Blog

Norske moreller i verdenstoppen!

Den norske morellsesongen er i gang. Årets produksjon er større enn noensinne og bærene har svært høy kvalitet. – Vi ser at moreller ikke bare blir stadig mer populært internasjonalt – men også her i Norge, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt
I år forventes det en produksjon på 480 tonn norske moreller, som er en økning på 152 tonn siden 2006. Av dette eksporteres over 50 tonn, hovedsakelig til England. Frankrike og Italia kan bli nye markeder.

På idylliske Hellum Gård i Svelvik, Vestfold, har Eivind Hellum dyrket moreller siden 1993, og han er i dag en av landets største produsenter. 65 mål er plantet med 157 trær per mål. Hvert tre gir en avkastning på 5 til 20 kilo. – Vi har fire ulike sorter på gården. Tre mørke sorter, som har dyprødt skall, og en lys som har rødt skall, sier Hellum.

– Da vi begynte med moreller, kunne vi lite om morelldyrking og hadde trærne stående i jordbæråkeren. Nå har vil lært mye og planlegger å utvide produksjonen ytterligere siden etterspørselen stadig er stigende, sier Hellum.

– Ikke bare er moreller svært gode, de er også næringsrike, inneholder A, B og C-vitaminer, samt jern og fosfor, sier Kåsin.

Moreller er en gammel steinfrukt som opprinnelig kommer fra Kina. Der har frukten blitt dyrket i over 4000 år. I Norge foregår hovedproduksjonen i Hordaland, mens Telemark, Vestfold og Buskerud står for drøyt 20 prosent. Moreller er mørke og kjøttfulle bær med søtlig smak. De er gode å spise som snacks, men kan også brukes i paier, kaker, sauser og i drikker.

– Den norske morellsesongen starter nå opp for fullt og vil vare til godt ut i august, sier Britt Kåsin.

(Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share