Blog

Nyttig om sjokolade

sjokolade

 
Er du av dem som liksom ikke helt klarer hverdagen uten? Som ikke kan sette ord på suget, men som bare “må ha” ? Jeg har lenge undret om noen før eller siden vil saksøke sjokoladefabrikkene for sjokoladeavhengighet! Det må da være et eller annet de putter i for å få oss hekta? Eller…?

Historie
Christoffer Columbus var kanskje aller første sjokoholiker i år 1500, men det startet for alvor i Mexico år 1519. Den spanske eventyrer og kriger Hernando Cortez invaderte aztekernes hovedstad og ble slått av undring over den umåtelige rikdom som møtte ham. Det var gull over alt! Landets keiser ønsket velkommen ved å by på en brunsvart drikk servert i gullskåler. Skålene ble straks kastet etter bruk. De skulle kun brukes én gang!
Drikken ble kalt “chokolatl” og ble fremstilt av frøene fra et tre som vokste i skogen. Aztekerne tilbad treet og hevdet at måneguden, Quetzalocoatl, hadde skjenket det fra gudenes have. Drikken ble fremstilt ved at frøene ble kokt i vann og tilsatt honning og vanilje. Aztekerne satte stor pris på drikken, som ikke bare smakte forfriskende, men også ga de styrke og kraft. Det ble drukket enorme mengder “chocolatl”. Bare ved hoffet ble det sagt at 200 kopper gikk med daglig! Kakaofrøene ble også brukt som betalingsmiddel. Cortez ble meget interessert i den brune drikken som smakte ulikt alt annet han før hadde smakt, og brakte den med hjem til Spania for å overbevise Karl den V om at én eneste kopp ga nok krefter til en soldat på anstrengende dagsmarsj! Geistligheten ble ikke overbevist og likte slett ikke den “ugudelige” drikken. Det skal sies, at det de drakk på den tiden ikke har mye til felles med dagens drikkekakao.
Spanjolene innførte monopol på kakao og forbød utførsel, men ved smugling og erobring av spansk land ble kakaobønnene etterhvert spredt over hele kontinentet.

Sjokolade er ikke alltid sjokolade
Du tror kanskje at det som ligger i sjokoladehylla i butikken er ekte sjokolade? Sannheten er at svært lite kan kalles sjokolade i det hele tatt! Her må vi nemlig skille mellom ekte og kunstig sjokolade. For å forstå det bedre må man vite noe om fremstillingsprosessen.
På kakaotreet vokser kakaofrukten som består av 30-40 kakaofrø (kakaobønner). (50% av en kakaobønne består av fett) Etter at kakaobønnene er pirket ut av frukten blir de lagt til tørking. Ettersom det alltid vil sitte litt fruktkjøtt igjen på bønnene, begynner de å gjære. Når gjæringsprosessen er over blir de skylt. Kakaobønnen har nå gjennomgått en kjemisk prosess som er helt avgjørende for videre behandling. Ennå vet ingen helt eksakt hva som skjer i gjæringsprosessen annet at den danner aroma og gjør kakaobønnene anvendelige til fremstilling av sjokolade. Bønnene tørkes, deretter blir de røstet og malt. Massen som består av 50% kakaosmør blir kalt kakaomasse. Noe av fettet blir presset ut. For å fremstille sjokolade blander man kakaomasse, sukker og kakaosmør. Denne massen blir finmalt og deretter “konsjet”. Konsjingen skjer ved at sjokoladen “valses” i store tromler over flere dager. Konsjetid og kvalitet henger nøye sammen. Jo lengre konsjetid, jo “glattere” virker sjokoladen i munnen. Om sjokoladebiten oppleves kornete betyr det at den er av dårlig kvalitet, nettopp fordi den er lite konsjet. Melkevarianten lages på samme måte, bare tilsatt melkepulver. Yrkesbetegnelsen for denne type sjokolade er “kuvertyre”. Den inneholder minimum 31% kakaosmør. Det er dette som er ekte sjokolade. Og det er her man må begynne å lese varedeklarasjonen på sjokoladepapiret. Det vanligste er å erstatte ekte kakaosmør med vegetabilsk fett. Sjokolade tilsatt kunstige fettstoffer vil forringe både smak og holdbarhet. “Vegetabilsk fett” kan være så mangt, men at det ikke klinger bra i ørene kan vi alle være enige om. Spesielt ikke i et EU land. I disse landene er det ved lov bestemt at alt som selges under betegnelsen “sjokolade” kun skal inneholde kakaosmør. Det var ikke like enkelt å etterkomme for svenskene da de ble EU- medlemmer. Etter lange forhandlinger fikk de til slutt lov å benytte 5% vegetabilsk fett, og samtidig kalle det sjokolade. I sjokoladelandene Belgia og Frankrike ble nyheten mottatt med stor rystelse. Man tukler da ikke med sånt!

