Saltkjøt og erter

Saltkjøt og erter

Servings

8

Cook

3 hr 30 min

Ingredienser
Gulerter 30-100 gram per person
Lit grønerter
200-600 gram saltkjøt per person
1-4 skrelte poteter per person
Skrelte gulerøtter i store biter
Tykke skiver av kålrot
10-70 gram flesk i store stykker per person
Ein løksaus (valfritt)
Kjøttet kan være av lamm eller sau eller storfe , flesket er til å feite opp retten, det treng derfor ikke vera det dyrarte stykket

Fremgangsmеte
Høgg saltkjøtet i biter og set det i vann 12 – 24 timer før det skal kokes.
Sett erter i vann 10-14 timer før ,skift gjerne vann , set erter til kok 2-3 timerfør servering ,la ertera koke ei lita stund sil av vannet ,ha på nytt vann og kok ca 1 time.
Ha i kjøttet og flesket ,kok ca 1 time till. Ha deretter i gulerøtter fyrst så kolrot og poteter. Pass på nokk vann.
Ikke kok sund potetene. Øs poteter, gulerøtter, kålrot og kjøtt opp kver for seg.
Løksausen lagar ein i passe tid før servering , da kan den spees med kraft fra gryta.
Ertersuppa er att i gryta .
Mange vill kanske kryddra, men då mister denne retten sin naturlege smak. Grønerter er krydderet i gulerter, saltet skal koma i passe mengd fra saltkjøttet. Derfor er tids punktet når ein set det i vann viktig.

Recipe By

Philip Vågan Avatar

Share

Favorite

No Comments

Leave a Reply