Servings
2Ingredienser
Denne oppskriften holder til 2 store brød
50 gram gjær
1 liter lunkent vann
1,5 ts salt
1/2 dl god matolje
2 liter hvetemel
5 dl grovt rugmel
150 gram valnøttkjerner
Fremgangsmеte
Hell vannet i en stor bakebolle og løs opp gjæren. Ta i salt, olje og begge melsortene litt etter litt. Arbeid deigen godt sammen. Atskillig lenger enn du er vant til – cirka ti minutter skulle holde.
Mot slutten arbeider du inn nøttene. Ta dem i hele eller knus dem med hendene. Dersom du hakker dem med kniv blir det lett en besk smak på brødet. Legg plast over bollen, og la deigen heve i en time.
Når deigen er ferdig hevet knar du den ut på en melet benkeplate til den blir smidig. Del deigen i to, og bak hver del til et rundt brød. strø over litt mel og la brødene etterheve i 40 minutter.
Før du setter brødet i ovnen kan du skjære til mønster med en skarp kniv. Brødene stekes ved 220 grader i 40 minutter. For ekstra sprø skorpe er det smart å helle litt vann i ovnen et par ganger i løpet av steketiden.
Hvis du slår lett på brødet underfra skal det komme en litt hul lyd når brødet er ferdig.
Avkjøles på rist.