Visste du at:

Indianerne i Latin-Amerika dyrket kakaotreet i tre tusen år før europeerne oppdaget delikatessen. Kakaobønnene ble brukt som medisin, styrkedrikk, ymse miksturer, afrodisium og sågar betalingsmiddel.

Gjennom århundrer har flere påstått at sjokolade har evne til å høyne kjønnsdriften. Casanova forkynte at sjokolade var mye mer oppkvikkende enn champagne, Madame du Barry ga det til alle sine elskere, og Montezuma, keiseren av det aztekiske riket i Mexico konsumerte store mengder før han avla haremet et besøk.

På 1700-tallet ble sjokolade ansett som et så pasjonerende middel at de ble vurdert forbudt for munker. I 1702 ble det da også slått fast av Doktor Lous Lemery fra Belgia, at sjokolade hadde evne til å vekke kjærlighetslystene.

I en artikkel i “The Spectator” i 1712 advarte man leserne: “Jeg vil også råde mine kjære lesere til å være særdeles forsiktig med hvordan de blander romantikk, sjokolade og lignende opphissende ting, som jeg ser som uhyre farlig. Avslutningsvis vil jeg bare tilføye: If chocolate be the food of love, eat on.

Ved det spanske hoffet var sjokolade en luksuriøs nytelse, gjerne inntatt på senga, med et preg av sanselighet og erotikk.

I EU er det ved lov bestemt at alt som selges under betegnelsen “sjokolade” kun skal inneholde kakaosmør. Det var ikke like enkelt å etterkomme for svenskene da de ble EU- medlemmer. Etter lange forhandlinger fikk de til slutt lov å benytte 5% vegetabilsk fett, og samtidig kalle det sjokolade. I sjokoladelandene Belgia og Frankrike ble nyheten mottatt med stor rystelse. Man tukler da ikke med sånt.

Det velrenommerte legetidsskriftet British Medical Journal har i flere artikler skrevet om helsegevinstene i mørk sjokolade: beskytter mot hjerte og karsykdommer, forebygger kreft, beskytter mot sykdom og generelt forfall, forsterker kroppens naturlige forsvar mot sykdom og virker både avstressende og stimulerende.

Studier viser at sjokolade inneholder like mye helsebringende antioksidanter som te, frukt og grønnsaker. Ifølge University of Scranton i USA inneholder vanlig melkesjokolade 400 milligram cellebeskyttende antioksidanter, mens innholdet i mørk sjokolade er dobbelt så høyt.

Du må drikke 28 glass hvitvin, to glass rødvin, 17 glass appelsinjuice eller tygge i deg seks epler for å få i deg samme mengde av de velgjørende flavonoidene som 50 gram mørk sjokolade gir.

Først og fremst brukes sjokolade innen det søte kjøkken. Mindre kjent er det at mørk sjokolade egner seg ypperlig til både fisk, kjøtt og i grønnsaksretter.

Forskere fra Universitetet i Osaka (Japan) er kommet frem til at kakaobønne-ekstrakt hemmer dannelsen av hull i tennene. Ekstrakten dreper bakterier i munnen og forhindrer dermed at det oppstår hull. Tidligere studier har vist at folk som spiser sjokolade har færre hull enn dem som spiser andre søte saker.

7 gode grunner til å spise sjokolade:

 • Du unngår depresjoner
  Sjokolade inneholder antidepressive stoffer som fungerer ekstra bra under PMS og menstruasjonen.
 • Du får sterkere hjerte
  Spesielt sjokolade med høyt kakaoinnhold (mørk) er bra for hjertet. Den høye andelen fenol forebygger hjerte-og karsykdommer. Kakaosmøret bidrar dessuten til å senke kolesterolet.
 • Sexlysten øker
  Sjokolade med over 35 prosent kakaoandel (mørk) kan gi økt sexlyst. Samtidig stiger blodtrykket og blodsirkulasjonen stimuleres.
 • Du får næring
  Mørk sjokolade er rik på magnesium og jern og inneholder blant annet sink, kalsium, kalsium, proteiner, vitamin A, B, D og E.
 • Du forebygger sykdom
  Sjokolade inneholder mye av antioksidanten katekin som kan motvirke forskjellige typer av kreft og hjertesykdommer. Flavonidene i sjokoladen hemmer dannelse av blodpropper.
 • Du blir avslappet
  Fenyletylaminet gir en euforisk og avslappende følelse ved at det utvider blodkarene i hjernen.
 • Du kan leve lenger
  Menn som jobbet på kakaoplantasjene i Vestindia ble utrolig gamle. De levde nesten utelukkende på sjokolade.

Share