Servings
4Ingredienser
2-3 kg torsk*** 3-4 L. vann*** Ca. 3 dl salt***1 sitron eller litt eddik*** Litt helpepper
2 laurbærblad
Til lever:
1 stor torskelever
ca. 1 dl. fiskekraft eller vann
2-3- ts. salt
Eddik pepper og laurbær
Til rogn:
1 stor rogn
1/2 l vann
2 ts. salt
Fremgangsmеte
Fisken vaskes, og skrubbes innvendig slik at det ikke er noe blod eller hinner tilbake. Skyll fisken i kaldt vann, slik at den er fast og hvit i kjøttet. Skjær fisken i skiver med ca. 2 cm. tykkelse. Hodet klyves og kokes helst i en kjele for seg- (hodet trenger litt lengre tid enn fisken). Kok opp vann, salt og krydder. Bitene i vannet trekkes uten å koke til kjøttet løsner fra bena.
LEVER:
Renses for skinn og blodårer. Fond(Vann-krydder mv.) kokes opp. Lever i passe små biter trekkes i 5-10 min (ikke bruk for mye veske).
ROGN:
Skylles i kaldt vann. Pakkes i klede eller matpapir slik at den holder seg hel. Trekkes i vannet i 15-20 min renses for hinner og skjæres i biter. Legges forsiktig på et langfat og serveres med kokte poteter, gulerøtter og evt agurksalat. Kaldt smør eller persillesmør helles over.
Server med en god rødvin.