Blog

Verdens første akevittlikør

Norske Arcus har laget verdens første likør basert på akevitt. – Dette er en gammel drøm, sier mannen bak likøren, Halvor Heuch.

Tekst: Ruth Høyland Jønsrud/Newswire

Norge er blant verdens beste når det gjelder å lage akevitt. Vi drikker årlig rundt 900 000 liter av vårt ukronede nasjonalbrennevin, mens 1,2 millioner liter eksporteres.

– Det er på tide vi får en nasjonal likør basert på norske råstoffer, sier destillatør Halvor Heuch i Arcus. Han mener den nye likøren er et nødvendig tilskudd blant de rundt 25 likørene som allerede er på markedet, for å ivareta den norske drikkekulturen. Heuch tror den nye likøren vil falle i smak spesielt hos den yngre garden.

Trendy akevitt
– De unge er ikke så glade i tradisjonelle likører basert på urter, men drikker heller mer moderne likører. For eksempel whiskylikør. Samtidig er det ganske trendy å drikke akevitt, sier Heuch.

Den mest populære tradisjonelle likøren i Norge er St.Halvard. Det er en urtelikør som ifølge Heuch appellerer til godt voksne folk rundt tretti år og oppover. Likør drikkes tradisjonelt for å runde av et måltid, gjerne til kaffen. De ulike likørene brukes også mye i drinker.

Kaffe og krem
– Løitens akevittlikør drikkes gjerne lett avkjølt som en avec, men egner seg også godt som kaffedrikk. Det er helt nydelig å ha den i varm kaffe med krem, som en variant av Irish coffee, sier Heuch.

Alkoholsvak likør har fått et oppsving i år på grunn av reduksjonen i avgifter på svake alkoholholdige drikker med under 22 prosent alkohol. Økningen er på hele 44 prosent. Samtidig har likør over 22 prosent alkohol tapt litt terreng med en nedgang i salget på tre prosent.

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share