Blog

Rare skandinaviske smaksopplevelser

 

Kompe

Kompe, komle, potetball eller raspeball?

Har du noen gang tenkt over at folk utenfor Skandinavia kanskje tenker at vi har litt rare matvaner?

Den skandinaviske matkulturen bevitner om et tøft klima og omfattende jordbruk, og råvarer som har vært tilgjengelig i korte sesonger. Idag er det riktignok litt enklere å få tak i ulike råvarer til enhver tid, men skandinaviske mattradisjoner bærer fremdeles preg av en tid der sesongene bestemte hva vi kunne spise og hva vi hadde tilgang på.

I denne artikkelen skal vi prøve å vise deg noen av de skandinaviske smaksopplevelsene de fleste turister vil anse som litt rare.

Lutefisk

Tørrfisk har vi tradisjonelt sett spist siden tidlig middelalderen i Skandinavia, og som idag er mest kjent i retten lutefisk. Lutefisk er tørrfisk av torsk som er utbløtt i vann, lutet, og så vannet ut igjen. Luting gjør at bakteriene i fisken dør, og vi kan med dette ha fisken lenge. Denne prosessen skjer over lang tid, og tradisjonelt sett har fisken vær klar rundt juletider. Fisken serveres med tilbehør som bacon, poteter, saus, ertestuing, geitost eller gammelost, og sirup, og med akevitt eller en øl på siden. Den kan også serveres i en bløt lefse med smør, salt og pepper som eneste tilbehør.

Smalahove

Smalahove er kanskje den retten de fleste turister rynker på nesen aller mest for. Og det er kanskje ikke så rart når vi får servert en tallerken med et halvt sauehode hvor alt fra skinn til øye skal spises! Smalahove har tradisjonelt sett blitt sett på herremåltid som skal nytes siste søndagen før jul, en dag som ofte blir kalt skolte-søndag. Retten består av et sauehode som deles i to som renses for hjernemasse og slikt. Øyne, tenner, og skinn beholdes. Hodet skal kokes til kjøttet løsner fra kjevebeinet. Retten serveres med kålrotstape og kokte poteter, og gjerne med en øl og akevitt. Det er heller ikke uvanlig å putte øyet i akevitten, forså å nyte akevitten slik.

Raspeball

Kompe, kumle, kløbb, klot, potetball, raspeball… Dette er en rett med få variasjoner, men med mange navn. Denne retten er det mange av oss som har fått servert til middag, men med tanke på den enkle serveringsmåten og næringsinnholdet, er den kanskje noe de fleste utenfor Norden ville ha valgt som hovedrett. Retten består av skrelte poteter som raspes eller males opp og blandes med mel. Den serveres med flesk på siden eller inni ballen, og serveres gjerne med sukker, smør og syltetøy eller annet. Tilberednings- og serveringsmåte varierer utifra hvor i landet man befinner seg og egne tradisjoner.

Einebær

Einebær er bær som kommer fra en art av bartrær, og i mat og drikke gir derfor bærene fra seg en distinkt smak. Bærene brukes mye i skandinaviske mattradisjoner, og gjerne i viltretter og i drikke som øl og akevitt, men de kan også brukes i tobakk og snus. Dette er en smak som kan bli sett på som noe “eksotisk”, men er også ofte definisjonen på eksklusive retter og drikker.

Multe

Multe, eller molte, er en flerårig plante med spiselige blomster som vi ofte kaller for multebær. I skandinavisk matkultur bruker vi disse bærene i desserter, kaker, og i sauser og supper. Bærene gir fra seg en ganske mild men søt smak, og kan nesten smake som et kremet bringebær.

 

Categories

Author

Content Avatar

Share