Blog

Oppskrift på ekte italiensk pizza

Artikkelen inneholder annonsørinnhold

Ekte, italiensk pizza skal ha helt flat bunn. I Italia bakes pizzaene i steinovn på svært høye temperaturer, og steketiden kan derfor være så kort som tre-fire minutter. De færreste har en slik ovn hjemme hos seg selv, men det fungerer også veldig fint å kjøpe en pizzastein og legge på full styrke på grillen, eller i ovnen på maks temperatur.

Denne pizzaen stekes enten på pizzastein eller stekeplate på 300 grader. Steketiden varierer fra 5-10 minutter – her gjelder det å følge godt med. Har du veldig tynn bunn og veldig høy temperatur tar det kort tid å steke pizza. Har du tykkere bunn og mange ingredienser, tar det lengre tid.

Slik lager du pizzabunn

For at pizzabunnen skal bli så god som overhodet mulig, bør den lages i god tid i forveien. Det beste er å lage den kvelden før og la den heve i kjøleskapet over natten – i så fall trenger du kun ¼ pose tørrgjær. Da får du en luftigere deig, mer melsmak og mindre gjærsmak. Ta deigen ut av kjøleskapet en time før du skal bake den ut. Har du ikke tid til å kaldheve deigen, bør du sette den på et lunt sted i minst en halvtime før den bakes ut.

Fremgangsmåte til to bunner:

 • 8 dl hvetemel
 • 2,5 dl lunkent vann
 • 0,5 dl olivenolje
 • 1 pose tørrgjær
 • ½ ts salt
 1. Ha alle de tørre ingrediensene i bollen. Lag en fordypning i midten, og tilsett litt vann og olje av gangen. Bland og kna deigen godt, enten for hånd på en lett melet benkeplate eller i en kjøkkenmaskin. Konsistensen skal være fast og fin.
 2. Sett deigen til heving.
 3. Del deigen i to like store deler, og form som to store boller.
 4. Italienerne bruker ikke kjevle når de lager pizzabunn, fordi dette klemmer ut all luften. I stedet bruker de hendene til å forme bunnen.
 5. Fordel tomatsaus utover bunnen og la det etterheve.
 6. Stek pizzabunnen i noen få minutter på høy varme, før du legger på fyllet og fortsetter å steke.

Slik lager du italiensk tomatsaus

Italiensk tomatsaus blir bedre jo lengre den koker. Aller helst bør du lage masse på en gang, la den koke på lav temperatur i timesvis og fryse ned i porsjonsstørrelser. En god metode er å lage sausen i ovnen på 200 grader i en jerngryte med lokket på snei. Det beste med denne metoden er at maten lager seg selv – alt du trenger å gjøre er å røre om i gryta en gang i timen. Sausen du får servert på en italiensk pizza-restaurant er alltid langtidskokt.

Denne oppskriften kan du enten bake i ovnen i 4-5 timer, eller koke opp på stekeplate og la småkoke i 10 minutter.

Fremgangsmåte til to pizzaer

 • 1 boks med hele tomater
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ss olivenolje
 • 1 ss tomatpuré
 • ½ ts salt
 • ½ ts brunt sukker
 • Frisk basilikum
 1. Stek finhakket hvitløk blank i olivenolje på medium varme. Alternativt kan du legge et helt hvitløksfedd i sausen, som du fisker ut når den er ferdigkokt.
 2. Hakk opp tomatene i mindre biter og ha i gryta sammen med tomatpuré. Tilsett salt, sukker og basilikum.
 3. La sausen småkoke i 10 minutter, eller bak den i ovnen så lenge som mulig. Hvis du baker i ovn må du huske å røre om en gang i timen. Sausen skal bli tykk, men ikke brenne seg. Hvis den begynner å føles tørr kan du skru ned temperaturen. Fordel tomatsaus utover bunnen når den er ferdig.

Toppingen

Når du lager italiensk pizza er det en viktig regel som gjelder: Less is more. Ikke topp pizzaen med masse forskjellige smaker, men hold deg til 3-4 ingredienser. Vanlige ingredienser som du kan få på italiensk pizza er champignon, løk, oliven, squash, salami, skinke og kylling. Den italienske osten er mozarella, og denne skal rives opp i mindre biter med hendene og fordeles utover bunnen. Det er også vanlig å få pizza med gorgonzolaost (blåmuggost) i Italia. Den ferdigstekte pizzaen kan toppes med frisk ruccolasalat og parmaskinke.

Bruker du lang tid blir pizzaen like god som på hvilken som helst italiensk ristorante. Buon appetito!

Categories

Author

Content Avatar

Share