Blog

OL-kokkenes hemmelighet

Aspik forbinder de fleste av oss med skjelvende kabaret. For kokkelandslaget er gelatin et hemmelig våpen.

– Dag Øyvind Olsen

I fire år har de svettet og trent med OL i kokkekunst som mål. De er blant favorittene, og de er regjerende verdensmestere.

Men for de norske kokkene dreier det seg ikke bare om å lage god mat.

– De kalde rettene vi lager er kunstverk som skal se lekre ut i timevis mens dommere og publikum inspiserer maten. Det er her gelatinen spiller en nøkkelrolle, ser manager Sven Erik Renaa.

Glinsende og lekkert

Gelatin er blitt vitenskap for de norske kokkene. De har fire kar flytende gelatin med ulik styrke i beredskap når kaldmaten skal lages.

Hemmeligheten ligger i hva man skal dyppe i hvilket kar, og hvor mange ganger.

– Vi har fått henvendelser fra flere land fordi vi har utmerket oss med gelatinen, som ved riktig bruk gir glinsende og fin mat som holder seg i dagevis. Men vi røper det selvsagt ikke, sier manageren for kokkelandslaget.

Mat med mye fett trenger sterk lake, mens grønnsaker skal ha en mindre konsentrert lake.

– Det er veldig viktig å finne den riktige sammensetningen til hver enkelt rett og hvert garnityr, sier Sven Erik Renaa.

Kokke-OL arrangeres i Erfurt i Tyskland 19. til 23. oktober.

(www.newswire.no)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share