Blog

Unike kaffetradisjoner fra ulike steder i verden

Kaffe på boks, kaffe med en iskule og kaffe med kull (!). Verden er stor og det finnes mange ulike kaffetradisjoner der ute. Her får du en smakebit.

Har bedriften din en kaffemaskin? Da går det helt sikkert mye i latte, cappuccino og svart kaffe. Nordmenn har forbarmet seg over ulike kaffetradisjoner, men noen har vi enda ikke tatt inn. Kaffe med kull i, for eksempel.

Japan: Kaffe på boks fra brusautomat

I Japan er det ikke sikkert du vil finne en kaffemaskin på kontoret. Nesten overalt i Japan, selv på kontoret, finnes det nemlig brusautomater og andre automater. Utvalget er gjerne enormt. Blant brus, energidrikker og juice finnes flere typer kaffe på boks.

Kaffe på boks er svært populært i Japan. De kom på markedet i løpet av 1960-tallet, og slo fort an. Kaffe på boks passet naturlig inn i det moderne Japan – man kunne ta den på veien til noe, det gikk raskt å bestille og du kunne drikke den raskt. Ofte er kaffen kald – så du slipper å vente på at den kjøler seg ned. 

Alle store produsenter av drikkevarer med respekt for seg selv har sin egen versjon. Blant de største selskapene er BOSS Coffee og Ueshima Coffee Co (UCC). BOSS eies av Suntory, et av landets største drikkevareselskaper. 

Italia: Espresso med gelato

Affogato er en italiensk kaffedrikk som like gjerne kunne vært en dessert. Her blander man en shot espresso med en kule gelato. Begrepet affogato betyr “druknet” – altså “drukner” man en iskule i espresso. Smaken på isen skal være vanilje eller fior di latte.

Man kan toppe den med krem, strøssel og andre godsaker. Da blir det en fullverdig dessert. 

Indonesia: Kull i kaffen

Hvis du har vært på ferie i Indonesia, har du sikkert vært borti Kopi Joss før. Kaffedrikken har blitt så populær at du kanskje har hørt om den uten å ha vært i Indonesia også. 

Kopi Joss ble ifølge fortellingen oppfunnet på 1960-tallet i Yogyakara. En kaffeselger hadde vondt i magen, og lagde seg en kopp kaffe. Han tittet på kullet han brukte til å varme opp vannet, og fikk plutselig en idé: Å putte kull i kaffen. 

Av en eller annen grunn mente han dette ville hjelpe. Det gjorde det også. Etter det spredte Kopi Joss seg over hele Indonesia. 

Italia: Espresso med sitron 

Vi må en tur tilbake til Italia. Italienerne er kjent for sine innovative kaffedrikker. Har du prøvd espresso med sitron før? Det er nemlig det espresso romano er. 

Det er kanskje ikke akkurat en espresso med sitronjuice, men sitron er allikevel et viktig element. Man gnir en sitronskive langs kanten av koppen. Espresso romano blir også servert med en sitronskive på siden av koppen. Kombinasjonen høres kanskje rar ut, men surheten er ment å fremheve søtheten i espressoen.

Har dere kaffemaskin på jobben? Da har dere sikkert muligheten til å velge espresso. Med andre ord gjelder det bare å kjøpe inn sitron – så har dere alt dere trenger til å lage espresso romano.

Portugal: Kaffe med limonade og rom

Du har hørt om Long Island Iced Tea – den sterke og forfriskende drinken med istesmak – men har du hørt om kaffe- og limonadedrinken Mazagran? Kombinasjonen høres kanskje ikke optimal ut, men den er faktisk veldig god. Det er ikke uten grunn at den er populær tørsteslukker langs de portugisiske strendene. 

Drinken kommer originalt fra Algerie, og det sies at den ble oppfunnet av franske soldater ved fortet Mazagran. De brukte drinken til å holde seg våkne, og dessuten til å kjøle seg ned i varmen. 

Noen versjoner inneholder bare kald kaffe og limonade, andre versjoner inneholder rom. 

Categories

Author

Kosmo Avatar

Share