retro matlaging, sier Tomas Johansen.

Lang sesong

Grillsesongen starter så fort snøen går og varer nesten helt til den kommer igjen, ifølge Jernia.

– Mai er den store salgsmåneden for griller i våre butikker, med nesten dobbelt så stor omsetning som for eksempel i juli. Det skyldes nok at mange ønsker å være forberedt til de mange røde datoene i mai, sier Pål Strømberg i Jernia.

I år peker særlig dagene før nasjonaldagen seg ut som en stor langhelg for innvielse av nye griller, med Kristi himmelfartsdag torsdag 13. mai og med 17. mai mandagen etter.

SLIK VELGER DU GRILL:

Kullgrill er grillen for deg som liker den klassiske grillingen, med tennvæske og røyklukt som naturlige ingredienser. Fordelene er pris og størrelse, og at den er enkel å ha med å gjøre. Ulempen er at kapasiteten er begrenset på mindre kullgriller, samt at det er noe vanskeligere å kontrollere varmen.

Gassgrill er alternativet for deg som liker perfekt temperatur med et enkelt trykk på en knapp. Du slipper tennvæske, grillkull og aske. Men samtidig mister du litt av grillfølelsen på veien. Jo flere brennere, desto bedre fordeling av varme og bedre resultat. Men, prisen stiger med antall brennere. Tre brennere dekker en gjennomsnittsgrillers behov.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share