Blog

Økt brusmoms rammer distriktene

Oslo (NW): Høyere moms på drikkevarer kan føre til tap av mange arbeidsplasser i distriktene, frykter Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

-Dag Øyvind Olsen

Senterpartiets forslag om å øke momsen på sukkerfrie og sukkerholdige drikkevarer fra 14 til 25 prosent, møter sterk kritikk fra drikkevarebransjen.

– Forslaget er merkelig fordi det vil ramme så skjevt. De mest sukkerholdige matvarene, som kjeks og sjokoladepålegg, vil slippe med 14 prosent moms hvis Senterpartiet får det som det vil, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han viser til at en kilo syltetøy ofte inneholder 500- 600 gram sukker, mens en liter Coca-Cola til sammenligning inneholder 108 gram sukker.

– Kjeks, syltetøy og andre sukkerbomber som iskrem og yoghurt skal skånes for avgiftsøkning, og det henger ikke på greip, sier Nome.

Kraftig sukkerkutt

Forslaget er lansert av Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, for å bidra til et sunnere kosthold.

Nome peker på at forbruket av sukkerholdig brus har sunket siden 1998.

– I perioden 1997-2007 ble det redusert med hele 25 prosent. Sukkerholdig brus og leskedrikker står nå for kun fire prosent av nordmenns samlede kaloriinntak, sier han.

Siden år 2000 har vårt gjennomsnittlige årlige inntak av sukker sunket fra 43 til 33 kilo.

250 arbeidsplasser forsvant da avgiftene på alkoholfrie drikkevarer økte med 62 prosent i fjor. Nå frykter bransjen at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt hvis Senterpartiet får gehør for sitt forslag om økt moms.

– De store, som Ringnes og Coca-Cola, vil klare seg. De som rammes hardest er små og mellomstore bedrifter som Oskar Sylte i Molde, Berentsens Brygghus i Egersund, Telemark Kildevann i Fyresdal, Roma Mineralvannfabrikk på Lillestrøm, og Mack i Tromsø.

I tillegg til at flere brusprodusenter har måttet kvitte seg med ansatte etter forrige avgiftsøkning, har Volda Mineralvatn gått konkurs.

Avgift på alt sukker

Finansdepartementet har varslet at det ikke vil komme nye avgifter på drikkevarer før EU har utarbeidet en merkeordning som gjør det mulig å legge avgift på alt sukker, uansett hva slags produkt det finnes i.

– En slik avgift vil gi mening, først og fremst fordi produsentene vil ha et sterkt motiv for å redusere sukkermengden i mat og drikke, sier Petter Nome.

Han viser til kostholdseksperter som slår fast at den kraftige reduksjonen i sukkerinntaket i Norge siste 10 år i hovedsak skyldes at vi drikker mindre brus med sukker.

– Samtidig er 42 prosent av sukkeret vi i dag får i oss gjennom mat og drikke avgiftsfritt, og det skal heller ikke omfattes av Lundteigens forslag til momsøkning. Jeg håper SPs regjeringspartnere i AP og SV ser det meningsløse i dette forslaget, sier Petter Nome.

LO, gjennom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, støtter Bryggeri- og Drikkevareforeningen i denne saken.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share