Blog

Øl mot benbrudd

300 000 nordmenn lider av benskjørhet, og antallet brudd øker i den eldre delen av befolkningen. Ny forskning viser at silisium, som blant annet finnes i øl, styrker benbygningen.

av Øyunn Syrstad Høydal

– Silisium fører til høyere bentetthet – særlig hos menn, sier doktor Jonathan Powell ved Saint Thomas Hospital i London. Han opplyser at silisium finnes i all alkoholholdig drikke, men spesielt i øl.

– Øl er en unik silisiumkilde. En nylig gjennomført kostholdsundersøkelse viste at menn som drikker et par øl per uke, og ellers har et normalt kosthold, får det meste av sitt silisiumbehov dekket gjennom ølinntaket, sier Powell.

På fremmarsj
I Storbritannia er det 200 000 benbrudd hvert år som henger direkte sammen med osteoporose, eller benskjørhet, og sykdommen er på sterk fremmarsj.

Også i Norge øker antallet årlige benbrudd, og halvparten av alle norske kvinner risikerer benbrudd etter fylte 50 år, opplyser Norsk osteoporoseforening. Osteoporose skyldes genetiske og hormonelle betingelser, diett og livsstil.

Svampete konsistens
– Dersom du sammenlikner røntgenbilder av en friskt og et sykt ben, vil du se at benvevet er mer svampete og porøst i det siste tilfellet. Dermed knekker det også lettere. Forsøk viser at silisiumtilskudd er med på å øke bentettheten, sier Jonathan Powell.

Det naturlige silisiuminntaket har sunket med det moderne kostholdet. Silisiuminntaket er dessuten lavere for kvinner enn for menn, og det synker med alderen.

– Det er fortsatt for tidlig å si om silisiummangel er en direkte kilde til benskjørhet. Men silisium bidrar til økt bentetthet, og øl er en unik silisiumkilde. Jeg anbefaler imidlertid ingen å bruke øl eller andre former for alkohol som medisin, sier Powell.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share