Ekte Pizza

Ekte Pizza

Servings

4

Cook

3 hr 30 min

Ingredienser
Surdeig til bunn:
1/2 pk Tørrgjær
100 g Siktet Rugmel
1 dl Lunkent vann

Bunn:
4 dl vann
4 dl hvetemel (italiensk pizzamel om du finner det)
1 ss salt
1 porsjon surdeig

Saus:
1 boks Tomater (jo dyrere jo bedre)
1-2 ss Sukker
1-2 ss Balsamicoeddik
Olivenolje
Hvitløk
Chili
Oregano
Salt eller ansjos
Nykvernet pepper

Topping:
Ost (mozerella og parmesan er f.eks. digg)
Løk
Oliven
Skinke (Parma, f.eks.)
Annet digg (bruk fantasien!)

Fremgangsmеte
For en gangs skyld en ekte pizza! Bunnen er tynn, sprø-seig og boblete som i Italia, sausen som den skal og toppingen fullstendig valgfri. Tar litt tid første gang, null tid etter hvert. Smaker bedre enn noen kjøpepizza i Norge! Brif med denne!

Dagen før:
Bland tørrgjær, vann og rugmel i en relativt stor beholder med lokk. Sett over natten på lunt sted og hev til det har blitt en seig, luktende masse. Det hever seg over dobbelt så stort, så pass på!

Bunn:
Rør ut surdeigen i lunkent vann (litt varmere enn 37 grader). Bland inn mel og ELT til deigen er helt jevn og fin. Er det for lite mel har du i mer. Det beste er egentlig å droppe å måle de 4 desilitrene og bare ha i litt og litt til deigen begynner å klistre seg til seg selv og ikke til alt annet. Ikke glem saltet. Det må i sammen med melet.

Ja, da har du knadd i ti minutter? Sett deigen til heving i en plastpose eller lignenede i minst en halv time. Noen ganger går hevingen raskt, andre ganger ikke. Det viktigste er at den har begynt ordentlig, har du tid lar du deigen heve til den er dobbelt så stor.

Dobbelt så stor, my ass! Slå ned på denslags! Slå livskiten ut av deigen! Kna, elt, skrik, og få ut all aggresjon, så den lille kladden krymper seg! Rull deigen til en pølse og del den i fire. Tell antall sultne. Er det en som skal ha (deg), slenger du tre deler i en plastpose og deretter inn i kjøleskapet til senere. (Deigen blir faktisk bedre av en natt i kjøleskapet.) Er det to middagsgjester (inkludert deg selv), …ja du skjønner…

Klapp ut en del deig på et melet bord. Bruk mye mel nå! Kjevle ut deigen til den blir 3-4 mm tykk. Setter på noe tidspunkt deigen seg fast i underlaget, har du mel på oversiden og snur deigen! Dette er kjempeviktig! Tro meg, eller la vær; men gjør du det ikke risikerer du å spise pizzatopping i tomatsaus til middag…

Saus:
Kok opp balsamico og sukker og hold deg for nesen! Eddiken stikker godt i nesa! Hakk et par hvitløksfedd (og chili om du bruker fersk) og ha i med tomat og krydder, men ikke salt. Ha også i en dæsj olivenolje og la putre uten lokk noen minutter. Smak til med salt og kjøl ned på en kald plate.

Smør sausen på pizzabunnene, ha på digg. Sett i forvarmet ovn (full styrke!) i ca ti minutter (pass på). Og spis!

Ny runde surdeig:
Bland opp 100 gram rugmel og vann i samme beholder som surdeigen var i, legg lokket løst over og la stå til høyden av hevingen er nådd (ca 6 timer til et døgn). Sett da surdeigen inn i kjøleskapet til neste gang. Den holder seg et par uker, men blir tregere etter hvert. Går det lang tid, lager du bare en ny sats med litt av den gamle surdeigen og lar det kose seg i gang igjen.

Recipe By

Kosmo Avatar

Share

Favorite