Blog

Vi griller i hjel maten

Det ligger mye svartbrent kjøtt på norske griller i sommer. – Dyret er allerede dødt, men det virker som om mange prøver å ta livet av det én gang til, sier grillekspert.

– Kjell M. Kaasa

Mange gjør den feilen at de ikke setter av nok tid til grillingen. Mattilberedingen kommer fort i skyggen av godt drikke og sosialt samvær. Men det er viktig å følge med på det man griller, sier Gro Odden Skar i ICA.

Skar er ferskvaresjef i ICA Supermarked på Sandaker i Oslo og var med på laget da matvarekjeden deltok i årets NM i grilling i hovedstaden nylig.

Varm start

Kjøtt som grilles skal først stekes på høy varme for å få stekeskorpe. Så skal varmen skrus ned og kjøttet legges oppe på risten. Der skal det hvile seg så det blir mørt og godt.

– Det er mange myter om mat. Folk tenker gjerne ’’rå fisk er farlig’’ og ’’rått svinekjøtt inneholder triktiner’’ og steker litt ekstra for å være på den sikre siden. Men det er ikke påvist triktiner i norsk svinekjøtt på tretti år, sier Skar.

Hun tror sushi-trenden trolig er med på å endre på oppfatningen av at rått ikke er bra.

– Stek fisken akkurat lenge nok til at den er gjennomstekt, helst litt mindre. Det gjør ingenting om laksen er litt rosa inni, sier Skar.

Nordmenn i ferd med å bli mer avanserte i forhold til hva vi legger på grillen. Det går mer av urtemarinerte indrefileter og grillspyd nå enn før, ifølge ICA. Men de tradisjonelle kotelettene og grillpølsene er likevel fortsatt mest pop.

Grill med begrensninger

Gjengen fra ICA oppnådde en respektabel sjetteplass i grill-NM blant de 32 lagene som var med. En plass lenger opp på lista kom duoen Grillmore Girls fra Ålesund.

– Engangsgrillene er nesten bare egnet til pølser. Annet kjøtt bør helst være tilberedt på forhånd slik at det bare varmes opp på engangsgrillen, sier Laila Hole, som til daglig jobber i kjøttforretningen Hole Kjøtt i Ålesund.

Også hun registrerer at det er mye feilgrilling i sommer-Norge.

– Det er kommet mange små, nette griller med håndtak etter hvert, som kan være et alternativ til engangsgrillene. Kullgrill og gassgrill gir bedre resultat fordi temperaturen holder seg jevn over tid, sier Hole.

Sølvmedaljevinneren fra grill-NM gjør imidlertid oppmerksom på at kvaliteten på kullet varierer veldig. Det dårligste brenner bare i rundt tjue minutter.

– Du får som regel den kvaliteten du betaler for. Brenner kullet for kort tid, ender du gjerne med å hive på mer av det og mer tennvæske. Da smaker det ofte tennvæske av maten til slutt også, sier hun.

ICA-TIPS TIL GRILLTIDER:

KJØTT
Grillpølse/bratwurst/frokostpølse: 4 min./ 8 min.
Entrecóte, biff 1½ cm tykke skiver: 2-3 min. på hver side
Grillskiver av okse 1½ cm tykke skiver: 2-3 min. på hver side
Løvbiff ½ cm tykke skiver: 2 min. (grilles bare på en side)
Lammekoteletter 1½ cm tykke skiver: 2-3 min. på hver side
Lammestek 1½ cm tykke skiver: 3-4 min. på hver side
Svinestykker, svinekoteletter 1 ½ cm skiver: 3-4 min. på hver side
Spareribs, kokt på forhånd, tynne 1-2 cm tykke skiver: 4-5 min. på hver side

FUGL
Kylling i biter, benfri: 10-12 min.
Kylling i biter, med ben: 15-20 min.
Halve kyllinger: 30-40 min.
Kalkun, 1 cm tykke skiver: 3 min. på hver side
Strutsefilet, 2 cm tykke skiver: 4-5 min. på hver side

Generelt: Undersøk alltid om kjøttet er gjennomstekt ved å skjære et snitt i den tykkeste delen av kjøttet.

FISK
Småfisk: 3-5 min. på hver side
Laks, 1½ -2 cm tykke skiver: 3-4 min. på hver side
Sild: 2-3 min. på hver side
Makrell, regnbueørret, fjellørret m.fl. i folie direkte på kullet: 15-20 min.
Hoki/torskefileter: 4-6 min. på hver side (snu forsiktig)

GRØNNSAKER
Grønnsaker i folie: ca. 10 min.
Maiskolber, må være kokt på forhånd: ca. 5 min.

(newswire)

Categories

Author

Philip Vågan Avatar

Share