Blog

Pinnekjøtt eller kalkun på bordet til jul? Nå også økologisk.

Under merkevarenavnet Økologiske Norgården lanseres i år fem nye økologiske produkter. I løpet av 2009 vil forbrukerne i Norge få tilgang til et 20-talls økologiske produktvarianter. De første, der i blant pinnekjøtt og kalkun, er å finne i butikkene allerede i november.

– Kjersti Sørby

Ingenting truer posisjonen til ribba, pinnekjøttet, medisterkakene og sylta rundt om i de tusen hjem. En undersøkelse fra noen år tilbake viser at særlig unge mennesker tvilholder på norske julemattradisjoner. Det er et tegn på at den norske mattradisjonen kommer til å bestå i mange julehøytider framover.

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet har sitt opphav i det gamle bondesamfunnet, hvor saltet og tørket kjøtt var typisk for kostholdet. Pinnekjøtt var festmat, helst i julen, i deler av landet der det var stort sauehold. Særlig på Vestlandet, men også i Nord-Norge og noen østlandsbygder. Den kostelige retten har etter hvert bredt om seg. Pinnekjøtt er på andreplass, etter svineribba, som julemat i Norge. 33 % av Norges befolkning spiste pinnekjøtt julaften i fjor.

Økologisk julekalkun

Men kanskje du har lyst til å forsøke kalkun i år? Selv om ribbe og pinnekjøtt troner på toppen spiser annenhver nordmann kalkun en gang i løpet av juledagene eller nyttår. Kalkun er smakfullt, og et godt alternativ til fete julepølser og sylte. Hvitt kjøtt har lavt fettinnhold, og det meste av fettet er samlet rett under skinnet, og er lett å fjerne. Fettet i hvitt kjøtt har i tillegg en høy andel umettede fettsyrer og er derfor et helsemessig positivt innslag i kostholdet.

Norgårdens produkter er 100 % økologiske. Økologisk kjøtt kommer fra dyr som får leve så nært opp til sine naturlige instinkter som mulig, med stor bevegelsesfrihet, mye lys, frisk luft og økologisk for.

(nortura)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share