Blog

Ny krisetelefon for julemat

Oslo (NW): De som har problemer med matlagingen til jul ber mamma om nødhjelp. Nå får hun avlastning av krisetelefonen SOS Julemat.

-Dag Øyvind Olsen

I nesten alle norske hjem lages det mat til jul man ikke tilbereder ellers i året. Det skjer ikke uten problemer, viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Prestasjonsangsten kan komme krypende når svigermor forventer sprø svor på ribba og hjemmebakte småkaker, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Det er knyttet store forventninger til julematen, og mange setter sin ære i at resultatet blir perfekt.

– Men når det er et år siden sist, er det vanskelig å huske steketider og temperaturer. Mange blir stresset, de finner ikke oppskrifter og ringer mor i panikk, sier Kringlebotn.

Krisehjelp

Gjennom flere år har folk kunnet ringe opplysningskontorene med spørsmål om julemat. I år er tilbudet samlet i servicetelefonen SOS Julemat, som er åpen i hele desember.

Her får du snakke med fagpersoner som har utdannelse i matlaging, som kokker, faglærere og andre matrådgivere.

– SOS Julemat er en krisetelefon for øyeblikkelig hjelp. Vi kan assistere med det meste. Men er risgrøten svidd eller kalkunen frossen samme kveld som den skal serveres, må man nok tenke alternative løsninger, sier Åse Kringlebotn.

Matrådgiverne har vært borti mange krisesituasjoner gjennom årenes løp.

– Ofte handler det om å tenke kreativt og holde hodet kaldt i en stresset situasjon.

SOS Julemat har telefonnummer 800 33 808. Du kan få hjelp med julebaksten i adventstida og middagshjelp på julaften, i romjula og på nyttårsaften.

Tjenesten er gratis.

Internett viktig

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share